Δευτέρα, 24 Ιουλίου 2023 08:45

Σε κατάσταση συναγερμού ξανά η Μεσσηνία - Νέα θερμή εβδομάδα με κίνδυνο πυρκαγιών

Γράφτηκε από την
Σε κατάσταση συναγερμού ξανά η Μεσσηνία - Νέα θερμή εβδομάδα με κίνδυνο πυρκαγιών

Στον κλοιό του καύσωνα θα εξακολουθήσει να βρίσκεται και αυτή την εβδομάδα η χώρα, με τη Μεσσηνία να επηρεάζεται έντονα από τις δύσκολες αυτές καιρικές συνθήκες.

Χθες μάλιστα οι θερμοκρασίες σε διάφορες περιοχές της Μεσσηνίας άγγιξε ακόμα και τους 44 βαθμούς Κελσίου. Μαζί με αρκετές περιοχές της χώρας η Μεσσηνία βρίσκεται και σήμερα για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα σε κατάσταση συναγερμού (κατηγορία 5), που αντιστοιχεί ουσιαστικά σε ακραίο κίνδυνο εκδήλωσης πυρκαγιάς.

Ειδικότερα για σήμερα Δευτέρα σύμφωνα με τον Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς που εκδίδει η γενική γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας σε κατάσταση συναγερμού σήμερα βρίσκονται οι Περιφέρειες Αττικής, Στερεάς Ελλάδας (Βοιωτία, Εύβοια), Πελοποννήσου (Αργολίδα, Κορινθία, Μεσσηνία), Δυτικής Ελλάδος (Ηλεία) και Νοτίου Αιγαίου (Ρόδος).

Παράλληλα πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία 4) σήμερα επικρατεί στις Περιφέρειες Βορείου Αιγαίου (Χίος, Σάμος, Ικαρία), Νοτίου Αιγαίου (Κάρπαθος, Κάλυμνος, Κως), Θεσσαλίας (Λάρισα, Μαγνησία), Κρήτης, Πελοποννήσου (Αρκαδία, Λακωνία), Ιονίων Νήσων (Κεφαλλονιά, Ζάκυνθος), Δυτικής Ελλάδος (Αιτωλοακαρνανία, Αχαΐα) και Στερεάς Ελλάδας (Φθιώτιδα, Φωκίδα).

Η γενική γραμματεία Πολιτικής Προστασίας (civilprotection.gov.gr) του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας έχει ενημερώσει τις αρμόδιες υπηρεσιακά εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και τις Περιφέρειες και τους Δήμους των ανωτέρω περιοχών, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα πολιτικής προστασίας προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τυχόν επεισόδια πυρκαγιών.

Παράλληλα, η γενική γραμματεία Πολιτικής Προστασίας συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να αποφεύγουν ενέργειες στην ύπαιθρο που μπορούν να προκαλέσουν πυρκαγιά από αμέλεια, όπως το κάψιμο ξερών χόρτων και κλαδιών ή υπολειμμάτων καθαρισμού, η χρήση μηχανημάτων που προκαλούν σπινθήρες όπως δισκοπρίονα, συσκευές συγκόλλησης, η χρήση υπαίθριων ψησταριών, το κάπνισμα μελισσών, η ρίψη αναμμένων τσιγάρων, κ.α. Επίσης, υπενθυμίζεται ότι κατά τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου απαγορεύεται η καύση των αγρών.

Σε περίπτωση που αντιληφθούν πυρκαγιά, οι πολίτες παρακαλούνται να ειδοποιήσουν αμέσως την Πυροσβεστική Υπηρεσία στον αριθμό κλήσης 199.

Για περισσότερες πληροφορίες και οδηγίες αυτοπροστασίας από τους κινδύνους των δασικών πυρκαγιών, οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας στην ηλεκτρονική διεύθυνση civilprotection.gov.gr.

ΕΠΙΜΕΝΕΙ Ο ΚΑΥΣΩΝΑΣ

Η χώρα από σήμερα μπαίνει στην τρίτη εβδομάδα του σκληρού καύσωνα με την ονομασία “Cleon” με την ΕΜΥ να προχωράει σε επικαιροποίηση των στοιχείων πρόγνωσης.

Ειδικότερα:

Σήμερα Δευτέρα 24-7 αναμένεται πρόσκαιρη υποχώρηση των πολύ υψηλών θερμοκρασιών.

Την Τρίτη 25-7 και την Τετάρτη 26-7 αναμένεται νέα, η τρίτη κατά σειρά, θερμική έξαρση.

Την Πέμπτη 27-7 επίκειται αισθητή πτώση της θερμοκρασίας σε όλη σχεδόν τη χώρα.

Οσον αφορά τις θερμοκρασίες οι προβλέψεις έχουν ως εξής:

Σήμερα Δευτέρα 24-7 η θερμοκρασία προβλέπεται να υποχωρήσει κατά 2 με 5 βαθμούς Κελσίου, με τη μεγαλύτερη πτώση να παρατηρείται στην ανατολική χώρα και τη μικρότερη στη δυτική. Οι μέγιστες τιμές θα φθάσουν:

α. στα ηπειρωτικά τους 38 με 40 και κατά τόπους στη Στερεά Ελλάδα και την Πελοπόννησο τους 41 με 42 βαθμούς Κελσίου.

β. στα νησιά του Ιονίου, τα Δωδεκάνησα και τη νότια Κρήτη τους 37 με 39 βαθμούς και στην υπόλοιπη νησιωτική χώρα τους 35 με 36 βαθμούς Κελσίου.

Σύμφωνα με όλα τα διαθέσιμα προγνωστικά στοιχεία την Τρίτη 25-7 και την Τετάρτη 26-7 αναμένονται και πάλι πολύ υψηλές θερμοκρασίες στη χώρα. Οι μέγιστες τιμές θα φθάσουν στα ηπειρωτικά τους 42 με 44 βαθμούς Κελσίου.

Την Πέμπτη 27-7 η θερμοκρασία προβλέπεται να υποχωρήσει κατά 6 με 8 βαθμούς στις περισσότερες περιοχές της χώρας.

Όπως επισημαίνει η ΕΜΥ στη σχετική ανακοίνωσή της, η επικαιροποίηση των προγνώσεων με τα νεότερα στοιχεία και τις λεπτομέρειες στην εξέλιξη των θερμοκρασιών θα γίνεται ανά 24ωρο.

Περισσότερες λεπτομέρειες στα καθημερινά τακτικά και έκτακτα δελτία καιρού, στην ιστοσελίδα της ΕΜΥ (www.emy.gr).


NEWSLETTER