Παρασκευή, 11 Αυγούστου 2023 09:30

Εκδήλωση για το παρελθόν και το µέλλον της Νέδας - 30 χρόνια από την πρώτη προσπάθεια εξερεύνησης

Γράφτηκε από την
Εκδήλωση για το παρελθόν και το µέλλον της Νέδας - 30 χρόνια από την πρώτη προσπάθεια εξερεύνησης

Εκδήλωση - συζήτηση για την πρώτη προσπάθεια εξερεύνησης της Νέδας, πριν 30 χρόνια, αλλά και για το μέλλον του ποταμού και της ευρύτερης περιοχής, θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 13 Αυγούστου στις 7 μ.μ., στο εκκλησάκι της Αγιανάστασης Πέτρας που βρίσκεται δίπλα στις πηγές της Νέδας.

«Στις 13 Αυγούστου 1993, έγινε η πρώτη εξερεύνηση του ποταμού της Νέδας, που σήμανε την έναρξη των προσπαθειών για την προστασία και την ανάδειξη του ποταμιού και της ευρύτερης περιοχής» υπογραμμίζεται.

Με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 30 χρόνων από την πρώτη αυτή πεζοπορία, η Ομοσπονδία Συλλόγων Χωριών Ορεινής Μεσσηνίας "Ο Επικούριος Απόλλων" θα οργανώσει την εν λόγω εκδήλωση, ώστε να αναλυθούν συγκεκριμένα αιτήματα και απορίες. Αυτά είναι τα εξής σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση: 1) Να κηρυχθεί προστατευόμενο τοπίο το ποτάμι της Νέδας, από το ύψος της Αρχαίας Φιγαλείας έως της πηγές της Νέδας, 2) Να δημιουργηθεί μονοπάτι στις όχθες της Νέδας, ώστε το ποτάμι να είναι επισκέψιμο όλο το χρόνο, 3) Να γίνουν ενέργειες ώστε να μην χαθούν τα πλατάνια της Νέδας, 4) Να επισκευαστούν τα πέτρινα γεφύρια της Νέδας, 5) Το κατά πόσο έγινε μελέτη για την παρέμβαση στο πέτρινο γεφύρι στα Πλατάνια, 6) Για ποιο λόγο μελέτες που κόστισαν 600.000 ευρώ για την περιοχή Νέδας, βρίσκονται 13 χρόνια στις αποθήκες της Αναπτυξιακής Μεσσηνίας.

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΠΡΩΤΗΣ ΕΞΕΡΕΥΝΗΣΗΣ

Στις 13 Αυγούστου 1993, έγινε η πρώτη εξερεύνηση του ποταμού της Νέδας, που σήμανε την έναρξη των προσπαθειών για την προστασία και την ανάδειξη του ποταμιού και της ευρύτερης περιοχής. Ηταν η πρώτη διάβαση του ποταμού που έδωσε ολοκληρωμένη εικόνα, για την ομορφιά του, τα φαράγγια του, τις λίμνες του και την ανάγκη προστασίας του. Οι πρώτοι πεζοπόροι της Νέδας δημοσιοποίησαν αμέσως αυτά που είδαν και πολύ γρήγορα, με την βοήθεια των ορειβατικών Συλλόγων όλης της Ελλάδος το ποτάμι έγινε γνωστό σε όλη τη χώρα. Η πρώτη πρόσκληση έγινε από τους Κώστα Καράμπελα και Δημήτρη Κουτσούκο, τότε προέδρους των Συλλόγων Κακαλετρίου και Πέτρας, χωριών που βρίσκονται κοντά στις πηγές της Νέδας. Στις 13 Αυγούστου 1993, ξεκίνησαν από το γραφικό εκκλησάκι της Αγιανάστασης, που βρίσκεται δίπλα στις πηγές της Νέδας, με αλφαβητική σειρά οι: Καράμπελας Κώστας, Κουτσούκος Δημήτρης, Μαθέ Δήμητρα, Μαρωνίτης Λάμπρος, Μαστραγγελόπουλος Α. Άγγελος, Μαστραγγελόπουλος Τάσος, Μαστραγγελόπουλος Βασίλης, Μαστραγγελόπουλος Β. Δημήτρης, Μαστραγγελόπουλος Α. Κωνσταντίνος, Μαστραγγελόπουλος Β. Κώστας, Σπυρόπουλος Νίκος, Συρμόπουλος Γιάννης. Η πρώτη ομάδα που ξεκίνησε δεν έφθασε την ίδια μέρα στη θάλασσα όπως ήταν το σχέδιο, αλλά μέχρι τη γέφυρα Πλατανίων – Φιγαλείας.Μετά από μια εβδομάδα, στις 20 Αυγούστου 1993, το υπόλοιπο μέρος έως την θάλασσα, περπάτησαν και φωτογράφισαν οι: Αθανασόπουλος Δημήτρης, Καράμπελας Κώστας, Κουτσούκος Δημήτρης, Σπυρόπουλος Νίκος.


NEWSLETTER