Τετάρτη, 25 Νοεμβρίου 2015 19:04

Μειωμένα τα κρούσματα λαθροϋλοτομίας στην Αρκαδία

Γράφτηκε από την

Μειωμένα είναι φέτος τα κρούσματα παράνομης υλοτομίας, λόγω κυρίως, τόσο της ενημέρωσης που έχει γίνει στους πολίτες από τα δασαρχεία, όσο και στο γεγονός ότι έχουν νόμιμα δοθεί ξύλα σε όλους όσους ήθελαν να προμηθευτούν και χωρίς κόστος με προτεραιότητα βέβαια στους οικονομικά αδύναμους.

 

Το πρόβλημα της παράνομης υλοτομίας σύμφωνα με όσα ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο δασάρχης Τρίπολης, Θανάσης Αργειτάκης, είχε λάβει ανησυχητικές διαστάσεις τα τελευταία χρόνια δημιουργώντας τάσεις «πανικού», κυρίως λόγω της αύξησης στην τιμή του πετρελαίου, που οδήγησε αρκετό κόσμο σε «αποψίλωση» δασικών συμπλεγμάτων.

Ο δασάρχης τόνισε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι έχει γίνει ενημέρωση κυρίως στα χωριά, ώστε να γνωρίζει ο κόσμος τι μπορεί να διεκδικήσει δια της νόμιμης οδού, ενώ γίνονται συνεχής περιπολίες στα δασικά συμπλέγματα και έχουν συλληφθεί τα τελευταία τρία χρόνια περίπου εκατό παραβάτες οι οποίοι έχουν υποστεί αυστηρές κυρώσεις και οικονομική ζημία μεγαλύτερη κατά πολύ από το προσδοκώμενο όφελος, γεγονός το οποίο έχει οδηγήσει σε αρκετά μεγάλο περιορισμό της παράνομης υλοτομίας.

Παράλληλα ανέφερε ότι έχει εκδοθεί από το δασαρχείο Τρίπολης νέα διάταξη υλοτομίας και μεταφοράς, που αφορά την υποβολή αίτησης συνοδευόμενης από το εκκαθαριστικό σημείωμα, κατά τους μήνες Μάιο και Ιούνιο, για την απόδοση καυσίμου ξυλείας από τα δημόσια δάση της περιοχής και έχουν ικανοποιηθεί είπε, όλα τα αιτήματα. Η διαδικασία της νόμιμης υλοτόμησης γίνεται συγκεκριμένες μέρες και πάντα καθ' υπόδειξη υπαλλήλων του δασαρχείου, σε μια προσπάθεια ευαισθητοποίησης του κοινού. Μέχρι στιγμής, σύμφωνα με το δασάρχη Τρίπολης, έχουν ικανοποιηθεί περίπου πεντακόσια αιτήματα μόνο στο δασαρχείο Τρίπολης, όπου έχουν αποδοθεί ξύλα από ξερά και καμένα δημόσια δάση, που αντιστοιχούν σε πεντακόσιους τόνους ξυλείας και άλλα χίλια αιτήματα από ιδιωτικά αγροκτήματα.

«Προβλέπεται η χορήγηση ποσοτήτων καυσόξυλων σε όλους τους κατοίκους, αλλά πρώτα ικανοποιούνται οι ευπαθείς ομάδες και οι χαμηλοεισοδηματίες και ύστερα όλοι οι υπόλοιποι, αν και μέχρι στιγμής έχουν ικανοποιηθεί όλα τα αιτήματα», υπογράμμισε χαρακτηριστικά ο δασάρχης Θανάσης Αργειτάκης.

Ο δασάρχης συμπλήρωσε ότι γίνονται περιπολίες σε καθημερινή βάση, ημερήσιες και νυχτερινές, αλλά και έλεγχοι σε οχήματα, τα οποία θα πρέπει να διαθέτουν τα απαραίτητα δικαιολογητικά για τη μεταφορά ξυλείας, ενώ καυτηρίασε και τα φαινόμενα ελαιοκλοπής από ελαιοπερίβολα, κυρίως στη Λακωνία, με την υλοτόμηση και μεταφορά τους σε μεγάλα εμπορικά κέντρα των Αθηνών προς πώληση. Επίσης, εξήγησε ότι ιδιοκτήτες αγρών που έχουν δασωθεί τα χωράφια τους λόγω εγκατάλειψης και παύσης της καλλιέργειας, ότι μπορούν να τα αναγνωρίσουν ως ιδιωτικά δάση, όπως προβλέπει σχετική δασική νομοθεσία, ώστε να εκμεταλλευτούν τις ιδιοκτησίες τους και να τις διαχειριστούν όπως γίνεται η διαχείριση ενός δημόσιου δάσους. Για να το κάνουν αυτό, είπε, δεν απαιτείται κάποιο σημαντικό κόστος, αλλά μόνο με ένα τοπογραφικό διάγραμμα και τα συμβόλαια ιδιοκτησίας, ζητώντας πράξης χαρακτηρισμού, αρκεί βέβαια είπε να γνωρίζουν πού βρίσκεται το χωράφι τους, γιατί εμφανίζονται πολλοί στην υπηρεσία μη γνωρίζοντας που έχουν ιδιοκτησία.

Συνεχίζοντας ο κ. Αργειτάκης και ενόψει των εορτών των Χριστουγέννων, ανέφερε ότι θα ενισχυθούν οι περιπολίες και οι έλεγχοι, για την αποτροπή του φαινομένου παράνομης υλοτομίας ελάτων. Γι' αυτό το σκοπό, πρόσθεσε, έχουν δημιουργηθεί ιδιωτικές φυτείες ελάτης στην περιοχή του Πάρνωνα, στο δασαρχείο Βυτίνας, στον 'Αγιο Πέτρο, στα Βούρβουρα, στη Βλαχοκερασιά κλπ., όπου νόμιμα και με τις σχετικές άδειες γίνεται κοπή ελάτων, που φυτεύτηκαν γι' αυτό το σκοπό, ενώ τόνισε πως απαγορεύεται η κοπή κλώνων και κορυφών ελάτης. Σημείωσε, προς αποφυγή παρεξηγήσεων, ότι τα δέντρα που στολίζουν οι Δήμοι τα Χριστούγεννα, προέρχονται από ιδιωτικές φυτείες και τα αγοράζουν γι' αυτό το σκοπό.

Ταυτόχρονα, σχολίασε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ και το γεγονός της μείωσης του αριθμού των δασεργατών που εργάζονται στο Μαίναλο και τον Πάρνωνα για τον καθαρισμό των δασών, αποτέλεσμα τόσο των μειωμένων προϋπολογισμών, όσο και της ερήμωσης των χωριών από νέους ανθρώπους, που θα μπορούσαν να εργαστούν στο δάσος, αλλά και της δραματικής μείωσης των κτηνοτρόφων. Υπογράμμισε χαρακτηριστικά ότι, «στον Πάρνωνα και στο Μαίναλο, θα μπορούσαν αυτή τη στιγμή να εργάζονται περί τις 1.000 οικογένειες σε ετήσια βάση, με μόνιμο εισόδημα», αλλά στα χωριά έχουν μείνει ηλικιωμένοι και λιγοστοί νέοι.

ΑΠΕ-ΜΠΕ