Παρασκευή, 29 Ιανουαρίου 2016 08:45

Σε απολογία οι υπεύθυνοι πυρηνελαιουργείου στη ΒΙΠΕ Μελιγαλά

Γράφτηκε από την
Σε απολογία οι υπεύθυνοι πυρηνελαιουργείου στη ΒΙΠΕ Μελιγαλά

Σε απολογία καλεί τους υπευθύνους πυρηνελαιουργείου και παραγωγής στερεών καυσίμων από φυτική βιομάζα με έδρα στη ΒΙΠΕ Μελιγαλά, το Σώμα Επιθεώρησης Περιβάλλοντος.

Οπως γνωστοποιεί σε ανάρτησή του ο Δήμος Καλαμάτας, η Επιθεώρηση Περιβάλλοντος καλεί τους υπεύθυνους να απολογηθούν για πλήθος παραβάσεων, οι οποίες διαπιστώθηκαν μετά από έλεγχο για την τήρηση των περιβαλλοντικών όρων στο εργοστάσιο, που διεξήχθη πέρυσι στις 2 Απριλίου.
Κατά τη διάρκεια της αυτοψίας διαπιστώθηκαν τα εξής:
• Το πυρηνόξυλο αποθηκευόταν κατά κύριο λόγο υπαίθρια, σκεπασμένο με νάιλον, με τμήμα των στραγγισμάτων αυτού να καταλήγουν στο δίκτυο ομβρίων επιβαρύνοντάς το, ενώ άλλο τμήμα των στραγγισμάτων κατέληγε στο έδαφος κατά παράβαση περιβαλλοντικού όρου.
• Τα ρυπασμένα στουπιά - απορροφητικά πανιά, με απόβλητα λιπαντικά έλαια κατέληγαν στα αστικά απορρίμματα κατά παράβαση περιβαλλοντικού όρου και σχετικής ΚΥΑ.
• Η μονάδα διενήργησε μετρήσεις εκπομπών αέριων ρύπων σε μη διαπιστευμένο εργαστήριο κατά παράβαση περιβαλλοντικού όρου.
• Διαπιστώθηκε η μη τήρηση προσφραγισμένων ημερολογίων καταγραφής των εκπομπών ατμοσφαιρικών ρύπων του εργοστασίου και λειτουργίας - συντήρησης - βαθμονόμησης των μετρητών κατά παράβαση περιβαλλοντικών όρων.
• Διαπιστώθηκε ότι ο φορέας εκμετάλλευσης δεν υποβάλλει στην αρμόδια αδειοδοτούσα αρχή ετήσια έκθεση με τα επεξεργασμένα στοιχεία των μετρήσεων / αναλύσεων εκπομπών κατά παράβαση περιβαλλοντικού όρου.
• Διαπιστώθηκε ότι ο φορέας εκμετάλλευσης δεν υποβάλλει στην αρμόδια αδειοδοτούσα αρχή ετήσια έκθεση χρήσης οργανικών διαλυτών κατά παράβαση περιβαλλοντικού όρου.
• Διαπιστώθηκε ότι ο φορέας εκμετάλλευσης δεν υποβάλλει στην αρμόδια αδειοδοτούσα αρχή στοιχεία σχετικά με την ποσότητα νωπών ελαιοπυρήνων και την αντίστοιχη κατανάλωση αντιοσμητικών ουσιών κατά παράβαση περιβαλλοντικού όρου.
• Διαπιστώθηκε η υπαίθρια αποθήκευση τέφρας, περίπου 5 κυβικών μέτρων, κατά παράβαση περιβαλλοντικού όρου.
• Επίσης, διαπιστώθηκε ότι εντός του γηπέδου είχε κατασκευασθεί σκάμμα - δεξαμενή αποθήκευσης διφασικού ελαιοπυρήνα, η οποία αναφέρεται ως εφεδρική χωρητικότητας 17.500 κυβικών μέτρων κατά δήλωση του υπευθύνου, για την οποία υπήρχε μόνο έγκριση δόμησης. Για την ανωτέρω κατασκευή δεν βρέθηκε άδεια δόμησης. Δεδομένων των ανωτέρω διαπιστώσεων, η Υπηρεσία Δόμησης του Δήμου Καλαμάτας, στην οποία κοινοποιήθηκε η έκθεση, παρακαλείται για τις κατά νόμο ενέργειές της.
Υπενθυμίζεται ότι λόγω της όχλησης από πυρηνελαιουργεία σε πολλές περιοχές του Δήμου Καλαμάτας, ο δήμαρχος απευθύνθηκε εκ νέου φέτος τον Ιανουάριο, με έγγραφό του, προς την Εισαγγελία Καλαμάτας και τους επιθεωρητές Περιβάλλοντος, ζητώντας την παρέμβασή τους στο θέμα της επιβάρυνσης της ατμόσφαιρας από ατμούς και οσμές πυρηνελαιουργείων στην περιοχή του δήμου.
Πέρυσι δε, είχε καταθέσει ενώπιον του εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Καλαμάτας μήνυση - αναφορά κατά παντός υπευθύνου για παραβίαση της περιβαλλοντικής νομοθεσίας ιδίως για τις πράξεις της ρύπανσης και υποβάθμισης του περιβάλλοντος, προερχόμενης μάλλον από τη λειτουργία των πυρηνελαιουργείων, ενώ πολλές φορές στο παρελθόν έχει απευθύνει αρμοδίως σχετικά έγγραφα.
Η ανάρτηση στην ιστοσελίδα του Δήμου Καλαμάτας κλείνει ως εξής:
«Αποψη της δημοτικής αρχής είναι να πραγματοποιηθεί αυστηρός έλεγχος και αναστολή λειτουργίας των πυρηνελαιουργείων που παραβιάζουν τις μελέτες περιβαλλοντικών επιπτώσεων, καταπατούν τους νόμους και περιφρονούν το κοινωνικό σύνολο. Η προσπάθεια του Δήμου Καλαμάτας θα συνεχισθεί στην κατεύθυνση τήρησης της νομοθεσίας, περιφρούρησης της υγείας των πολιτών και προστασίας του περιβάλλοντος».


NEWSLETTER