Κυριακή, 27 Μαϊος 2018 13:03

Οι Κινητές Ιατρικές Μονάδες με αποκλειστική δωρεά του Ιδρύματος "Σταύρος Νιάρχος" στην Τήλο και σύντομα στη Μεσσηνία

Γράφτηκε από την
Οι Κινητές Ιατρικές Μονάδες με αποκλειστική δωρεά του Ιδρύματος "Σταύρος Νιάρχος" στην Τήλο και σύντομα στη Μεσσηνία

 

Το Σαββατοκύριακο 18-20 Μαΐου, είχα την χαρά και την τιμή να βρεθώ στην μαγευτική Τήλο των Δωδεκανήσων όπου συμμετείχα εθελοντικά ως επιστήμονας υγείας στην εκεί κοινωνική δράση της οργάνωσης "Αναγέννηση και Πρόοδος" στα πλαίσια του Εθνικού Προγράμματος Αγωγής-Προαγωγής Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας σε νησιωτικές, ακριτικές και παραμεθόριες περιοχές της Ελλάδας, το οποίο πραγματοποιείται με αποκλειστική δωρεά του Ιδρύματος "Σταύρος Νιάρχος".

Με την προσπάθεια αυτή οι κάτοικοι απομακρυσμένων περιοχών της χώρας λαμβάνουν εντελώς δωρεάν πλήρη ιατρική φροντίδα υψηλής ποιότητας από εθελοντές γιατρούς όλων των ειδικοτήτων.

Η πρωτοβουλία αυτή έρχεται να καλύψει κενά της Πολιτείας στις παροχές υγείας - και συγκεκριμένα, οι 2 υπερσύγχρονες Κινητές Ιατρικές Μονάδες έχουν επισκεφθεί, από το 2014 μέχρι σήμερα, 13 απομακρυσμένα νησιά σε ολόκληρη τη χώρα, προσφέροντας δωρεάν στους κατοίκους τους ολοκληρωμένες υπηρεσίες υγείας, υψηλής ποιότητας. Το Καστελόριζο, η Αμοργός, η Κάσος, η Αστυπάλαια, τα Ψαρά, οι Φούρνοι, η Θύμαινα, η Πάτμος, η Φολέγανδρος, οι Λειψοί, η Νίσυρος και η Σέριφος, με το πρόγραμμα αυτό είχαν πρόσβαση σε υπηρεσίες ιατρικής μέριμνας, αλλά και προληπτικής εκπαίδευσης.

Οι κάτοικοι της Τήλου, εκτός των ιατρικών υπηρεσιών από ένα ευρύ φάσμα ειδικοτήτων (παθολόγο, παιδίατρο, γυναικολόγο, καρδιολόγο, οδοντίατρο, ορθοπεδικό, οφθαλμίατρο, πνευμονολόγο, γενικό χειρουργό, νευρολόγο, ψυχολόγο, διαιτολόγο, ακτινολόγο και ωτορινολαρυγγολόγο), ήταν αποδέκτες επίσης πιο εξειδικευμένων υπηρεσιών, καθώς οι Κινητές Ιατρικές Μονάδες περιλαμβάνουν υπερσύγχρονο συγκρότημα ψηφιακού μαστογράφου, φορητό μηχάνημα ακτινογραφίας και συγκρότημα οστικής πυκνότητας. Τέλος, πραγματοποιήθηκαν παράλληλα ομιλίες, με σκοπό την παροχή συμβουλευτικής σε θέματα υγείας.

Η Blue Star Ferries με την ευγενική της χορηγία κάλυψε την μετακίνηση των ιατρών και των κινητών μονάδων από και προς το νησί με το πλοίο "Πάτμος".

Οι Κινητές Ιατρικές Μονάδες προγραμματίζεται να συνεχίσουν τις επισκέψεις τους και σε άλλες περιοχές της Ελλάδας, τους ερχόμενους μήνες. Ενας από τους προσεχείς σταθμούς θα είναι και ο Αγιος Νικόλαος της Δυτικής Μάνης, για να μπορέσουν οι κάτοικοι της ορεινής και δύσβατης αλλά πανέμορφης Μάνης να τύχουν των σημαντικών και ουσιαστικών υγειονομικών παροχών της αποστολής κοντά στον τόπο τους.

 

Παναγιώτης Χαλβατσιώτης

Γενικός Γραμματέας

Ινστιτούτου Ερευνών

του Πανελλήνιου

Ιατρικού Συλλόγου


NEWSLETTER