Σάββατο, 03 Νοεμβρίου 2018 08:28

Νέος ιατροδικαστής στο Νοσοκομείο Καλαμάτας

Γράφτηκε από την

Δουλειά πιάνει από τη Δευτέρα ο νέος ιατροδικαστής του Νοσοκομείου Καλαμάτας, Διονύσης Καρράς. Ο διορισμός του έγινε με σύμβαση 2 χρόνων, ενώ ο διοικητής του νοσοκομείου Γιώργος Μπέζος είπε στην "Ε" πως, εφόσον ο νέος ιατροδικαστής το επιθυμεί, μπορεί να ανανεώσει τη θητεία του και μετά το διάστημα αυτό.

Πάντως, το ζήτημα μιας μόνιμης θέσης ιατροδικαστή στο νοσοκομείο της μεσσηνιακής πρωτεύουσας παραμένει ανοιχτό. Αλλωστε όπως και ο ίδιος ο κ. Μπέζος σημειώνει, "η σπουδαιότητα της παρουσίας ιατροδικαστή σε μια τοπική κοινωνία είναι δεδομένη". Και αυτό γιατί καλείται να εξυπηρετήσει πολυποίκιλα περιστατικά, που έχουν να κάνουν από τη διερεύνηση βίαιων - αιφνίδιων θανάτων, έως την κλινική εξέταση ενός θύματος ξυλοδαρμού ή ενός βιασμού.

Θυμίζουμε ότι πριν από μερικούς μήνες, σε μια περίπτωση που χρειάστηκε να εξεταστεί ανήλικη από ιατροδικαστή για ένα τέτοιο θέμα, οι αστυνομικοί την πήγαν με περιπολικό στην Κόρινθο.

 

ΜΕΓΑΛΟ ΤΟ ΚΟΣΤΟΣ ΚΑΙ Η ΨΥΧΙΚΗ ΤΑΛΑΙΠΩΡΙΑ

Επιπλέον, είναι η ψυχική ταλαιπωρία και τα έξοδα που υποβάλλονται οι συγγενείς, όταν αναγκαστικά μία σορός που πρέπει να της γίνει νεκροψία - νεκροτομή, μεταφέρεται σε παρακείμενες ιατροδικαστικές υπηρεσίες - καθώς τα έξοδα αυτά (που δεν είναι διόλου ευκαταφρόνητα) δεν καλύπτονται από κρατικές δομές.

Αξίζει να σημειωθεί ότι για το θέμα αυτό, την απουσία δηλαδή ενός μόνιμου ιατροδικαστή στην Καλαμάτα, έχει πάρει θέση και η Ελληνική Ιατροδικαστική Εταιρεία (ΕΙΕ), χαρακτηρίζοντας κατά το παρελθόν ντροπιαστικό "να γίνονται διαδικασίες από απόσταση καθώς και να πραγματοποιείται μεταφορά νεκρών με τεράστια κόστη για τους συγγενείς των θυμάτων".

 

210 ΙΑΤΡΟΔΙΚΑΣΤΙΚΕΣ ΠΡΑΞΕΙΣ ΣΕ ΜΙΑ ΔΙΕΤΙΑ

Ο Γ. Μπέζος, πάντως, μιλώντας μαζί μας έκρινε αναγκαία "την ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση της τοπικής κοινωνίας για τις αξίες και τις αρχές του ιατροδικαστικού έργου, με σκοπό το καλό και την εξυπηρέτηση του πολίτη". Μάλιστα, σύμφωνα με τα στοιχεία που μας έδωσε, στο νεκροτομείο του Γενικού Νοσοκομείου Μεσσηνίας διενεργήθηκαν κατά το χρονικό διάστημα από 15 Μαρτίου 2016 έως 14 Μαρτίου 2018 (στη θητεία δηλαδή του προηγούμενου επικουρικού ιατροδικαστή) 210 ιατροδικαστικές πράξεις, και συγκεκριμένα: 83 νεκροψίες-νεκροτομές, 118 κλινικές εξετάσεις και 9 αυτοψίες.

Ν.Κ.