Τρίτη, 29 Οκτωβρίου 2019 08:28

Ανάγκη για δωρεά οργάνων και ιστών το κεντρικό μήνυμα της εκδήλωσης του Συλλόγου Νεφροπαθών Μεσσηνίας

Γράφτηκε από τον
Ανάγκη για δωρεά οργάνων και ιστών το κεντρικό μήνυμα της εκδήλωσης του Συλλόγου Νεφροπαθών Μεσσηνίας

 

Η Ελλάδα είναι πολύ πίσω στη δωρεά οργάνων και ιστών σε σχέση με την Ευρώπη και τον υπόλοιπο κόσμο.

Ετσι είναι πολύ πίσω και στις μεταμοσχεύσεις σημαντικών οργάνων που χαρίζουν ζωή, περισσότερη και καλύτερη στους ασθενείς με νεφρική, ηπατική και καρδιακή ανεπάρκεια. Είναι αναγκαίο να υπάρξει εκστρατεία ενημέρωσης από την Πολιτεία και ευαισθητοποίηση από τους πολίτες, για να βελτιωθεί αισθητά η κατάσταση.

Αυτά τονίστηκαν στην εκδήλωση ενημέρωσης στα πλαίσια της Παγκόσμιας Ημέρας Δωρεάς Οργάνων Σώματος και Μεταμοσχεύσεων, που οργανώθηκε την Κυριακή στο Πνευματικό Κέντρο Καλαμάτας, από το Σύλλογο Νεφροπαθών Μεσσηνίας. Η ενημέρωση έγινε από Μεσσήνιους πανεπιστημιακούς καθηγητές Ιατρικής, με επικεφαλής τον Γιάννη Μπολέτη διευθυντή της Νεφρολογικής Κλινικής στο Λαϊκό Νοσοκομείο της Αθήνας και πρόεδρο του Ωνασείου Καρδιοχειρουργικού Κέντρου.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης ο δήμαρχος Θανάσης Βασιλόπουλος και ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Μεσσηνίας Δημήτρης Τζωρτζίνης εξέφρασαν την επιθυμία να γίνουν δωρητές οργάνων και ιστών, συμπληρώνοντας και υπογράφοντας τη σχετική δήλωση. Για την ενέργειά τους αυτή τους συνεχάρη ο καθηγητής Γ. Μπολέτης, παρατηρώντας ότι “αποτελούν ένα παράδειγμα για τους υπόλοιπους”.

Στις εισηγήσεις που έγιναν:

Ο καθηγητής Γιάννης Μπολέτης ανέφερε ότι τέτοιες εκδηλώσεις έχουν γίνει σ’ όλη την Ελλάδα, και μάλιστα αυτή στα Φάρσαλα ήταν πετυχημένη, γιατί εκεί έχουν δραστήρια Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων. Γι’ αυτό πρότεινε να συγκροτηθεί μια τέτοια επιτροπή σε επίπεδο νομού στη Μεσσηνία, που θα μπορεί να προωθεί θέματα κοινωνικής πολιτικής, αναφέροντας πως “αυτά είναι τα πραγματικά κινήματα αλληλεγγύης”. Υπενθύμισε ότι η πρώτη πετυχημένη μεταμόσχευση νεφρού έγινε το 1954 στη Βοστόνη και πληροφόρησε πως γυναίκα στην οποία έγινε μεταμόσχευση νεφρού το 1956, γέννησε κι έζησε μέχρι το 2011.

Σημείωσε ότι “η μεταμόσχευση είναι η καλύτερη θεραπεία. Η επιβίωση της μεταμόσχευσης και των μεταμοσχευμένων ατόμων ξεπερνάει το 90%. Το 2017 έγιναν 21.000 μεταμοσχεύσεις νεφρού στην Ευρώπη, το 20% από ζώντες δότες και 90.000 σ’ όλο τον κόσμο. Η μεταμόσχευση εξασφαλίζει στο άτομο να ζήσει περισσότερο και καλύτερα. Είναι μια καλή επένδυση, γιατί κοστίζει λιγότερο στο ασφαλιστικό σύστημα μετά τον πρώτο χρόνο απ’ ό,τι κοστίζει η αιμοκάθαρση”. Ωστόσο, ενημέρωσε ότι “στην Ελλάδα ο μέσος όρος είναι 4,1 δότες ανά εκατομμύριο ανθρώπους, ενώ ο μέσος ευρωπαϊκός είναι πάνω από 20”. Και στάθηκε στην προσπάθεια “να δημιουργηθεί στο Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο με την επέκτασή του Εθνικό Μεταμοσχευτικό Κέντρο σε συνεργασία με τις δημόσιες δομές μεταμόσχευσης, εκτιμώντας πως “ό,τι και να κάνει το κράτος, αν δεν ευαισθητοποιηθούμε εμείς οι πολίτες, δεν θα υπάρχει αποτέλεσμα”.

Η νεφρολόγος στο Λαϊκό Νοσοκομείο της Αθήνας Χριστίνα Μελεξοπούλου παρατήρησε ότι η μεταμόσχευση γίνεται με διαφάνεια και με ισότητα στην αντιμετώπιση των ασθενών κι επεσήμανε πως υπάρχουν ασθενείς που μεταμοσχεύονται για 3η και 4η φορά. Ενημέρωσε ότι το 2018 υπήρχαν στο μητρώο 1.226 αναμονές κι έγιναν 72 μεταμοσχεύσεις κι έκανε λόγο για αναμονή που ξεπερνάει και τα 8 χρόνια.

Η νεφρολόγος στο Λαϊκό Νοσοκομείο της Αθήνας Ελένη Κάψια αναφέρθηκε στη μεταμόσχευση από ζώντα δότη. Πληροφόρησε ότι το 2018 έγιναν 69 μεταμοσχεύσεις από ζώντες δότες, οι 52 απ’ αυτές στο Λαϊκό. Επεσήμανε την ανάγκη για αξιοποίηση - αύξηση των ζώντων δοτών, όχι μόνο από συγγενείς, αλλά και από “Σαμαρείτες”. Ενημέρωσε, ακόμα, πως έχουν γίνει 61 ασύμβατες μεταμοσχεύσεις και στάθηκε στις χιαστί ανταλλαγές από ζευγάρια, στις διασταυρούμενες μεταμοσχεύσεις. Ανέφερε ότι το Μάιο του 2017 έγινε η πρώτη διασταυρούμενη μεταμόσχευση στο Λαϊκό, ενημέρωσε πως έχουν γίνει 4 πετυχημένες τέτοιες μεταμοσχεύσεις και αναφέρθηκε στη συνεργασία χωρών του ευρωπαϊκού Νότου για διασταυρούμενες μεταμοσχεύσεις.

Ο καθηγητής Παθολογίας – Γαστρεντερολογίας, διευθυντής στην Πανεπιστημιακή Γαστρεντερολογική Κλινική του Λαϊκού Νοσοκομείου της Αθήνας Γιώργος Παπαθεοδωρίδης σημείωσε ότι “η μεταμόσχευση ήπατος είναι μονόδρομος και ο αριθμός ανθρώπων που χρειάζονται μεταμόσχευση ήπατος είναι αυξημένος”. Ενημέρωσε ότι στα 5 χρόνια η επιβίωση από μεταμόσχευση ήπατος είναι 75% και παρατήρησε: “Είναι μια δύσκολη διαδικασία, πρέπει να έχει υγεία για να επιβιώσει, για να αντέξει τη μεταμόσχευση ήπατος ο μεταμοσχευόμενος. Κάθε χρόνο πεθαίνει το 15% από τα άτομα που είναι στις λίστες”. Παραδέχθηκε ότι “εκτός από τον νεφρό, στα υπόλοιπα όργανα θέλουν πολύ χρόνο οι μεταμοσχεύσεις για να φθάσουν σε ικανοποιητικά επίπεδα”.

Ο καρδιολόγος στη Μονάδα Μεταμόσχευσης Καρδιάς και Καρδιακής Ανεπάρκειας στο Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο Μιχάλης Μπόνιος παρατήρησε πως “τα άτομα με καρδιακή ανεπάρκεια έχουν δύο επιλογές: τεχνητή καρδιά και μεταμόσχευση. Το 85% των ατόμων τον πρώτο χρόνο προχωράει σε τεχνητή καρδιά, όμως τα επόμενα χρόνια με τη μεταμόσχευση το αποτέλεσμα είναι καλύτερο”. Μίλησε για 6.500 μεταμοσχεύσεις καρδιάς παγκοσμίως κι ενημέρωσε ότι “με μεταμόσχευση το 50% των ατόμων ζουν 12 χρόνια. Το χρόνο γίνονται 10 μεταμοσχεύσεις καρδιάς στο Ωνάσειο, φέτος μέχρι τώρα έχουν γίνει 14”.

Ο αναπληρωτής καθηγητής Αιματολογίας γιατρός στο Αττικό Νοσοκομείο Παναγιώτης Τσιριγώτης που αναφέρθηκε στη μεταμόσχευση του μυελού των οστών, ενημέρωσε ότι “στην Ευρώπη γίνονται 400 με 500 μεταμοσχεύσεις ανά 10 εκατομμύρια πληθυσμό, ενώ εμείς κάνουμε 200 μεταμοσχεύσεις. Κάνουμε τις μισές απ’ ό,τι έπρεπε να κάνουμε”. Παρατήρησε ότι ο δότης δίνει μόσχευμα καθισμένος σε πολυθρόνα για 2 - 3 ώρες κι επεσήμανε πως “υπάρχει δυσκολία να βρεις δότη. Υπάρχει τράπεζα εθελοντών δοτών, στην Ελλάδα υπάρχουν 150.000 δότες. Δεν είναι αρκετοί, πρέπει να τους διπλασιάσουμε”. Πληροφόρησε ότι όποιος θέλει πρέπει να απευθυνθεί στον Εθνικό Οργανισμό Μεταμοσχεύσεων. Είπε ότι η Καλαμάτα έχει 5.000 δότες κι εξήρε γι’ αυτή την ανταπόκριση, την προσπάθεια του γιατρού - αιματολόγου Γιάννη Αδαμόπουλου, επισημαίνοντας πως “Καλαματιανοί έχουν δώσει μόσχευμα που έχει πάει σε χώρες της Ευρώπης”.

Η πρόεδρος του Συλλόγου Νεφροπαθών Μεσσηνίας Αννα Καννά που άνοιξε την εκδήλωση, σημείωσε την ανάγκη να στηριχθεί οικονομικά και ηθικά η οικογένεια του ατόμου που προέρχεται από την επαρχία και κάνει μεταμόσχευση στην Αθήνα, αναφερόμενη στη διαμονή και τη διατροφή συνοδών και ασθενών.

Χαιρετισμό - επιστολή στην εκδήλωση έστειλε ο Καλαματιανός πρόεδρος του Εθνικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων Ανδρέας Καραμπίνης.

Χαιρετισμούς απηύθυναν ο αρχιμανδρίτης Προκόπιος, ο βουλευτής Μεσσηνίας Γιάννης Λαμπρόπουλος, ο αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας Στάθης Αναστασόπουλος, οι δήμαρχοι Καλαμάτας Θανάσης Βασιλόπουλος και Μεσσήνης Γιώργος Αθανασόπουλος, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας ΑμεΑ Πελοποννήσου Νίκος Καραλής και ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Μεσσηνίας Δημήτρης Τζωρτζίνης.

Γ.Σ.


NEWSLETTER