Παρασκευή, 20 Μαρτίου 2020 09:04

Καλαμάτα: Κάλεσμα σε αιμοδότες στο χώρο του ΚΕΦΙΑΠ (βίντεο)

Καλαμάτα: Κάλεσμα σε αιμοδότες στο χώρο του ΚΕΦΙΑΠ (βίντεο)

 

Από σήμερα και κάθε Δευτέρα - Παρασκευή 8 με 2 το πρωί οι αιμοληψίες της Υπηρεσίας Αιμοδοσίας του Νοσοκομείου Καλαμάτας θα γίνονται στο χώρο του ΚΕΦΙΑΠ, στο Παλαιό Στρατόπεδο της πόλης.

Χθες ο διευθυντής Αιμοδοσίας του Νοσοκομείου Σταύρος Τσιμικλής ενημέρωσε γιατί μεταφέρθηκε η υπηρεσία εκτός χώρου της νοσηλευτικής μονάδας, διαβεβαιώνοντας παράλληλα για την ασφάλεια των αιμοληψιών.

Είναι φυσικό, είπε, να μην προσέρχεται ο κόσμος στο νοσοκομείο γιατί σκέφτεται ότι η παρουσία του εκεί ενέχει τον κίνδυνο μετάδοσης του κορονοϊού. Για την ασφάλεια λοιπόν των αιμοδοτών αποφάσισαν να μεταφέρουν τις αιμοληψίες σε έναν μη νοσοκομειακό χώρο, όπου μετά τα απαγορευτικά μέτρα έκλεισε, ενώ και πριν δεν προσέρχονταν στο Κέντρο ασθενείς. “Ο χώρος αυτός είναι ασφαλής, καλά αεριζόμενος και έχει μεγάλο πάρκινγκ, μπορούν να έρχονται όλοι χωρίς κανέναν ενδοιασμό”, ανέφερε ο ίδιος. Πρόσβαση, πρόσθεσε, υπάρχει από την οδό Μαυρομιχάλη και ενημέρωσε ότι θα τοποθετηθούν και σχετικές πινακίδες στο δρόμο. Παρατήρησε επίσης ότι στο χώρο επιτρέπεται να προσέρχονται μόνο αιμοδότες και αιμοδότες αντικατάστασης, κι όχι οι συγγενείς τους. Επιπλέον, μέτρα λαμβάνονται και για το προσωπικό, το οποίο έτσι κι αλλιώς δεν ερχόταν σε επαφή με άλλες κλινικές του νοσοκομείου, καθώς η Αιμοδοσία λειτουργούσε σε δικό της χώρο στο υπόγειο και δεν περνούσε κανείς από τις κλινικές, οπότε “είναι μηδαμινός ο κίνδυνος να φέρει κάποιος από το προσωπικό του τμήματος τον ιό”, είπε. Επίσης προβλέπεται για την ασφάλεια του αίματος και του αιμοδότη, οι νοσηλεύτριες να εναλλάσσονται, μένοντας εκτός υπηρεσίας η καθεμία για μια εβδομάδα, προκειμένου να εξαλείφεται η πιθανότητα να νοσήσει κάποια και να μεταδώσει τον ιό ή οποιαδήποτε άλλη λοίμωξη ή τη γρίπη.

“Το προσωπικό είναι ελεγμένο, ο χώρος μεγάλος κι αεριζόμενος και θα τηρούνται και οι αποστάσεις με την αραιή διάταξη στα καθίσματα, στο χώρο αναμονής”, συμπλήρωσε σχετικά με τα μέτρα για την ασφαλή αναμονή των αιμοδοτών.

 

ΑΥΞΗΣΗ ΑΝΑΓΚΩΝ ΣΕ ΑΙΜΑ

Ο Στ. Τσιμικλής απηύθυνε έκκληση καταλήγοντας να προσέλθουν οι αιμοδότες γιατί σύντομα θα υπάρξουν (όπως παρατηρήθηκε και στα άλλα κράτη) ελλείψεις σε αίμα. “Είναι δύσκολη κατάσταση, έχουμε χρέος και υποχρέωση όλοι να βοηθήσουμε. Καλώ όλους τους αιμοδότες να έρθουν σε έναν αγνό και καθαρό χώρο όπως είναι αυτός του ΚΕΦΙΑΠ και να κάνουν το καθήκον τους”, ανέφερε συγκεκριμένα ο διευθυντής Αιμοδοσίας και υπενθύμισε πως δίνοντας αίμα “κάνουμε μια ηρωική πράξη, σώζουμε ζωές”. Επιπρόσθετα, δεν απέκλεισε “ενδεχομένως νοσηλευόμενοι με τον κορονοϊό να χρειαστούν μεταγγίσεις”, οπότε αυτόματα οι ανάγκες αυξάνονται αφού θα αυξηθούν οι μεταγγιζόμενοι ασθενείς, που ήδη ο αριθμός τους είναι μεγάλος και έχουν ανάγκη από αίμα για να επιβιώσουν.

Ν.Κ.