Τετάρτη, 06 Μαϊος 2020 09:22

Παρουσιάστηκε ο επιχειρησιακός σχεδιασμός του Νοσοκομείου Καλαμάτας (βίντεο)

Γράφτηκε από την

 

Τον επιχειρησιακό σχεδιασμό της λειτουργίας του Νοσοκομείου Καλαμάτας για την καινούργια αυτή περίοδο, μετά την πρώτη κρίσιμη φάση του κορονοϊού, παρουσίασαν χθες οι γιατροί Κώστας Αποστολόπουλος - διευθυντής της Ιατρικής Υπηρεσίας και αναπληρωτής διοικητής του νοσοκομείου, Νικολέττα Αποστολοπούλου - επικεφαλής του Επιστημονικού Συμβουλίου και διευθύντρια της Παθολογικής Κλινικής, Σταυρούλα Κουτσουμπού - επικεφαλής της Επιτροπής Λοιμώξεων του νοσοκομείου, και η διοικητική διευθύντρια Γεωργία Λιακέα.

Τονίστηκε ότι ο μεσσηνιακός λαός θα πρέπει να νιώθει ασφαλής, καθώς οι γιατροί είναι πλήρως ενημερωμένοι, ενώ σημειώθηκε πως στάλθηκαν 500 δείγματα για κορονοϊό και είχαμε μόνο 6 κρούσματα. Επισημάνθηκε όμως πως δεν έγινε καμία πρόσληψη γιατρού και ότι οι γιατροί έβαλαν μεγάλη πλάτη για να μπορέσουν να αντεπεξέλθουν, εκφράζοντας την ελπίδα να αντέξουν και να μην επιδεινωθεί η κατάσταση. 

Αναλυτικά, η κ. Λιακέα παρουσιάζοντας τις κατευθύνσεις από το υπουργείο Υγείας, ενημέρωσε ότι “ξεκινούν τα τακτικά χειρουργεία μέσα από τις λίστες χειρουργείου. Ξεκινάει η λειτουργία των τακτικών εξωτερικών ιατρείων, καταρχήν για τη μετεγχειρητική παρακολούθηση των ασθενών και την παρακολούθηση ασθενών με χρόνια νοσήματα”. Ανέφερε πως “τα ραντεβού γι’ αυτές τις επανεξετάσεις θα κλείνονται στα γνωστά τηλέφωνα της Γραμματείας Εξωτερικών Ιατρείων του νοσοκομείου” και πρόσθεσε: “Υλοποιείται κανονικά το θεραπευτικό πρόγραμμα ασθενών με χρόνια προβλήματα υγείας, οι απαραίτητες διαγνωστικές εξετάσεις και οι θεραπευτικές παρεμβάσεις, όπως χημειοθεραπείες και εγχύσεις φαρμάκων”.

Ο κ. Αποστολόπουλος παρουσίασε το σχέδιο επαναλειτουργίας τακτικών ιατρείων και χειρουργείων του Νοσοκομείου Καλαμάτας. Ενημέρωσε ότι “επαναλειτουργεί το τακτικό χειρουργείο με μείωση των τακτικών χειρουργείων κατά 50%. Συγκεκριμένα, θα δουλεύουν καθημερινά 3 αίθουσες και κάθε κλινική θα καταθέτει πρόγραμμα για 2 περιστατικά από τα υπάρχοντα στη λίστα προ κρίσης. Εξαίρεση τα οφθαλμολογικά χειρουργεία που μπορούν να ξεκινήσουν με 3 περιστατικά ανά ημέρα λόγω αυξημένης λίστας. Συμπεριλαμβάνεται στον τακτικό προεγχειρητικό έλεγχο η εξέταση PCR–Covid”.

Οσον αφορά την επαναλειτουργία των τακτικών ιατρείων είπε ότι “τα ραντεβού θα κλείνονται τηλεφωνικά με προτεραιότητα στον ασθενή που έχει χρόνιο νόσημα ή χρήζει μετεγχειρητικής παρακολούθησης. Κάθε εξωτερικό ιατρείο καταθέτει πρόγραμμα με απόσταση 30 λεπτών μεταξύ των ραντεβού. Μέγιστος αριθμός πρωινών ραντεβού 8 ανά εξεταστική αίθουσα. Η προϊσταμένη των τακτικών ιατρείων έχει την ευθύνη της μη υπέρβασης των 8 ασθενών ανά εξεταστήριο”.

Ακόμα, παρατήρησε πως “σε κάθε ιατρείο προσέρχεται μόνο ο ασθενής. Ο συνοδός παραμένει στο προαύλιο του νοσοκομείου, τηρεί τα μέτρα ασφαλείας και παραλαμβάνει τον ασθενή αφού ολοκληρωθεί η  εξέτασή του. Συνεχίζεται η λειτουργία μιας μόνο εισόδου στο χώρο του νοσοκομείου, δηλαδή της εισόδου του ΤΕΠ, και διατηρείται αυστηρά ο έλεγχος και ο περιορισμός του επισκεπτηρίου”.

Για ζητήματα που σχετίζονται με τον κορονοϊό, πληροφόρησε πως “διατηρείται η 24ωρη λειτουργία του οικίσκου πριν την είσοδο του ΤΕΠ, με το κατάλληλα εκπαιδευμένο νοσηλευτικό προσωπικό για τη διαλογή των ύποπτων ασθενών Covid-19, αυτών δηλαδή που παρουσιάζουν συμπτώματα λοίμωξης του αναπνευστικού όπως πυρετό, δύσπνοια κλπ. H εξέταση των ύποπτων ασθενών πραγματοποιείται στους 4 ειδικά διαμορφωμένους θαλάμους στο ισόγειο. Η λήψη του δείγματος πραγματοποιείται σε αυτούς τους χώρους και ο ασθενής παραμένει στο χώρο αυτό μέχρι το αποτέλεσμα της PCR, που βγαίνει το αργότερο σε 2,5-3 ώρες. Σε περίπτωση ύποπτου περιστατικού, ο ασθενής παραμένει στους χώρους που αναφέρθηκαν παραπάνω και την ευθύνη την αναλαμβάνει η Παθολογική Κλινική που εφημερεύει. Χωροταξικά η κλινική Covid θα βρίσκεται στον γ’ όροφο του νοσοκομείου”.

Ακόμα, πληροφόρησε ότι “τα ύποπτα παιδιατρικά περιστατικά θα εξετάζονται στην Παιδιατρική Κλινική, στους θαλάμους που έχουν οριστεί για το σκοπό αυτό. Συνεχίζει μέχρι τέλη Μαΐου η Αιμοδοσία να λειτουργεί στο χώρο του ΚΕΦΙΑΠ. Οι διευθυντές των τμημάτων οφείλουν να ενημερωθούν από την αντίστοιχη  επιστημονική εταιρεία της ειδικότητάς τους για τα ιδιαίτερα μέτρα ατομικής προστασίας των γιατρών και νοσηλευτών του τμήματος τους, καθώς και πιθανές τροποποιήσεις εκτέλεσης των ιατρικών πράξεων συμμορφούμενοι με τις οδηγίες προφύλαξης από τον Covid-19 που έχουν εκδοθεί σε κάθε ειδικότητα. Προτείνεται να διοργανώσουν μαθήματα στο τμήμα τους σχετικά με τα μέτρα προφύλαξης στην ειδικότητά τους”.

Η κ. Αποστολοπούλου παρατήρησε ότι “ο μεσσηνιακός λαός θα πρέπει να νιώθει ασφαλής, οι γιατροί είναι πλήρως ενημερωμένοι, ακολουθούν τα ιατρικά πρωτόκολλα τα οποία είναι ενδεδειγμένα από το υπουργείο Υγείας. Λαμβάνουμε όλες τις προφυλάξεις και δεν σημαίνει ότι όταν κάποιος νοσηλευτεί στην Παθολογική Κλινική μετά θεωρείται ότι μπορεί να έχει κολλήσει τον κορονοϊό. Ολοι οι ασθενείς που νοσηλεύονται στα τμήματα των Παθολογικών Κλινικών είναι ασθενείς που είναι αρνητικοί για κορονοϊό”.

Ενημέρωσε πως “έχουμε δημιουργήσει κρεβάτια υποδοχής αυτών που ενδεχομένως στο μέλλον να έχουν κορονοϊό, αλλά μόνο εφόσον τα νοσοκομεία αναφοράς έχουν κορεστεί και δεν δέχονται τις διακομιδές. Προς το παρόν έχουμε την πολυτέλεια να διακομίζουμε τους ασθενείς οι οποίοι έχουν κορονοϊό, αν και μέχρι στιγμής έχουμε μόνο 3 περιστατικά, τα οποία έχουν διακομισθεί στα νοσοκομεία αναφοράς Πάτρας και Αθήνας”.

Και διευκρίνισε ότι “θα πρέπει ο κόσμος να είναι ασφαλής, να μας έχει εμπιστοσύνη, να ακολουθεί όμως τις οδηγίες μας για να μπορέσουμε να παραμείνουμε υγιείς, γιατί ο κορονοϊός ήρθε και απ’ ό,τι φαίνεται θα μείνει”.

Η κ. Κουτσουμπού είπε ότι “στην πρώτη φάση της πανδημίας ως κοινωνία και ως νοσοκομείο τα πήγαμε πάρα πολύ καλά. Είχαμε μόλις 6 κρούσματα από τα οποία τα 3 συνδέονταν μεταξύ τους. Τρία από τα 6 κρούσματα χρειάστηκε να νοσηλευτούν σε κέντρα αναφοράς με πνευμονία και τα πήγαν πολύ καλά, και είναι όλοι καλά. Το επιχειρησιακό σχέδιο του νοσοκομείου λειτούργησε άψογα και δεν υπήρχε ενδονοσοκομειακή διασπορά”.

Για το νέο επιχειρησιακό σχέδιο για την επόμενη φάση ανέφερε πως “είναι ήδη σε λειτουργία. Το νοσοκομείο ήταν και πιστεύω ότι θα είναι ασφαλές, εφόσον τηρηθούν κάποια μέτρα ασφάλειας”.

Στάθηκε στις ειδικές ρυθμίσεις προσέλευσης στα τακτικά ιατρεία, επισημαίνοντας ότι “δεν θα έρχονται οι ασθενείς μισή και μία ώρα νωρίτερα, θα έρχονται ακριβώς στην ώρα”.

Προέτρεψε τον κόσμο να τηρεί τις αποστάσεις και μέσα στο νοσοκομείο όσο είναι δυνατόν και “να μην έρχεται στο νοσοκομείο χωρίς σοβαρό λόγο, για ήπια συμπτώματα ιώσεων δεν χρειάζεται να έρχεται”.

Απαντώντας σε ερωτήσεις, η κ. Κουτσουμπού είπε ότι “έχουν γίνει προσλήψεις με συμβάσεις για 2 χρόνια, κυρίως νοσηλευτικού και βοηθητικού προσωπικού. Το νοσοκομείο είχε ήδη ελλείψεις σε ιατρικό προσωπικό, δεν έχουν γίνει προσλήψεις”.

Παραδέχτηκε ότι “φόβος υπάρχει, γιατί υπάρχει αβεβαιότητα. Δεν ξέρουμε πώς θα εξελιχθεί η κατάσταση” - και παρατήρησε: “Υπάρχουν προβλέψεις στα σχέδιά μας και για την περίπτωση που δεν θα πάει καλά η κατάσταση. Το νοσοκομείο δεν έχει μεγάλη δυνατότητα φιλοξενίας πολλών ατόμων, αν χρειαστεί να νοσηλεύσουμε”.

Η κ. Αποστολοπούλου είπε ότι δεν έχει έρθει κανένας παθολόγος και σημείωσε: “Οι Παθολογικές λειτουργούν με το ήδη υπάρχον προσωπικό. Εχουμε καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια και έχουμε βάλει μεγάλη πλάτη και συνεχίζουμε να βάζουμε. Αν δε βάζαμε πλάτη, δεν θα μπορούσαμε να αντεπεξέλθουμε. Μας στερείται η οικογένειά μας, στερούμεθα ρεπό και αδειών. Ελπίζουμε να αντέξουμε κι ελπίζουμε η κατάσταση να μην επιδεινωθεί”.

Διαβεβαίωσε ότι “όποιο περιστατικό έρθει θα το νοσηλεύσουμε. Εμείς δεν έχουμε την πολυτέλεια να κλείσουμε την εφημερία μας. Και αν έχουμε 40 κρεβάτια, στο νοσοκομείο θα νοσηλευτεί και ο 41ος και ο 50ός ασθενής με το ήδη υπάρχον προσωπικό”.

Για τον κορονοϊό παρατήρησε ότι “είναι πρωτόγνωρο, ότι τα ξέρουμε όλα δεν το μπορεί να το υποστηρίξει κάποιος. Ενημερωνόμαστε και συνεχίζουμε να ενημερωνόμαστε, κάθε μέρα μας προσθέτει και καινούργιες γνώσεις”.

Τέλος, η κ. Κουτσουμπού επεσήμανε ότι “οι 6 ασθενείς ‘μύριζαν’ από την αρχή ότι είχαν κορονοϊό και δεν είχαν περίεργα συμπτώματα”.