Δευτέρα, 03 Αυγούστου 2020 09:27

Εφημερίες από ειδικευόμενους στη Μεσσηνία: Μονάδα Covid - 19 χωρίς παθολόγους;

Γράφτηκε από την

Την περασμένη Παρασκευή το Σωματείο των Ειδικευμένων Ιατρών Μεσσηνίας και ο Σύλλογος Επιστημονικού Υγειονομικού Προσωπικού Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Πελοποννήσου εξέδωσαν δύο διαφορετικές ανακοινώσεις, με τις οποίες θέτουν σοβαρά ζητήματα λειτουργίας του Νοσοκομείου Καλαμάτας και των πρωτοβάθμιων δομών υγείας στο νομό, καθώς παρατηρείται έλλειψη ειδικευμένου ιατρικού προσωπικού και προσπάθεια κάλυψης των κενών αυτών με τις μετακινήσεις αντίστοιχων ειδικοτήτων από το Κέντρο Υγείας Καλαμάτας στο Νοσοκομείο.

Μάλιστα, σύμφωνα με την ανακοίνωση του Σωματείου Ειδικευμένων Ιατρών Μεσσηνίας, την Πέμπτη το Νοσοκομείο Καλαμάτας εφημέρευε χωρίς ειδικευμένο παθολόγο, ενώ για να θωρακιστούν οι Παθολογικές Κλινικές χρειάζεται να προσληφθούν τουλάχιστον 4 μόνιμοι ιατροί-παθολόγοι.

Αυτό, σε συνδυασμό και με την κατάθεση πρότασης της διοίκησης του Νοσοκομείου στην Περιφέρεια Πελοποννήσου για την αναβάθμιση των υποδομών νοσηλείας του με τη δημιουργία 80 κλινών για την περίθαλψη ασθενών με κορονοϊό και τη διαμόρφωση της Μονάδας Εμφραγμάτων ως ΜΕΘ Covid-19, προβλημάτισαν τον ιατρικό κόσμο στη Μεσσηνία. Οπως μάθαμε μάλιστα υπήρξαν και τηλεφωνήματα προς τον πρόεδρο του Ιατρικού Συλλόγου Δημήτρη Τζωρτζίνη για δυναμική παρέμβαση του επιστημονικού συλλόγου σχετικά με την υποστελέχωση σε αυτή τη χρονική συγκυρία των Παθολογικών Κλινικών.

Καθώς πολλοί ιατροί βλέπουν τη δυσκολία ανταπόκρισης συναδέλφων τους στις προκηρύξεις για την πρόσληψη ιατρών, επισημαίνουν τον αυξημένο όγκο δουλειάς στις Παθολογικές Κλινικές και την αναγκαιότητα παθολόγων σε μια ενδεχόμενη έξαρση της πανδημίας Covid-19. Βλέπουν δε, πίσω από την απροθυμία ειδικευμένων ιατρών να δουλέψουν στο Νοσοκομείο Καλαμάτας, ένα λάθος στον χειρισμό σχετικά με τις προκηρύξεις των θέσεων. Θεωρούν ότι δεν θα ‘πρεπε να γίνονται μεμονωμένα, αλλά για το σύνολο των ιατρών που λείπουν ανά ειδικότητα. Κι αυτό κυρίως γιατί μεταξύ τους γνωρίζουν πως πολλοί συνάδελφοί τους, προκειμένου να αντεπεξέλθουν στις αυξημένες ανάγκες, υπερβάλλουν εαυτούς δουλεύοντας υπερβολικές ώρες για να εξυπηρετούν όλους τους ασθενείς, να προλαβαίνουν τα ιατρεία και τα καθήκοντα στις κλινικές, αλλά και να εφημερεύουν, καθώς δεν έχει ακόμη στελεχωθεί με μόνιμο ιατρικό προσωπικό ώστε να λειτουργήσει ως αυτόνομο το Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών.