Κυριακή, 06 Σεπτεμβρίου 2020 16:05

Κάλεσμα για αιμοδοσία: Οι ανάγκες για αίμα όχι μόνο δεν σταματούν ποτέ

Κάλεσμα για αιμοδοσία: Οι ανάγκες για αίμα όχι μόνο δεν σταματούν ποτέ

Του Κων. Βλαχοδημητρόπουλου,
Προέδρου Συλλόγου Αιμοδοτών Υπαλλήλων και Φίλων Κέντρου Υγείας Καλαμάτας

Οι ανάγκες για αίμα όχι μόνο δεν σταματούν ποτέ αλλά αντιθέτως αυξάνονται τους καλοκαιρινούς μήνες καθώς παρατηρείται σημαντική μείωση της καθιερωμένης προσφοράς αίματος. Φανταστείτε, λοιπόν, πως φέτος λόγω της πανδημίας, της αύξησης των κρουσμάτων και της καραντίνας υπήρξε μικρότερη προσέλευση εθελοντών αιμοδοτών στις υπηρεσίες αιμοδοσίας των νοσοκομείων όλης της χώρας. Αντιλαμβανόμαστε πως αυτό είχε ως αποτέλεσμα τα αποθέματα αίματος να μειωθούν δραματικά και, δυστυχώς, να δημιουργηθούν σοβαρά προβλήματα στους ασθενείς που χρειάζεται να μεταγγιστούν.
Το Κέντρο Υγείας Καλαμάτας καλεί νέους και παλιούς εθελοντές αιμοδότες, αλλά και άλλους Συλλόγους, να ανταποκριθούν στις ανάγκες αυτής της δύσκολης περιόδου και να προσέλθουν στην εθελοντική αιμοδοσία που θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 9/9/2020 από 09:00 έως 13:00 στο ισόγειο της Μονάδος, που βρίσκεται Πλάτωνος και Κανάρη. Παράλληλα, όσοι θέλουν θα μπορούν να δώσουν δείγμα για μυελό των οστών.
Δύο ημέρες νωρίτερα, τη Δευτέρα 7/9/20  ο Ιατρός Αιματολόγος του Γενικού Νοσοκομείου Καλαμάτας, κ. Ιωάννης Αδαμόπουλος θα μιλήσει στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του Κέντρου Υγείας για το πώς μπορεί να γίνει κάποιος Εθελοντής Δότης Μυελού των Οστών.
Τόσο η αιμοληψία, όσο και η λήψη για δωρεά μυελού των οστών, θα διενεργηθεί από εξειδικευμένο προσωπικό του Τμήματος Αιμοδοσίας του Γενικού Νοσοκομείου Καλαμάτας, Στην δεύτερη περίπτωση επικουρικά θα συνδράμουν και υπάλληλοι των ΤΟΜΥ Καλαμάτας. Τέλος, να γνωρίζουν όλοι οι αιμοδότες, πως θα ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας των εθελοντών αιμοδοτών από το προσωπικό του Κέντρου Υγείας Καλαμάτας και συγκεκριμένα:

1. Θα πραγματοποιείται θερμομέτρηση κατά την είσοδο στο Κέντρο Υγείας.
2. Κατά την είσοδο θα γίνεται χορήγηση αντισηπτικού χεριών κατά την είσοδο στη Μονάδα.
3. Μετά από κάθε αιμοδότη θα πραγματοποιείται αποστείρωση στις καρέκλες αιμοδοσίας.
4. Τέλος θα υπάρχει τήρηση αποστάσεων μεταξύ των καρεκλών αιμοδοσίας.

Για να δώσεις αίμα χρειάζεται:
- Να είσαι από 18 έως 65 ετών.
- Να έχεις πάρει ένα ελαφρύ γεύμα πριν την αιμοδοσία.
- Να έχεις κοιμηθεί τουλάχιστον 5 ώρες.
- Να αναφέρεις τυχόν ασθένειες και φάρμακα που λαμβάνεις στο γιατρό της
αιμοδοσίας.
- Αν έχεις κάνει τατουάζ μπορείς να δώσεις αίμα μετά από 4 μήνες.

Τέλος, απευθύνουμε ένα μεγάλο «ευχαριστώ» στους υπαλλήλους του Τμήματος Αιμοδοσίας του Γενικού Νοσοκομείου Καλαμάτας για το σπουδαίο και αθόρυβο έργο που καθημερινά επιτελούν.

Έχετε τον σεβασμό μας!