Σάββατο, 26 Σεπτεμβρίου 2020 09:24

Νοσοκομείο Καλαμάτας: 7 εκατ. ευρώ από πώληση πολυκατοικίας στο Σαν Φρανσίσκο (βίντεο)

Γράφτηκε από την
Νοσοκομείο Καλαμάτας: 7 εκατ. ευρώ από πώληση πολυκατοικίας στο Σαν Φρανσίσκο (βίντεο)

Ποσό 7 εκατ. ευρώ αναμένει να πάρει το Νοσοκομείο Καλαμάτας από την πώληση της πολυκατοικίας του κληροδοτήματος Κάππα στο Σαν Φρανσίσκο.

Αυτή είναι η πρώτη φορά που το νοσηλευτικό ίδρυμα έχει λαμβάνειν από το κληροδότημα, αφού την επικαρπία, τόσο του εν λόγω ακινήτου όσο και μιας μαρίνας στην ίδια πόλη, την έχει η θετή κόρη του διαθέτη. Εξάλλου, είναι γνωστό ότι το Νοσοκομείο, με προεξάρχοντα τον νομικό σύμβουλο του ιδρύματος Χρήστο Αρχοντή, έχουν δώσει δικαστικές μάχες για χρόνια ώστε να αναγνωριστεί από τα αμερικανικά δικαστήρια η κυριότητα των ακινήτων στο νοσηλευτικό ίδρυμα και να αποκρούσουν τις αξιώσεις της θετής κόρης του Κάππα να πληρώνει το Νοσοκομείο Καλαμάτας φόρους για τα ακίνητα στην Πολιτεία της Καλιφόρνιας.

ΕΚΤΑΚΤΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΟΥ ΔΣ
Η ενημέρωση για την ευοίωνη είδηση έγινε από τον απερχόμενο διοικητή του Νοσοκομείου Μεσσηνίας Γιώργο Μπέζο, παρουσία του νομικού συμβούλου Χρήστου Αρχοντή, ο οποίος διαχειρίζεται (μαζί με τον νομικό σύμβουλο του νοσοκομείου στην Αμερική) την υπόθεση εδώ και σχεδόν 25 χρόνια - ενώ έχει αντιμετωπίσει και καταφέρει νομικά να αποκρούσει, σε συνεργασία με τον συνάδελφό του στην Αμερική, τις νομικές αξιώσεις της θετής κόρης του διαθέτη να αποκτήσει την κυριότητα των δύο ακινήτων, πέρα από την επικαρπία τους, συνολικά σε 18 συνεδριάσεις δικαστηρίων.
Οπως είπε ο Γ. Μπέζος, σαφώς χαρούμενος για την εξέλιξη, η είδηση έφτασε από τον αναπληρωτή του Ελληνα πρόξενου στο Σαν Φρανσίσκο, αργά το βράδυ της Τετάρτης. Αν και δεν είναι ακόμα γνωστό πότε θα μπουν στο ταμείο του νοσοκομείου τα χρήματα (αυτά τα 7 εκατ. ευρώ αντιστοιχούν στο 37,5% του συνολικού ποσού πώλησης, που αντιστοιχεί στο ποσοστό κυριότητας του νοσοκομείου στο ακίνητο), χθες το ΔΣ του Νοσοκομείου προχώρησε μετά από έκτακτη συνεδρίαση στην απόφαση να παράσχει πληρεξουσιότητα στον αναπληρωτή πρόξενο στο Σαν Φρανσίσκο ώστε να προχωρήσει η σύνταξη των συμβολαίων της αγοραπωλησίας, που ανέρχεται στα 21,5 εκατ. δολάρια.
Η πολυκατοικία αξίζει να αναφέρουμε ότι διαθέτει 60 διαμερίσματα, καθώς και καταστήματα στο ισόγειο, και βρίσκεται σε κεντρικό δρόμο του Σαν Φρανσίσκο. Εως τώρα, τα μισθώματα από το εν λόγω ακίνητο αλλά και από τη μαρίνα πηγαίνουν στη θετή κόρη του διαθέτη, η οποία έχει την επικαρπία μέχρι το θάνατό της, οπότε μετά το κληροδότημα περνά εξολοκλήρου στο Νοσοκομείο Καλαμάτας.    

ΣΥΛΛΟΓΙΚΗ ΔΙΚΑΙΩΣΗ
Ο Χρήστος Αρχοντής μάλιστα αναφέρθηκε σε ένα σύντομο ιστορικό των προσπαθειών που ξεκίνησαν το 1987, στις αγωνίες και τον αγώνα να μην χαθεί αυτή η σπουδαία κληρονομιά για το νοσοκομείο, αλλά και στις δυσκολίες και τα διλήμματα μπροστά στις νομικές αξιώσεις της θετής κόρης του διαθέτη. Ο Γ. Μπέζος, αφού και αυτός έδωσε ένα μικρό ιστορικό για το πώς πάρθηκε η απόφαση πριν 2-3 χρόνια να συναινέσει το ΔΣ του Νοσοκομείου στην πώληση της πολυκατοικίας, με όρους και προϋποθέσεις με τους οποίους θα έβγαινε κερδισμένο οικονομικά, θέλησε να ευχαριστήσει τις διοικήσεις που πέρασαν όλα αυτά τα χρόνια από το νοσηλευτικό ίδρυμα, αλλά και τους ανθρώπους που εργάστηκαν για να μην χαθεί το κληροδότημα. Η εξέλιξη αυτή, τόνισε, είναι μια συλλογική δικαίωση, ξεκινώντας από τους πρώην διοικητές του Νοσοκομείου Τάκη Παπαδόπουλο, Πέτρο Τομαρά και Δημήτρη Σωτηρόπουλο, αλλά και τους Οδυσσέα Βουδούρη και Θοδωρή Πισιμίση, καθώς και τα πρώην μέλη του ΔΣ Θόδωρο Μπρεδήμα και Χρήστο Χριστόπουλο, τους πρώην Ελληνες προξένους στο Σαν Φρανσίσκο Πολυξένη Στεφανίδου και Σγουρόπουλο, αλλά και τους πρώην πρωθυπουργούς Αντώνη Σαμαρά, Γιώργο Παπανδρέου και τον πρώην υπουργό Γιάννη Μαγκριώτη.
Ν.Κ.


NEWSLETTER