Σάββατο, 10 Απριλίου 2021 08:51

Κλινική Covid Νοσοκομείου Καλαμάτας: Υπεράνθρωπος αγώνας γιατρών και νοσηλευτών (βίντεο)

Γράφτηκε από τον
Κλινική Covid Νοσοκομείου Καλαμάτας: Υπεράνθρωπος αγώνας γιατρών και νοσηλευτών (βίντεο)

 

Χάρη στις υπεράνθρωπες προσπάθειες των γιατρών και των νοσηλευτών, η κλινική Covid του Νοσοκομείου Καλαμάτας επιτελεί ένα σπουδαίο έργο, προσφέροντας σημαντικές υπηρεσίες στους ασθενείς.

Οι δύο γιατροί της κλινικής κάνουν από 15 εφημερίες το μήνα. “Από το Σεπτέμβριο μέχρι σήμερα δεν έχω πάρει μία μέρα άδεια. Οι δύο γιατροί δεν μπορούμε να φύγουμε, να πάμε πουθενά” τόνισε ο διευθυντής της κλινικής Covid - πνευμονολόγος Νίκος Γραμματικόπουλος. Και παραπονέθηκε για ποιο λόγο κάποιοι, οι υπεύθυνοι, δεν ευαισθητοποιούνται για να τους στηρίξουν.

Για τους συνεργάτες του, ειδικευόμενους γιατρούς και νοσηλευτικό προσωπικό, σημείωσε ότι “είναι πάρα πολύ άξιοι, δίνουν την ψυχή τους. Στην επιτυχία που έχουμε συλλογικά, πιστεύω ότι τα παιδιά αυτά έχουν καλλιεργήσει ένα συναίσθημα πάρα πολύ ανεπτυγμένο στο να μπορέσουν να βοηθήσουν το συνάνθρωπό τους”.

Ο κ. Γραμματικόπουλος επεσήμανε πως “με τα περιστατικά που έχουμε νοσηλεύσει, έχουμε τους λιγότερους θανάτους ως κλινική, τις λιγότερες διασωληνώσεις και τις λιγότερες, σχεδόν ανύπαρκτες υποτροπές”.

Αναλυτικά, ο κ. Γραμματικόπουλος μας ενημέρωσε για την κλινική Covid:

“Η λειτουργία της κλινικής αυτή την περίοδο είναι αρκετά δύσκολη, καθώς υπάρχει αυξημένος αριθμός εισαγωγών. Θεωρώ ότι τα πάμε αρκετά καλά από πλευράς διαχείρισης. Εχουμε περάσει αρκετά δύσκολη περίοδο στο κύμα του Δεκεμβρίου, τα πράγματα τότε ήταν πιο δύσκολα. Η διαφορά με τότε είναι ότι τώρα έχουμε περιστατικά από τη Μεσσηνία. Τότε είχαμε περιστατικά και από άλλες περιοχές της Πελοποννήσου, από Αργολίδα, από Σπάρτη, από Τρίπολη. Τότε, στο προηγούμενο κύμα, τα περιστατικά ήταν βαρύτερα. Τώρα ο κόσμος ήταν φοβισμένος κι ερχόταν πολύ νωρίτερα απ’ ό,τι ερχόταν τότε. Με το που μαθαίνουν ότι το τεστ είναι θετικό, έρχονται και παίρνουν οδηγίες. Η εξέλιξη της αποθεραπείας στο μεγαλύτερο ποσοστό είναι ομαλή. Για να μην έχουμε υποτροπές, χρειάζονται παραπάνω μέρες νοσηλείας. Τα περιστατικά των υποτροπών είναι τόσο λίγα, έως ανύπαρκτα”.

 ΕΧΟΥΝ ΚΙΝΔΥΝΕΥΣΕΙ ΑΤΟΜΑ ΧΩΡΙΣ ΥΠΟΚΕΙΜΕΝΑ ΝΟΣΗΜΑΤΑ 

Στο ερώτημα αν απειλούνται περισσότερο οι ηλικιωμένοι και τα άτομα με υποκείμενα νοσήματα, ο γιατρός μάς απάντησε:

“Περισσότερο έχουν κινδυνεύσει άτομα που δεν έχουν υποκείμενα νοσήματα, σε σχέση με αυτούς που έχουν. Πιστεύω ότι αυτό έχει να κάνει με το πότε παρουσιάζεται ο καθένας. Υπάρχουν ασθενείς των 45-49 ετών χωρίς κανένα υποκείμενο νόσημα, των οποίων κινδύνευσε η ζωή τους σε σχέση με 88χρονους-95χρονους που είχαν αρκετά συνοδά νοσήματα και η εξέλιξη της πορείας τους ήταν πολύ διαφορετική. Υποτροπίασαν και κινδύνευσαν οι 45χρονοι χωρίς κανένα υποκείμενο νόσημα, και οι 95χρονοι κι οι 88χρονοι μετά από μια νοσηλεία 7-8 ημερών πήγαν στο σπίτι τους”.

Οσον αφορά τις ελλείψεις στο προσωπικό, σημείωσε:

“Ποτέ δεν θα είναι επαρκείς ούτε οι νοσηλευτές ούτε το ιατρικό προσωπικό. Οι ανάγκες είναι αρκετά μεγάλες, ειδικά γι’ αυτούς τους δύο τομείς (κλινική Covid και ΜΕΘ Covid) του νοσοκομείου. Πέρα από το θέμα του αριθμού, είναι να το θέλεις και να το αγαπάς.

Αυτή τη στιγμή κάνει υπερπροσπάθειες το προσωπικό, τα βγάζει πέρα. Μπορεί να ήταν 20 άτομα και να μη γινόταν η δουλειά. Με τα 10 μπορεί να γίνεται η δουλειά, αλλά πρόκειται για υπερπροσπάθεια αυτών των ανθρώπων. Σαφώς θα θέλαμε να υπάρχει περισσότερο νοσηλευτικό και ιατρικό προσωπικό, για να ξεκουραστούμε εμείς”.

 

ΔΕΝ ΕΧΟΥΜΕ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ ΩΣΤΕ ΝΑ ΞΕΚΟΥΡΑΣΤΟΥΜΕ

Για την επιβάρυνση και τις αντοχές γιατρών και νοσηλευτών παρατήρησε:

“Δεν μπορείς να φέρνεις τον άνθρωπο σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης ή σε κατάσταση εξάντλησης. Αυτή τη στιγμή, το μεγάλο μας πρόβλημα είναι το ιατρικό προσωπικό. Η κλινική δουλεύει από το Σεπτέμβριο, επί Μπέζου. Προσφέρθηκα να αναλάβω υπεύθυνος της κλινικής, ενώ ήμουν αντίθετος, μαζί με κάποιους συναδέλφους, με άλλους 3, τη Δανάη Ελευθερίου και άλλοι δύο παθολόγους, που ήταν όλοι επικουρικοί. Οι 2 παθολόγοι έφυγαν. Οκτώβριο - Νοέμβριο - Δεκέμβριο φθάσαμε να νοσηλεύονται 34 άτομα με 2 μόνο γιατρούς, κάναμε 15 εφημερίες ο καθένας.

Στο μεγάλο κύμα, όπου νοσηλεύτηκαν 140 άτομα από τη Μεσσηνία, μας έφεραν 4-5 ειδικευόμενους. Οι δυο γιατροί συνεχίζουμε να καλύπτουμε τις εφημερίες. Τώρα τα πράγματα είναι πιο εύκολα, αποκτήσαμε εμπειρία, βρήκαμε το ρυθμό μας. Το θέμα είναι να υπάρχει καλός συγχρονισμός. Δεν έχουμε, όμως, ανθρώπους να ξεκουραστούμε.

Από τον Σεπτέμβριο μέχρι σήμερα δεν έχω πάρει μία μέρα άδεια. Οι δύο γιατροί δεν μπορούμε να φύγουμε, να πάμε πουθενά. Δεν δυσανασχετούν, όμως αυτό δεν σημαίνει ότι αυτούς τους ανθρώπους θα συνεχίσεις να τους πατάς. Κάποιοι να ευαισθητοποιηθούν και να πουν αυτός «γιατί το κάνει, τι είναι αυτός, ο ήρωας της Μεσσηνίας;». Υπάρχουν και άλλα πράγματα που έχουν ενδιαφέρον και για μένα και για τους υπολοίπους.

Ναι, θα το ξανάκανα, δεν έχω μετανιώσει γι’ αυτό. Το πρόβλημά μου είναι για ποιο λόγο κάποιοι δεν ευαισθητοποιούνται και να πουν, να στηρίξουμε αυτούς τους ανθρώπους”.

 

ΦΟΒΙΣΜΕΝΟΙ ΟΙ ΑΣΘΕΝΕΙΣ

Για την ψυχολογία των ασθενών με κορονοϊό, ο κ. Γραμματικόπουλος μες είπε:

“Οι ασθενείς όταν μπαίνουν μέσα είναι φοβισμένοι ότι θα πεθάνουν. Εχεις να κάνεις και με τον ψυχολογικό τους κόσμο. Το ηθικό τους είναι πάρα πολύ πεσμένο και θα πρέπει να τους το ανεβάσεις. Η νοσηλεία αυτών των ανθρώπων είναι από 7 έως 27 και 37 ημέρες, έχει φτάσει και 45 μέρες εδώ στην κλινική. Φανταστείτε, σε ένα θάλαμο να βλέπεις όλοι να φεύγουν κι εσύ να μένεις, να απαγορεύεται να βάλεις τηλεόραση. Είναι μόνοι τους, χωρίς συνοδό, σε περιμένουν να μπεις κάθε μέρα.

Θα πρέπει να έχεις μια άποψη για όλους αυτούς τους ανθρώπους, και βλέπεις ότι κρέμονται από τα χείλη σου για το πότε θα βγουν. Και έλα στη θέση τη δική μου, να προσπαθείς να πείσεις έναν άνθρωπο που βλέπεις ότι καταρρέει ψυχολογικά. Θα του λες και τα ψέματα ότι δεν έχει τίποτα. Βγαίνεις και το κεφάλι σου έχει γίνει «καζάνι» από αυτά που έχεις πει. Και να έχεις τα τηλέφωνα να χτυπάνε και να παίρνει ο καθένας και να ρωτάει «για τον πατέρα μου, για τη γυναίκα μου»”.

 

ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ ΑΞΙΟΙ

Για τους συνεργάτες του, γιατρούς και νοσηλευτές, ο διευθυντής της κλινικής Covid είπε τα καλύτερα λόγια:

“Είμαι πάρα πολύ τυχερός, πιστεύω στο Θεό, ότι υπάρχουν δυνάμεις, μια βοήθεια από κει που δεν την περιμένεις. Πιστεύω ότι ήμουν πολύ τυχερός στους συνεργάτες μου. Λίγοι, αλλά πάρα πολύ άξιοι. Δίνουν την ψυχή τους, δεν μπορείτε να φανταστείτε. Υπάρχουν παιδιά που εκτελούν τις εντολές μου, όχι στο ακέραιο, δέκα φορές καλύτερα απ’ ό,τι θα τις έκανα εγώ. Και αυτό έχει πολύ μεγάλη σημασία στη δουλειά τη δική μου.

Οσον αφορά το νοσηλευτικό προσωπικό θα σας φέρω τις φόρμες που φορούσαν το πρωί και τις έχω βάλει να στεγνώνουν. Να τις πιάσεις για να δεις... Αυτοί οι άνθρωποι ήταν εκεί μέσα 2,5 ώρες – στίβεις το βρακί σου. Για να το κάνουν επί μήνες, πρέπει να αγαπούν πολύ αυτό που κάνουν. Στην επιτυχία που έχουμε συλλογικά, πιστεύω ότι τα παιδιά αυτά έχουν καλλιεργήσει ένα συναίσθημα πάρα πολύ ανεπτυγμένο στο να μπορέσουν να βοηθήσουν το συνάνθρωπό τους”.

 

Η ΕΠΙΒΑΡΥΝΣΗ ΤΩΝ ΝΟΣΗΛΕΥΤΩΝ

Η προϊσταμένη του νοσηλευτικού προσωπικού της κλινικής Covid, Παρασκευή Μανουσέα, παρατήρησε:

“Εδώ επιβαρύνεται περισσότερο το νοσηλευτικό προσωπικό. Μια δουλειά που σε ένα άλλο τμήμα είναι πιο απλή, παίρνει πιο λίγα λεπτά -όπως το να ντυθεί ο νοσηλευτής για να μπει στο θάλαμο-, θέλει κάποιο χρόνο και είναι και πιο δύσκολη. Γιατί με τη στολή αυτή ζεσταίνονται. Τα παιδιά κάνουν υπεράνθρωπη προσπάθεια και θέλω να τα ευχαριστήσω. Η δουλειά είναι ομαδική, έχουμε καλή συνεργασία και με τους γιατρούς και με όλο το προσωπικό.

Οι ασθενείς είναι φοβισμένοι, δόξα τω Θεώ πάνε καλά, μέχρι τώρα πάμε πολύ καλά. Στην αρχή είναι φοβισμένοι, αλλά όταν βελτιώνονται είναι καλύτερα. Οι κοπέλες ασχολούνται πάρα πολύ για να τους μιλήσουν, έρχονται πιο κοντά τους, γιατί είναι μόνοι τους”.


NEWSLETTER