Τρίτη, 13 Απριλίου 2021 09:24

Έως και 700 εμβόλια την ημέρα στη Μεσσηνία (βίντεο)

Γράφτηκε από τον

 

Ρεπορτάζ: Γιάννης Σινάπης

Αισθητά βελτιωμένοι είναι το τελευταίο διάστημα οι ρυθμοί του εμβολιασμού για τον κορονοϊό στη Μεσσηνία, στα δύο νοσοκομεία και σε 4 κέντρα υγείας. Σύμφωνα με την ενημέρωσή μας, δεν χάνεται κανένα εμβόλιο και οι ακυρώσεις των ατόμων που έχουν το ραντεβού αναπληρώνονται με άτομα από το υγειονομικό προσωπικό κατά πρώτο λόγο και στη συνέχεια από ένστολους.

Στην καλύτερη περίπτωση γίνονται πάνω από 700 εμβόλια την ημέρα. Ο κόσμος έχει φοβηθεί το εμβόλιο της AstraZeneca με όλα αυτά που ακούει, όμως για την ώρα δεν έχει καταγραφεί κάποιο πρόβλημα ή παρενέργεια.

Αναλυτικά, μιλώντας με διοικητές και διευθυντές:

Στο Νοσοκομείο Καλαμάτας η διοικήτρια Ελένη Αλειφέρη μας ενημέρωσε ότι “κάνουμε 300 εμβόλια την ημέρα, 8 το πρωί με 8 το βράδυ. Κάνουμε το εμβόλιο της Pfizer σε άτομα ηλικίας 70 και πάνω και σε ευπαθείς ομάδες. Κανένα εμβόλιο δεν πάει χαμένο, αναπληρώνουμε αυτούς που δεν έρχονται με υγειονομικούς”. Παρατήρησε πως “έχουμε φθάσει τα 8.000 εμβόλια και δεν υπάρχει κάποιο πρόβλημα που να μας έχει αναφερθεί”.

Στο Νοσοκομείο Κυπαρισσίας ο διοικητής Δημήτρης Λαμπρόπουλος μας είπε πως “έχουμε κάνει πάνω από 4.700 εμβόλια. Εχουμε φθάσει τα 78 την ημέρα, η ροή είναι ομαλή. Κάνουμε το εμβόλιο της Pfizer σε άτομα ηλικίας 80 ετών και άνω και σε ευπαθείς ομάδες”. Επεσήμανε ότι “στις ακυρώσεις που έχουμε, κάνουμε σε υγειονομικούς από λίστα αναμονής, ένστολους, καθηγητές και δασκάλους που έχουν δείξει ενδιαφέρον”.

Στο Κέντρο Υγείας Καλαμάτας ο διευθυντής Παναγιώτης Κατσαφάδος μας ενημέρωσε ότι “κάνουμε το εμβόλιο της Pfizer σε άτομα 70 ετών και πάνω, σε υγειονομικό προσωπικό και ευπαθείς ομάδες. Από 95 και 105 που ξεκινήσαμε, έχουμε φθάσει τα 140 και 160 την ημέρα. Εχουμε κάνει πάνω από 7.500 δόσεις”. Σημείωσε πως “αυξήθηκε η συχνότητα με την οποία εμβολιάζεται ο κόσμος και με αυτόν τον ρυθμό μπορούμε να πιάσουμε τον στόχο, να εμβολιάσουμε το 75% του πληθυσμού μέχρι και τον Ιούνιο. Το επόμενο διάστημα θα ανοίξουν και άλλα κέντρα υγείας στο νομό για τα εμβόλια. Τα εμβόλια έρχονται 2 φορές την εβδομάδα και για τα υλικά μπορούμε να κάνουμε παραγγελίες και τις Κυριακές”. Οσον αφορά τους κινδύνους, είπε ότι “είναι πολύ μεγαλύτερες οι πιθανότητες για θρόμβωση ή εμβολή από αυτούς που δεν έχουν κάνει το εμβόλιο. Μέχρι στιγμής μηδέν πρόβλημα. Για κάποια προβλήματα που προέκυψαν, δεν βλέπω να υπάρχει σχέση με το εμβόλιο”.

Στο Κέντρο Υγείας Μεσσήνης η διευθύντρια Μαρία Ρούσση μας ενημέρωσε ότι “έχουμε φθάσει 60 την ημέρα το ανώτερο και 50 κάποιες μέρες. Ο κόσμος έχει φοβηθεί το εμβόλιο της AstraZeneca που κάνουμε, με αυτά που ακούει. Κάνουμε εμβόλιο σε ηλικίες 60 ετών και άνω. Κανένα πρόβλημα δεν έχει παρουσιαστεί μέχρι τώρα. Κάποια συμπτώματα, όπως ρίγος και πυρετός, τα κάνει και το εμβόλιο της γρίπης”.

Στο Κέντρο Υγείας Πύλου ο διευθυντής Μιχάλης Ρεντούλης μας είπε ότι “κάνουμε 55 με 60 εμβόλια την ημέρα, από τις 8 το πρωί έως και τις 8 και 9 το βράδυ. Κάνουμε σε άτομα ηλικίας από 60 ετών και άνω το εμβόλιο της AstraZeneca. Υπάρχει ενδοιασμός για το συγκεκριμένο εμβόλιο”. Παρατήρησε πως “μέχρι τώρα δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα, καμία επιπλοκή ή παρενέργεια. Δεν χάνεται κανένα εμβόλιο. Παίρνουμε τηλέφωνο τον άνθρωπο που έχει το ραντεβού για να μάθουμε αν θα το αναβάλλει ή αν μπορεί να έρθει και νωρίτερα”.

Στο Κέντρο Υγείας Αγίου Νικολάου η διευθύντρια Σταυρούλα Θωμέα αρκέστηκε να μας ενημερώσει ότι “κάνουμε από 20 μέχρι 50 εμβόλια την ημέρα, ανάλογα με τη ροή”.