Τετάρτη, 30 Ιουνίου 2021 09:06

Μικρή πτώση στο ρυθμό εμβολιασμών στη Μεσσηνία

Γράφτηκε από τον

 

Μικρή πτώση στο ρυθμό των εμβολιασμών για τον κορονοϊό καταγράφεται στα νοσοκομεία και τα Κέντρα Υγείας της Μεσσηνίας, το τελευταίο διάστημα.

Η μεγαλύτερη παρουσιάζεται στην Κυπαρισσία και στον Μελιγαλά. Σε κάποιες μονάδες, οι νέοι που προσέρχονται είναι ελάχιστοι, ενώ δεν μπορούν να εμβολιαστούν σε Κ.Υ. που έχουν εμβόλια της AstraZeneca. Σε ορισμένες περιπτώσεις ηλικιωμένοι φοβούνται και δεν έχουν κάνει τη δεύτερη δόση.

Στο Νοσοκομείο Καλαμάτας, όπως μας ενημέρωσαν, οι ακυρώσεις και οι αναβολές στους εμβολιασμούς είναι στο 2% με 3%, πολύ χαμηλά, και αφορούν κυρίως ηλικιωμένους που φοβούνται να κάνουν τη δεύτερη δόση. Μας επεσήμαναν ότι “έρχονται και πολλοί νέοι άνθρωποι από 18 έως 40 χρονών”. Καθημερινά γίνονται 550 με 560 εμβόλια Pfizer και 60 με 70 Johnson, μονοδοσικά. Κάποια άτομα που δεν εμβολιάζονται τη μία μέρα, εμβολιάζονται την επόμενη ή το Σάββατο, που τους το επιτρέπει η δουλειά τους.

Τα περισσότερα εμβόλια, σε εβδομαδιαία βάση στο νοσοκομείο της μεσσηνιακής πρωτεύουσας, έγιναν τις 3 πρώτες εβδομάδες του Ιουνίου. Ειδικότερα, πραγματοποιήθηκαν:

3.932 εμβολιασμοί την εβδομάδα 14-20/6/2021.

4.006 εμβολιασμοί την εβδομάδα 7-13/6/2021.

3.506 εμβολιασμοί την εβδομάδα 31/5-6/6/2021.

Την εβδομάδα 22-27/6/2021 πραγματοποιήθηκαν 3.351 εμβολιασμοί. Θεωρείται ότι ρόλο στην πτώση αυτή έπαιξε και ο καύσωνας.

Στο Κέντρο Υγείας Καλαμάτας, σύμφωνα με την ενημέρωσή μας, γίνονται σχεδόν όλα τα εμβόλια, δεν χάνεται δόση. Προσέρχονται άτομα κυρίως για τη δεύτερη δόση, αλλά και κάποιοι για την πρώτη. Ομως, νέοι από 18 ετών και πάνω είναι ελάχιστοι.

Στο Νοσοκομείο Κυπαρισσίας, το τελευταίο διάστημα καταγράφεται μια πτώση γύρω στο 20%. Στη μονάδα γίνονται εμβόλια Pfizer και το Johnson που είναι μονοδοσικό. Γίνεται δεύτερη δόση στους μεγάλους και η πρώτη σε νέους. Οπως μας επεσήμαναν, αν το ραντεβού για εμβόλιο κάποιου πολίτη που έχει αφήσει τηλέφωνο επικοινωνίας είναι για μακρινή ημερομηνία, ειδοποιείται από το νοσοκομείο να το κάνει νωρίτερα, και την ίδια μέρα ακόμα που υπάρχει ακύρωση.

Στο Κέντρο Υγείας Μεσσήνης, όπου ο κόσμος εμβολιάζεται με AstraZeneca, είναι λίγες οι ακυρώσεις. Γίνονται από 50 μέχρι 70 εμβόλια την ημέρα, ενώ παλιότερα είχαν φτάσει και τα 80. Κυρίως προσέρχονται άτομα για τη δεύτερη δόση, καθώς στο εμβόλιο της AstraZeneca αυτή γίνεται μετά από 2,5 - 3 μήνες από την πρώτη.

Στο Κέντρο Υγείας Μελιγαλά, όπου γίνονται εμβόλια Pfizer, καταγράφεται πτώση την τελευταία εβδομάδα. Γίνονται γύρω στα 120 με 140 εμβόλια, ενώ είχαν φτάσει τα 230 και τα 280. Προσέρχονται και νέοι άνθρωποι, αλλά κυρίως πιο μεγάλοι για τη δεύτερη δόση. Στο Κ.Υ. Μελιγαλά πηγαίνουν και άνθρωποι από τη Μεγαλόπολη, γιατί δεν θέλουν να κάνουν το εμβόλιο της AstraZeneca που διαθέτει το Κ.Υ. της περιοχής τους.

Στο Κέντρο Υγείας Πύλου δεν υπάρχουν ακυρώσεις, αλλά είναι λίγα τα εμβόλια που γίνονται. Χθες ήταν προγραμματισμένα 40 εμβολιασμοί, και μέχρι τις 12 το μεσημέρι είχαν γίνει τα 29. Το Μάρτιο είχαν φτάσει και τα 54 την ημέρα. Κυρίως προσέρχονται για τη δεύτερη δόση, καθώς τα εμβόλια είναι της AstraZeneca.

Στο Κέντρο Υγείας Αγίου Νικολάου, όπως μας είπαν, εξελίσσεται ομαλά η διαδικασία και μας παρέπεμψαν στην υπηρεσία, στην 6η ΥΠΕ για περαιτέρω ενημέρωση.

Γ.Σ.