Πέμπτη, 12 Αυγούστου 2021 18:40

Δυσκολέυει η κατάσταση στο Νοσοκομείο Καλαμάτας - Ασθενείς με Covid μεταφέρονται στα Νοσοκομείο Σπάρτης και Τρίπολης! (βίντεο)

Γράφτηκε από τον
Δυσκολέυει η κατάσταση στο Νοσοκομείο Καλαμάτας - Ασθενείς με Covid μεταφέρονται στα Νοσοκομείο Σπάρτης και Τρίπολης! (βίντεο)

 

Επιδεινώνονται τα πράγματα με τον κορονοϊό στη Μεσσηνία.

Στο Νοσοκομείο Καλαμάτας άρχισαν οι διακομιδές σε γειτονικά νοσοκομεία Σπάρτης και Τρίπολης, καθώς η κλινική Covid ξεπέρασε τα όρια της, ενώ σημερα σε αυτή πέθανε ένας 88χρονος που έδινε πολυήμερη μάχη με τον κορονοϊό.

Στο βιολογικό καθαρισμό της πόλης το ιικό φορτίο εκτοξεύτηκε σε επίπεδο που αντιστοιχεί σε 1.000 περίπου ενεργά κρούσματα, ενώ στο Κέντρο Υγείας οι εμβολιασμοί έχουν πέσει στο 50%, καθώς από τα 380 - 400 εμβόλια την ημέρα γίνονται πλέον μόνο 200 και τα περισσότερα β’ δόση.

Ακόμα, στο Νοσοκομείο Καλαμάτας που γίνεται προσπάθεια να παραταθεί η έναρξη λειτουργίας της β’ φάσης - προβλέπει αναστολή λειτουργίας κλινικών κι επέκταση της κλινικής Covid - 22 άτομα από το προσωπικό βρίσκονται σε καραντίνα, καθώς είναι ανεμβολίαστοι και έχουν έρθει σε επαφή με κρούσματα.

Ανεμβολίαστοι είναι και η μεγάλη πλειοψηφία των ασθενών στην κλινική Covid, ενώ δυσοίωνες είναι οι εκτιμήσεις για επιδείνωση των κρουσμάτων μετά τις 20 Αυγούστου και τον Σεπτέμβριο.

Ολα αυτά τα αρνητικά και ανησυχητικά στοιχεία τονίστηκαν σε σύσκεψη στο Δημαρχείο Καλαμάτας, σήμερα αργά το μεσημέρι, ενώ έγιναν εκκλήσεις σε ανεμβολίαστους για μεγαλύτερη προσοχή και προτροπές για να πειστούν να εμβολιαστούν.

Αναλυτικά, ο δήμαρχος Θανάσης Βασιλόπουλος ενημέρωσε ότι στην είσοδο του βιολογικού καθαρισμού, όσον αφορά το ιικό φορτίο, στο δειγματοληπτικό έλεγχο, ανιχνεύτηκαν 19.000 αντίγραφα ανά λίτρο λυμάτων, αριθμός που αντιστοιχεί περίπου σε 1.000 ενεργά κρούσματα.

Ο δήμαρχος ανέφερε ότι θα πάρουν δειγματολητικά στοιχεία από διάφορα σημεία του δικτύου αποχέτευσης, διαβεβαίωσε πως ο δήμος θα συνεχίσει να στηρίζει τους υγειονομικούς φορείς και παρατήρησε πως “θα πρέπει να πείσουμε όσους δεν έχουν εμβολιαστεί”.

Η διοικήτρια του Νοσοκομείου Καλαμάτας Ελένη Αλειφέρη είπε ότι “ο πιο ανησυχητικός παράγοντας είναι η πραγματικότητα, η κατάσταση στο νοσοκομείο” κι ενημέρωσε πως στην κλινική Covid τον Ιούνιο οι εισαγωγές ήταν 52, τον Ιούλιο 83 και το πρώτο 10ήμερο του Αυγούστου 74.

“Εχουμε εξαντλήσει τα όρια της κλινικής, έχουμε αρχίσει να διακομίζουμε, 2 στο Νοσοκομείο Σπάρτης και 2 στο Νοσοκομείο Τρίπολης”, παρατήρησε και παραδέχθηκε ότι “κανονικά το νοσοκομείο έπρεπε να πάει στη β’ φάση, με κατάργηση κλινικών κι επέκταση της κλινικής Covid”.

Εξήγησε πως “η Μεσσηνία έχει τεράστια επισκεψιμότητα αυτή την περίοδο και στόχος είναι μέχρι και την άλλη εβδομάδα να αντέξει η λειτουργία του νοσοκομείου”. Πληροφόρησε, επίσης, ότι έχουν αυξημένα περιστατικά στις Παθολογικές κλινικές, παρουσιάζοντας σχετικά νούμερα και διευκρίνισε πως “όλα αυτά πρέπει να χωρέσουν στο νοσοκομείο, δεν επεκτάθηκε ο χώρος του”.

Η κ. Αλειφέρη ξεκαθάρισε ότι “στόχος είναι να διακομίσουμε περιστατικά μέχρι το τέλος της άλλης εβδομάδας για να μην περάσουν στη β’ φάση”, αλλά παραδέχθηκε: “Δεν υπάρχει περίπτωση να μην επεκταθεί η κλινική Covid. Με βάση τον πληθυσμό και τον αριθμό των ανεμβολίαστων (στην κλινική Covid το 98% είναι ανεμβολίαστοι) δεν γίνεται να μην περάσουμε στη β’ φάση”.

ΕΚΚΛΗΣΗ ΣΤΟΥΣ ΑΝΕΜΒΟΛΙΑΣΤΟΥΣ

Απηύθυνε έκκληση στους ανεμβολίαστους να είναι πολύ προσεκτικοί, για τη δική τους και την προστασία των συγγενικών τους προσώπων, να είναι προσεκτικοί στις επαφές τους με μεγαλύτερους ανθρώπους. Προέτρεψε “να ενημερωθούν οι ανεμβολίαστοι, να δουν τα οφέλη” κι επέμεινε πως “τον Σεπτέμβριο θα είναι χειρότερα τα πράγματα”.

Ακόμα, απηύθυνε έκκληση στους γιατρούς των Κέντρων Υγείας “να ανταποκρίνονται στα περιστατικά, για να μην έρχονται στο νοσοκομείο” και δήλωσε ότι “το νοσοκομείο θα έχει τη δυνατότητα να αντιμετωπίσει ακραία περιστατικά, όμως, θα φέρει τεράστιες δυσκολίες σε άλλα επίπεδα, θα μειωθούν πολύ τα χειρουργεία”.

Επίσης, ενημέρωσε ότι 22 άτομα από το προσωπικό του νοσοκομείου που είναι ανεμβολίαστοι, βρίσκονται σε καραντίνα, γιατί έχουν έρθει σε επαφή με κρούσματα και απαντώντας σε σχετική ερώτηση, παρατήρησε πως “είναι ένα θέμα οι γιατροί, οι υγειονομικοί (οι ανεμβολίαστοι) αν δεν αποδέχονται αυτό που λέει η επιστήμη, αυτό που υπηρετούν. Οι περισσότεροι είναι μάλλον φοβισμένοι”.

Αναγνώρισε πως “στην πορεία θα χρειαστεί και κάποιοι ασθενείς να διασωληνωθούν. Προσπαθούμε να πάει όσο το δυνατόν πιο πίσω, αλλά αν χρειαστεί θα ανοίξουμε και τη ΜΕΘ Covid” κι επανέλαβε ότι “στα περιστατικά Covid θα επιδεινωθεί η κατάσταση μετά τις 20 Αυγούστου”.

Ο διευθυντής του Κέντρου Υγείας Καλαμάτας Παναγιώτης Κατσαφάδος επεσήμανε ότι “οι εμβολιασμοί έχουν πέσει αρκετά την τελευταία εβδομάδα και με αυτά που άκουσα από την κ. Αλειφέρη και τον κ. δήμαρχο τα πράγματα είναι ανησυχητικά”, ενημερώνοντας πως από 380 με 400 εμβόλια την ημέρα τώρα κάνουν στο Κ.Υ. 200 και τα περισσότερα είναι δεύτερη δόση.

Προέτρεψε “σε προσπάθεια να ευαισθητοποιήσουμε τον κόσμο για το εμβόλιο”, αναφέροντας ότι η νόσηση δεν είναι εύκολη υπόθεση και μπορεί να υπάρξουν επιπτώσεις που το άτομο θα κουβαλάει στη συνέχεια.

Είπε ότι “έχει παρενέργειες το εμβόλιο, όπως όλα”, αλλά παρατήρησε πως “δύο όπλα έχουμε, το ένα να προσέχουμε και το πιο σίγουρο ο εμβολιασμός”.

Πληροφόρησε ότι με τη μείωση του εμβολιασμού θα έχουν περισσότερους γιατρούς στη μάχη της πρωτοβάθμιας φροντίδας για να αντέξει το νοσοκομείο κι επέμεινε “να εμβολιαστούμε αυτό θα μας σώσει”.

ΤΕΣΤ ΚΑΙ ΤΟ ΔΕΚΑΠΕΝΤΑΥΓΟΥΣΤΟ

Επιβεβαιώνοντας την άσχημη εικόνα του κορονοϊού στον πληθυσμό, ο επικεφαλής του ΕΟΔΥ στη Μεσσηνία Κώστας Βλαχοδημητρόπουλος ενημέρωσε για 116 κρούσματα τον Ιούνιο, 707 τον Ιούλιο και 450 το πρώτο 10ήμερο του Αυγούστου. Είπε ότι κλιμάκια του ΕΟΔΥ κάνουν ελέγχους καθημερινά σε όλο το νομό, περίπου 1.000 τεστ και ανακοίνωσε πως και την Κυριακή 15 Αυγούστου θα γίνονται τεστ στο αμφιθέατρο “Αλέξανδρος Κουμουνδούρος” του Διοικητηρίου Μεσσηνίας, από τις 9 το πρωί μέχρι τις 3 μετά το μεσημέρι. Ενημέρωσε, επίσης, ότι στα 91 κρούσματα που εντοπίστηκαν την Τρίτη, τα 25 ήταν από επισκέπτες στο νομό.

Εκπρόσωπος του ΕΚΑΒ Μεσσηνίας παρατήρησε ότι και το ΕΚΑΒ δέχεται πίεση τις τελευταίες ημέρες, επισημαίνοντας ότι “φθάσαμε να έχουμε 43 μετακινήσεις σε μια μέρα στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών του Νοσοκομείου Καλαμάτας. Είναι αρκετά και τα ύποπτα και τα πραγματικά περιστατικά Covid”. Ανέφερε, ακόμα, ότι “ο νομός έχει αυτή την περίοδο και τροχαία και καρδιολογικά περιστατικά. Αναστέλλουμε ρεπό για να ανταπεξέλθουμε”.

Ο γιατρός εργασίας του Δήμου Καλαμάτας Θεόδωρος Μαρκόπουλος, κάνοντας αυτοκριτική, παρατήρησε ότι “και εμείς οι υγειονομικοί δεν πείσαμε τον κόσμο για το εμβόλιο, γιατροί έλεγαν στον κόσμο να περιμένει”. Επέκρινε το γεγονός ότι υπάρχουν γιατροί αντιεμβολιαστές χωρίς κυρώσεις, προέτρεψε “να ενημερώσουμε τον κόσμο με ειλικρίνεια” κι επεσήμανε πως το όφελος από το εμβόλιο είναι μεγαλύτερο από το ρίσκο της νόσησης.

Η επικεφαλής του τοπικού παραρτήματος του Ελληνικού Ερυθρού Στυρού Δήμητρα Ψαρούλη προέτρεψε “να δράσουμε και προληπτικά και κατασταλτικά” και ρώτησε σχετικά “υπάρχουν μέτρα, πρόστιμο όταν δεν φοράς μάσκα;”. Συνέστησε “να γίνει καμπάνια, να θυμίζουμε διαρκώς για τον εμβολιασμό”.


NEWSLETTER