Δευτέρα, 23 Αυγούστου 2021 08:43

Εκκληση για αίμα από το Νοσοκομείο Καλαμάτας (βίντεο)

Γράφτηκε από τον

 

Εκκληση για προσφορά αίματος απευθύνει η Υπηρεσία Αιμοδοσίας του Νοσοκομείου Καλαμάτας.

Καλεί τακτικούς εθελοντές αιμοδότες και πολίτες που είναι υγιείς, να δώσουν αίμα στο χώρο της υπηρεσίας στο Πνευματικό Κέντρο Καλαμάτας, στο κέντρο της πόλης (στον πεζόδρομο της Πανταζοπούλου) καθημερινά Δευτέρα έως και Παρασκευή, 8 με 1.30 το πρωί, ενώ την Τετάρτη μπορούν και 6 με 8 το απόγευμα. Μάλιστα, για τη διευκόλυνση των εθελοντών δεν απαιτείται να έχει προηγηθεί συνεννόηση για ραντεβού.

“Εχουμε σημαντική μείωση αυτή την περίοδο σε προσφορά αίματος και οι ανάγκες στο νοσοκομείο εξακολουθούν να είναι αυξημένες ακόμα περισσότερο”, μας είπε η προϊσταμένη της υπηρεσίας γιατρός Αγγελική Καπόγλη. Εξήγησε πως “έχουμε έξαρση του κορονοϊού, η κλινική Covid έχει πολλούς νοσηλευόμενους. Ο πληθυσμός είναι περισσότερος, τα τροχαία είναι περισσότερα κι έχουμε και τα περιστατικά μας, χρόνιες αναιμίες και η Μονάδα Μεσογειακής που χρειάζεται καθημερινά αίμα”.

Για αυτούς τους λόγους έκανε έκκληση “στον κόσμο, στους εθελοντές μας, στους απλούς πολίτες που είναι υγιείς πάνω από 18 ετών να περάσουν μία βόλτα από εδώ στο Πνευματικό Κέντρο, λειτουργούμε καθημερινά. Είναι 8 με 10 λεπτά διαδικασία, πάρα πολύ απλή, δεν χρειάζεται να έχουν κάνει τεστ Covid πριν έρθουν εδώ. Με τις μάσκες μας, τα μέτρα ασφαλείας μπορούν να έρθουν να δώσουν αίμα”.

Παρατήρησε πως οι περισσότεροι που έρχονται, “είναι περιστατικά για αντικατάσταση. Είναι αιμοδότες που δίνουν αίμα για να αντικαταστήσουν αυτό που έχουν πάρει συγγενείς τους. Εθελοντές δεν έχουμε τόσους πολλούς” και σημείωσε: “Πρέπει να έρθουν οι άνδρες που έχουν κλείσει 3μηνο και οι γυναίκες 4μηνο, που είναι τακτικοί αιμοδότες. Να το βάλουν στο πρόγραμμα, γιατί τις δύο τελευταίες εβδομάδες έχουμε μεγάλο πρόβλημα στο νοσοκομείο”.

Οσον αφορά τις οργανωμένες εθελοντικές αιμοδοσίες, μας ενημέρωσε ότι η τελευταία έγινε στο Βασιλίτσι, όπου πήραν 42 φιάλες και ευχαρίστησε την πρόεδρο του συλλόγου Αντωνία Μαράντου. Επεσήμανε, ωστόσο, ότι “μέσα σε μία εβδομάδα τελειώνουν” και διευκρίνισε: “Πρέπει να παίρνουμε πάνω από 20 μονάδες κάθε μέρα, για να πούμε ότι μπορούμε να είμαστε σε έναν ικανοποιητικό βαθμό για να καλύπτουμε τις ανάγκες μας. Οταν παίρνουμε 10 - 12 - 15 μονάδες ίσα-ίσα καλύπτουμε τα περιστατικά που έχουμε”.

Η κ. Καπόγλη παρατήρησε ότι “δεν χρειάζεται να κλείσει κάποιος ραντεβού για να έρθει να δώσει αίμα, αυτοί που είναι εθελοντές. Τα ραντεβού τα έχουμε βάλει για να μην έχει συνωστισμό, για να μην περιμένει πολύ ο κόσμος. Εμείς τηρούμε τα πρωτόκολλα”.

Τέλος, μας είπε ότι “έχουμε πολλή έλλειψη στην ομάδα 0. Το 0+ είναι συχνό, τυχαίνει κατά καιρούς να μην έχουμε” και απηύθυνε “έκκληση στους εθελοντές με 0+ να έρθουν να μας βοηθήσουν, γιατί έχουμε πολλά περιστατικά και το 0 δίνει σε όλα τα θετικά”.

Γ.Σ.