Παρασκευή, 22 Οκτωβρίου 2021 14:41

Διαμαρτυρία υγειονομικών στο Νοσοκομείο Καλαμάτας: Ζήτησαν να καλυφθούν τα οργανικά κενά (βίντεο)

Γράφτηκε από την

 

Την άμεση προκήρυξη όλων των κενών οργανικών θέσεων και την άμεση ενίσχυση με γιατρούς κλινικών που αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα, ζήτησαν από τη διοίκηση του ιδρύματος οι υγειονομικοί που συμμετείχαν στη χθεσινή απεργιακή συγκέντρωση μπροστά από την κεντρική είσοδο του Νοσοκομείου Καλαμάτας.

Επέκριναν τη διοίκηση για ανεπίτρεπτο αυταρχισμό απέναντι στα μέλη του σωματείου, “διότι τόλμησε η ΟΕΝΓΕ σε συνάντηση που είχε μαζί μας να δημοσιοποιήσει για άλλη μια φορά τα ήδη γνωστά προβλήματα και τις ελλείψεις του Νοσοκομείου Καλαμάτας”. Στην απόφαση της γενικής συνέλευσης στις 18 Οκτωβρίου οι γιατροί του νοσοκομείου σημείωσαν ότι “εάν η διοίκηση δεν θέλει να δημοσιοποιούνται, θα πρέπει απλά να τα λύσει”.

Ειδικότερα, η ταμίας του Σωματείου Ειδικευμένων Ιατρών ΕΣΥ Ν. Μεσσηνίας Χρυσάνθη Μάλλιου διαβάζοντας την απόφαση της γενικής συνέλευσης, επεσήμανε ότι οι γιατροί που συμμετέχουν στην απεργία της ΟΕΝΓΕ και της ΠΟΕΔΗΝ, απαιτούν: “Μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης. Μονιμοποίηση χωρίς όρους και προϋποθέσεις επικουρικών - συμβασιούχων. Αμεση εφαρμογή της απόφασης του ΣτΕ με επαναφορά του ιατρικού μισθολογίου στα επίπεδα πριν από τις μνημονιακές περικοπές του 2012. Αύξηση της εξευτελιστικά χαμηλής ωριαίας αποζημίωσης της εφημερίας. Αυτοτελής φορολόγηση τακτικών εφημεριών. Κατάργηση εισφοράς αλληλεγγύης. Καμία μείωση του αριθμού των νοσοκομειακών κρεβατιών, συγχώνευση - κατάργηση τμημάτων κλινικών νοσοκομείων. Σε περίπτωση άγονων προκηρύξεων επαναπροκήρυξη θέσεων με τα κίνητρα των άγονων. Πλαίσιο κινήτρων για την προσέλκυση και παραμονή γιατρών σε άγονες, απομακρυσμένες και νησιωτικές περιοχές. Τέλος στην υπερεφημέρευση, στις μετακινήσεις, στις αναστολές αδειών. Τέλος στον αυταρχισμό της κυβέρνησης, των διοικήσεων ΥΠΕ και διοικητών σε βάρος των υγειονομικών που υπερασπιζόμενοι τους ασθενείς αναδεικνύουν δημόσια προβλήματα και ελλείψεις”.

Ακόμα, στην ίδια απόφαση επισημαίνεται: “Καλούμε τη διοίκηση του Νοσοκομείου Καλαμάτας να δεσμευτεί απέναντί μας και απέναντι στους πολίτες του νομού για: 1) Την άμεση προκήρυξη όλων των κενών οργανικών θέσεων. 2) Την άμεση διεκπεραίωση των προσλήψεων που εκκρεμούν στην ΥΠΕ, μερικές από το 2018. 3) Την άμεση ενίσχυση των δύο ΜΕΘ με τουλάχιστον 2 εντατικολόγους. 4) Την άμεση ενίσχυση των Παθολογικών Κλινικών με τουλάχιστον 4 παθολόγους. 5) Την άμεση ενίσχυση της Παιδιατρικής Κλινικής με τουλάχιστον 5 μόνιμους γιατρούς. Την απόλυτη αναγκαιότητα ύπαρξης νεογνικού τμήματος στο νομό. 6) Τη στελέχωση με επιπλέον 3 πνευμονολόγους της κλινικής Covid. 7) Την επάνοδο των συναδέλφων μας υγειονομικών που βγήκαν σε αναστολή λόγω μη εμβολιασμού”.

Ο γιατρός - καρδιολόγος και δημοτικός σύμβουλος Μανώλης Μάκαρης μίλησε για “άσχημη στάση της διοίκησης. Αντί να συνεργαστεί με τους γιατρούς, τα σωματεία, τους συνδικαλιστές, έβαλε εναντίον τους”. Επεσήμανε την “αμείλικτη και αδιάψευστη αριθμητική των ελλείψεων”, δηλώνοντας ότι “έχουμε 57 κενές θέσεις, το 46% των θέσεων είναι κενές. Υπό συνθήκες Covid το πρόβλημα οξύνεται”. Εκανε λόγο για οριακό καθεστώς λειτουργίας και υπερεργασία, είπε ότι “η κλινική Covid έχει ελάχιστους γιατρούς” και ζήτησε πνευμονολόγους για την κλινική Covid και για τη στελέχωση της Πνευμονολογικής, καθώς και εντατικολόγους για τη ΜΕΘ και τη ΜΕΘ Covid.

Ο πρώην πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Μεσσηνίας Μιχάλης Μιχαήλ ευχαρίστησε τον Ιατρικό που συμπαρίσταται στους νοσοκομειακούς γιατρούς, που συμμετέχει και θέλει να λυθούν τα προβλήματα.

Ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων του Νοσοκομείου Καλαμάτας Δημήτρης Τσιλίκας

μίλησε για το δημόσιο χαρακτήρα της υγείας, την κάλυψη των κενών, την άμεση επιστροφή των υγειονομικών που βρίσκονται σε αναστολή εργασίας, την ένταξη στα βαρέα και ανθυγιεινά και τη μονιμοποίηση των επικουρικών.

Γ.Σ.