Παρασκευή, 31 Μαϊος 2013 13:50

Ηλιοθερμικά στο Νοσοκομείο Καλαμάτας

Γράφτηκε από τον

 

Ξεκινά από τη Δευτέρα 3 Ιουνίου η εγκατάσταση στο Νοσοκομείο Καλαμάτας ηλιοθερμικών συστημάτων, έργο που επιδιώκει να περιορίσει την ενεργειακή δαπάνη την οποία μέχρι τώρα υφίσταται το νοσηλευτικό ίδρυμα της μεσσηνιακής πρωτεύουσας.

 

 

 

 

Σε δύο μήνες αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί το εν λόγω έργο, όπως είπε ο διοικητής του νοσοκομείου Γιώργος Μπέζος, προσθέτοντας ότι με την αξιοποίησή του υπολογίζεται ότι θα περιοριστεί κατά 40% το ετήσιο ενεργειακό κόστος -που αφορά, κυρίως, στην προμήθεια πετρελαίου θέρμανσης:

 

«Από τις 800.000 ευρώ που χρειάζονται τώρα για αγορά πετρελαίου (θέρμανση και ζεστά νερά χρήσης) υπολογίζεται ότι θα εξοικονομηθούν περίπου 320.000 ευρώ» σημείωσε ο Γ. Μπέζος.

 

Το έργο αυτό, το πρώτο του είδους του σε δημόσιο νοσοκομείο της Ελλάδας, χρηματοδοτείται από το Κοινοτικό Πρόγραμμα ΕΠΠΕΡΑΑ του υπουργείου Περιβάλλοντος και ο προϋπολογισμός του είναι 776.130 ευρώ. Χθες το πρωί τα ηλιοθερμικά συστήματα έφθασαν στο Νοσοκομείο Καλαμάτας από την Αυστρία και με γερανό τοποθετήθηκαν στην οροφή του κτηρίου, όπου από τη Δευτέρα θα γίνει η συναρμολόγηση και εγκατάστασή τους.

 

Ο Γ. Μπέζος εξήγησε ότι η συνολική επιφάνεια των ηλιακών συλλεκτών που θα εγκατασταθούν στην οροφή του Νοσοκομείου Καλαμάτας είναι 535 τετραγωνικά μέτρα.

 

Οι συλλέκτες θα συνδεθούν με ένα δίκτυο μονωμένων σωληνώσεων, το οποίο θα μεταφέρει το θερμό νερό προς το λεβητοστάσιο του Νοσοκομείου, όπου θα εγκατασταθούν μπόιλερ αποθήκευσης νερού.

 

Η ηλιοθερμική εγκατάσταση θα παρέχει θερμό νερό τόσο για την κεντρική θέρμανση των χώρων του Νοσοκομείου, όσο και για παραγωγή ζεστού νερού χρήσης.

 

«Δύο χρόνια τώρα, μαζί με τους συνεργάτες μου, δίνουμε καθημερινά έναν μεγάλο

 

αγώνα ώστε να ωριμάσουμε προτάσεις και να αξιοποιήσουμε και το τελευταίο ευρώ που μπορούμε, μέσω της μοναδικής χρηματοδοτικής ευκαιρίας των κοινοτικών κονδυλίων. Και θέλω να πιστεύω ότι τα έχουμε πάει καλά» σημείωσε ο Γ. Μπέζος, που καταλήγοντας πρόσθεσε: «Σε αυτή τη φάση προχωρούμε στην μερική υποκατάσταση του πετρελαίου και σε λίγο στην ολική, με την έλευση του φυσικού αερίου. Στο χέρι μας είναι να τα καταφέρουμε. Δεν αφήνουμε ούτε μέρα να πάει χαμένη».