Σάββατο, 21 Μαϊος 2022 13:51

Αλλάζει ο τρόπος μεταφοράς των ψυχικά ασθενών

Γράφτηκε από την

 

Τη μεταφορά ψυχικά ασθενών με χειροπέδες και περιπολικό της Αστυνομίας σαν να είναι κρατούμενοι στα ψυχιατρικά νοσοκομεία συνοδεία ένστολων αστυνομικών καταργεί διάταξη στο νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας για την ισότιμη πρόσβαση στις υπηρεσίες του ΕΟΠΥΥ και την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας.

Με τη νέα διάταξη μια ακούσια νοσηλεία κατόπιν εισαγγελικής παραγγελίας ανατίθεται στο εξειδικευμένο ψυχιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό των Κοινοτικών Μονάδων Ψυχικής Υγείας και διενεργείται με ειδικά διαμορφωμένα οχήματα, υπό τη συντονιστική εποπτεία του Αυτοτελούς Τμήματος Επιχειρήσεων Υγείας του ΕΚΑΒ. Η Αστυνομία θα συμμετέχει στη μεταφορά κατ’ εξαίρεση και μόνο όταν η παρουσία της είναι απολύτως αναγκαία.

Στη Μεσσηνία τέτοιες μεταγωγές ψυχικά ασθενών μετά από εισαγγελική παραγγελία για ακούσια νοσηλεία είναι αρκετά συχνές. Μέχρι σήμερα μια εισαγγελική παραγγελία για ακούσια νοσηλεία στηριζόταν στη νομοθεσία περί προστατευτικής φύλαξης και οι αστυνομικοί δεν είχαν άλλη επιλογή από το να αντιμετωπίζουν μια τέτοια περίπτωση ως μεταγωγή κρατουμένου, και οι ψυχικά ασθενείς να αντιμετωπίζονται ως επικίνδυνοι για τη δημόσια τάξη και ασφάλεια. Πρακτική για την οποία η χώρα μας έχει ήδη καταδικαστικές αποφάσεις από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, καθώς η μεταφορά των ψυχικά ασθενών με χειροπέδες από την Αστυνομία και όχι από εξειδικευμένο προσωπικό είναι παραβίαση της προσωπικής ελευθερίας και ασφάλειάς τους και μπορεί να οδηγήσει σε μεγαλύτερη ψυχική ταλαιπωρία επιδεινώνοντας την κατάστασή τους.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η μεταφορά ψυχικά ασθενών με ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ ή έστω με συμβατικά αυτοκίνητα και συνοδεία νοσηλευτών είναι πάγιο αίτημα των συνδικαλιστών της Αστυνομίας, οι οποίοι θεωρούν απαράδεκτη και ξένη ως προς τα καθήκοντά τους πρακτική να απευθύνεται η παραγγελία του εισαγγελέα προς το αστυνομικό τμήμα και όχι προς το ΕΚΑΒ, γιατί δεν είναι αστυνομικό ζήτημα αλλά αφορά ένα ευαίσθητο ιατρικό θέμα.

Ν.Κ.