Δευτέρα, 29 Αυγούστου 2022 20:27

Πρωτοποριακή αντιμετώπιση όζων θυρεοειδή χωρίς χειρουργείο

Γράφτηκε από την

 

Oι καλοήθεις όζοι του θυρεοειδούς αποτελούν ένα ιδιαίτερα συχνό πρόβλημα που όταν το μέγεθός τους αυξάνεται σημαντικά ενδέχεται να ταλαιπωρούν τον ασθενή, ο οποίος βιώνει τοπικά συμπτώματα, όπως δυσκολία στην κατάποση ή την αναπνοή.

Σήμερα, χάρη στην πρωτοποριακή μέθοδο θεραπευτικού υπέρηχου Echopulse, οι ασθενείς μπορούν να απαλλαγούν από τα ενοχλητικά συμπτώματα, χωρίς να χρειαστεί να υποβληθούν σε χειρουργείο.

Η θεραπεία είναι απόλυτα ασφαλής και από τις κλινικές μελέτες επιβεβαιώνεται η εντυπωσιακή αποτελεσματικότητά της, υπό την προϋπόθεση ότι εφαρμόζεται μόνο για την αντιμετώπιση καλόηθων όζων.

Ο Ενδοκρινολόγος - Διαβητολόγος και Διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Οξφόρδης (D.Phil.), κ.  Κωνσταντίνος Μανωλόπουλος μας ενημερώνει αναλυτικά για όλα όσα πρέπει να γνωρίζουμε αναφορικά με την μη επεμβατική θεραπεία όζων θυρεοειδή με τη βοήθεια του θεραπευτικού υπέρηχου Echopulse, χωρίς χειρουργείο, νάρκωση και ουλές.

Τι είναι η μέθοδος Echopulse;

Η μέθοδος Echopulse βασίζεται στο θεραπευτικό υπέρηχο που έχει χρησιμοποιηθεί επιτυχώς για τη θεραπεία όγκων για πολλά χρόνια. Πρόκειται για μια εντελώς μη-επεμβατική μέθοδο για τη θεραπεία των όζων θυρεοειδή. Κατά τη θεραπεία, πολλαπλές δέσμες υπερήχου από διαφορετικές κατευθύνσεις συγκεντρώνονται στον όζο-στόχο. Ως αποτέλεσμα έχει την γρήγορη αύξηση της θερμοκρασίας στον ιστό του όζου και τελικά τη συρρίκνωση αυτού.

Πότε χρησιμοποιείται η μέθοδος Echopulse;

Ο θεραπευτικός υπέρηχος Echopulse είναι κατάλληλος για τη θεραπεία καλοήθων όζων του θυρεοειδή ως εναλλακτική λύση στη χειρουργική επέμβαση. Ενδείκνυται όταν ο όζος είναι αρκετά μεγάλος ή αυξάνεται σταθερά σε μέγεθος, αν προκαλεί τοπικά συμπτώματα όπως στην κατάποση ή αναπνοή, ή αν υπάρχει θέμα αισθητικής στον λαιμό του ασθενή. Μπορεί επίσης να αντικαταστήσει τη θεραπεία με ραδιενεργό ιώδιο στις περιπτώσεις καλοήθων όζων που προκαλούν υπερθυρεοειδισμό.

Πως γίνεται η θεραπεία των όζων χωρίς χειρουργείο;

Πριν τη θεραπεία είναι απαραίτητο να αποκλειστεί το ενδεχόμενο ο όζος να είναι κακοήθης. Αυτό γίνεται μέσω παρακέντησης/βιοψίας και, ανάλογα με τη περίπτωση, σπινθηρογραφήματος. Η όλη θεραπεία γίνεται με το ρομποτικό σύστημα Echopulse στους χώρους του ιατρείου του Δρ. Κωνσταντίνου Μανωλόπουλου, διαρκεί συνήθως 20 με 60 λεπτά, δε χρειάζεται ολική αναισθησία και αφού ολοκληρωθεί η συνεδρία ο ασθενής μπορεί να συνεχίσει την ημέρα του κανονικά. Συνήθως μια συνεδρία είναι αρκετή. Ο υγιής ιστός γύρω από τον όζο διατηρείται και προστατεύεται κατά τη διάρκεια της θεραπευτικής διαδικασίας, αποφεύγοντας τον υποθυρεοειδισμό που προκαλεί η ολική αφαίρεση του θυρεοειδή με χειρουργείο, ενώ το δέρμα δεν τραυματίζεται και δεν υπάρχουν ουλές.

Τι αποτέλεσμα μπορώ να περιμένω από τη θεραπεία;

Κλινικές μελέτες έχουν δείξει μείωση του αρχικού όγκου του όζου από 50% έως 80%, με τη μεγαλύτερη μείωση να επιτυγχάνεται τους πρώτους 6-12 μήνες από τη θεραπευτική συνεδρία. Η μείωση του όγκου συνεχίζεται όμως και για αρκετούς μήνες μετά. Οι κλινικές μελέτες έχουν δείξει σημαντική μείωση των συμπτωμάτων που σχετίζονται με τους όζους του θυρεοειδή, όπως η τοπική ενόχληση και ευαισθησία και τα προβλήματα κατάποσης και αναπνοής.

Υπάρχουν παρενέργειες από τη θεραπεία;

Καθώς η θεραπεία βασίζεται στον υπέρηχο, δεν έχει σοβαρές παρενέργειες. Κατά τη διάρκεια της θεραπευτικής συνεδρίας μπορεί κανείς να αισθανθεί ενόχληση ή πόνο στο σημείο του όζου όπου συγκεντρώνεται ο υπέρηχος. Υπάρχει περίπτωση να δημιουργηθεί ερύθημα (κοκκινάδα) στο δέρμα στο σημείο της θεραπείας, που είναι παροδικό. Σε σπάνιες περιπτώσεις μπορεί να υπάρξει βραχνάδα μετά τη θεραπεία, που είναι επίσης παροδική. Οι κλινικές μελέτες έχουν δείξει πως όλες οι παρενέργειες είναι παροδικές και ήπιας μορφής, και πως ο θεραπευτικός υπέρηχος για την αντιμετώπιση των όζων θυρεοειδή είναι απολύτως ασφαλής.

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε την ιστοσελίδα www.endokrinologia.gr ή επικοινωνήστε με τον κ. Κωνσταντίνο Μανωλόπουλο στο τηλέφωνο 2160026799.

Ιατρείο Αθήνας: Μαρασλή 3, 10676 Κολωνάκι

Ιατρείο Καλαμάτας: Αναγνωσταρά 59, 24133

Ακολουθήστε τον Δρ. Κωνσταντίνο Μανωλόπουλο, Ενδοκρινολόγο – Διαβητολόγο στο Facebook .

Βιογραφικό:

Ο Δρ. Κωνσταντίνος Μανωλόπουλος σπούδασε Ιατρική στα Πανεπιστήμια Bochum και Düsseldorf Γερμανίας, όπου αποφοίτησε το 2004. Ακολούθησε μετεκπαίδευση στην Ενδοκρινολογία, Διαβητολογία και Γενική Εσωτερική Παθολογία στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Bochum Γερμανίας. Το 2007 εγκαταστάθηκε στο Ηνωμένο Βασίλειο όπου έγινε Επιστημονικός Συνεργάτης στο Κέντρο Διαβήτη, Ενδοκρινολογίας και Μεταβολισμού (Oxford Centre for Diabetes, Endocrinology and Metabolism) του Πανεπιστημίου Οξφόρδης. Από το 2007 μέχρι το 2011 εκπόνησε διδακτορική διατριβή με θέμα τον ανθρώπινο μεταβολισμό, και το 2011 έγινε Διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Οξφόρδης (D.Phil.).

Δείτε το αναλυτικό βιογραφικό εδώ