Δευτέρα, 20 Φεβρουαρίου 2023 09:17

Ελλείψεις γιατρών στο Κέντρο Υγείας Καλαμάτας - Δεν υπάρχει ενδιαφέρον για κάλυψη των θέσεων

Γράφτηκε από τον

 

Καρδιολόγο, οφθαλμίατρο (δεύτερο γιατρό στις δύο ειδικότητες) και ορθοπαιδικό (δεν έχει), χρειάζεται, τουλάχιστον, το Κέντρο Υγείας Καλαμάτας, για να λειτουργήσει καλύτερα και να παρέχει αποτελεσματικές υπηρεσίας στους ασθενείς - ασφαλισμένους της πόλης. Ομως, για την κάλυψη των θέσεων αυτών δεν φαίνεται να υπάρχει ενδιαφέρον από γιατρούς.

Το μικροβολιογικό και το ακτινολογικό εργαστήριο λειτουργούν ικανοποιητικά και γενικά το Κ.Υ. βρίσκεται σε ένα καλό επίπεδο, σύμφωνα με την ενημέρωσή μας από τον διευθυντή του - γιατρό χειρουργό Παναγιώτη Κατσαφάδο, ο οποίος αναφέρθηκε στις σημαντικές ελλείψεις λίγες μέρες πριν την συνταξιοδότησή του.

Ωστόσο, στο Κ.Υ. Καλαμάτας προσφέρουν υπηρεσίες 5 γενικοί γιατροί από άλλα Κ.Υ. της Μεσσηνίας, ενώ,  με βάση την ίδια ενημέρωση, εκτιμάται ότι για να αποτελέσει ανάχωμα για το νοσοκομείο, θα χρειαζόταν και άλλες ειδικότητες.

Αναλυτικά, ο Π. Κατσαφάδος μας ενημέρωσε ότι “στο μικροβιολογικό εργαστήριο υπάρχουν 4 μικροβιολόγοι, οι 2 είναι μόνιμοι και άλλες 2 ειδικευμένες, οι οποίες είναι με μετακίνηση από νοσοκομεία” και διευκρίνισε: “Το μόνο πρόβλημα που προέκυψε είναι ότι η βοηθός του μικροβιολογικού εργαστηρίου, λόγω κύησης, θα παραμείνει για αρκετούς μήνες εκτός υπηρεσίας. Εχει γίνει η σχετική αίτηση και όχληση προς την 6η ΥΠΕ και πιστεύω ότι θα αναπληρωθεί η θέση και θα καλυφθεί το κενό. Για την ώρα κάποιες νοσηλεύτριες που μπορούν και κάνουν αιμοληψίες, θα πάνε και θα βοηθήσουν”

Για το ακτινολογικό εργαστήριο πληροφόρησε ότι “υπάρχουν 2 μόνιμοι γιατροί και είναι καλυμμένο πλήρως” και πρόσθεσε πως “οι μικροβιολόγοι και οι ακτινολόγοι πηγαίνουν και στο Νοσοκομείο Καλαμάτας και προσφέρουν υπηρεσίες, γιατί είναι ειδικότητες που το νοσοκομείο έχει ανάγκη”.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ - ΑΙΤΗΜΑΤΑ ΣΤΗΝ 6η ΥΠΕ

Ο διευθυντής του Κ.Υ. Καλαμάτας επεσήμανε ότι, απαντώντας σε έγγραφο της 6ης ΥΠΕ με το οποίο ζητούσε να καταγραφούν οι ανάγκες, κτηριακές και σε ανθρώπινο δυναμικό, “ζητήσαμε ορισμένες ειδικότητες που καλό θα είναι να υπάρχουν”. Εξήγησε ότι έχουν ζητήσει καρδιολόγο και οφθαλμίατρο, επειδή “υπάρχει ένας μόνιμος καρδιολόγος κι ένας από το Νοσοκομείο Κυπαρισσίας που έρχεται μία φορά την εβδομάδα και κάνει ιατρείο. Ο γιατρός του Κ.Υ. κάνει εφημερίες και στο Νοσοκομείο Καλαμάτας και στο Νοσοκομείο Σπάρτης και αν υπολογίσουμε και τα ρεπό, υπάρχει ένα μικρό κενό. Καλό θα ήταν σε ένα Κ.Υ. Αστικού Τύπου, επειδή ο καρδιολόγος είναι βασική ειδικότητα, να υπάρχει και πρωί και απόγευμα”.

Για τον οφθαλμίατρο ενημέρωσε ότι “έχουμε μία γιατρό που έρχεται σε ένα σχετικά ενδιάμεσο ωράριο, 12.30 το μεσημέρι με 6 το απόγευμα. Εξυπηρετεί, αλλά καλό θα ήταν να υπάρχουν δύο”.

Μας πληροφόρησε, ακόμα, ότι το πρόβλημα με μία λυχνία που την εμπόδιζε να κάνει σωστά την εξέταση, έχει διορθωθεί.

Ο Π. Κατσαφάδος ενημέρωσε, επίσης, ότι ο ορθοπαιδικός έφυγε στις 31 Δεκεμβρίου και το Κ.Υ. δεν έχει ορθοπαιδικό αυτή τη στιγμή. Και συμπλήρωσε ότι “από διάφορα Κέντρα Υγείας του νομού έχουν έρθει 5 γενικοί γιατροί, από μία φορά την εβδομάδα ο καθένας και κάνουν ιατρεία είτε πρωινά είτε απογευματινά. Εχουν καλυφθεί αρκετά κενά, αντιμετωπίζουν και χειρουργικά περιστατικά”.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΑΠΟ ΓΙΑΤΡΟΥΣ

Ο διευθυντής ανέφερε ότι “αν δεν υπάρξει κι ενδιαφέρον από τους γιατρούς να έρθουν, είναι κάπως δύσκολο” και υποστήριξε: “Δεν σημαίνει ότι είναι στο χέρι της 6ης ΥΠΕ. Ο διοικητής ο κ. Καρβέλης το έχει πει ξεκάθαρα <μακάρι να μου ζητήσουν οι γιατροί να ‘ρθούνε σε σας, όχι την άλλη μέρα, αλλά χθες το πρωί θα τους στείλω>”.

Ωστόσο, συγκρίνοντας με την εποχή του ΙΚΑ, παρατήρησε ότι  “η Καλαμάτα έχει 80.000 κατοίκους, με τους 25 γιατρούς συν αυτού τους 5 που έχουν έρθει, δεν καλύπτουμε” και υπενθύμισε πως “κάποτε οι 40.000 ασφαλισμένοι του ΙΚΑ της Μεσσηνίας είχαν 72 γιατρούς”.

Ο Π. Κατσαφάδος εκτίμησε ότι “αυτή τη στιγμή το Κ.Υ. θα χρειαζόταν πολύ περισσότερους γιατρούς. Θα χρειαζόταν περισσότερους γενικούς γιατρούς, τουλάχιστον δύο καρδιολόγους, έναν οφθαλμίατρο. Κάποτε είχαμε 6 - 7 οδοντιάτρους. Τώρα υπάρχουν 3 και οι αναμονές για τα ραντεβού ξεπερνούν τους 2 μήνες”. Αν υπάρξει ενδιαφέρον από συναδέλφους και μπουν και 5 -6 ακόμα γιατροί, θα είμαστε πολύ καλύτερα”.

Επιπλέον, μας ενημέρωσε ότι λειτουργεί τμήμα εκτάκτων επειγόντων περιστατικών στο Κ.Υ. που εξετάζει αμέσως τα περιστατικά και κατέληξε: “Το Κ.Υ. αποτελεί και πρέπει να αποτελέσει ανάχωμα για το νοσοκομείο, αλλά θα χρειαζόμαστε και άλλες ειδικότητες. Θα μας κάλυπτε ο καρδιολόγος το πρωί, αν δεν πήγαινε να κάνει τις εφημερίες στο νοσοκομείο, που πολύ σωστά τις κάνει. Προς τιμήν τους οι περισσότεροι συνάδελφοι δεν παίρνουν τα ρεπό τους”.