Κυριακή, 07 Ιανουαρίου 2024 09:24

Επιδείνωση ελλείψεων γιατρών και νοσηλευτών στα κέντρα υγείας Μεσσηνίας και Περιφέρειας

Επιδείνωση ελλείψεων γιατρών και νοσηλευτών στα κέντρα υγείας Μεσσηνίας και Περιφέρειας

 

Ρεπορτάζ: Γιάννης Σινάπης

Εξακολουθούν να είναι σοβαρά τα ζητήματα ελλείψεων ιατρικού προσωπικού στα Κέντρα Υγείας της Μεσσηνίας, όπως και όλης της Περιφέρειας Πελοποννήσου και η κατάσταση επιδεινώνεται, αντί να βελτιώνεται.

Η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας υποβαθμίζεται και δεν μπορεί να αποτελέσει ανάχωμα, όπως είναι η αποστολή της και να στηρίξει ουσιαστικά τη λειτουργία των νοσοκομείων.

Στα περισσότερα Κέντρα Υγείας της Περιφέρειας δεν έχει γίνει καμία πρόσληψη ιατρικού προσωπικού από το 2019 μέχρι και σήμερα!

Χαρακτηριστικό είναι ότι η νέα χρονιά ξεκίνησε με 12% - 15% λιγότερους γιατρούς στο δυναμικό τους, για τα ήδη υποστελεχωµένα Κέντρα Υγείας της Πελοποννήσου, όπως ενημερώνει ο Σύλλογος Επιστημονικού Υγειονομικού Προσωπικού - Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΣΕΥΠ-ΠΦΥ) Πελοποννήσου - απομακρύνθηκε, λόγω συνταξιοδότησης, σημαντικός αριθμός γιατρών.

Ειδικότερα, ο πρόεδρος του συλλόγου Προκόπης Κωστάκης - γιατρός στο Κέντρο Υγείας Αργους ανέφερε στην “Ε” ότι στα τέλη του 2014 είχε 1.000 γιατρούς, στην πορεία έπεσαν στους 450 και τώρα υπάρχουν πλέον μόνο 280! Στο Κ.Υ. Αργους από τους 17 γιατρούς στο τέλος του 2013, μετά 10 χρόνια έχουν μείνει μόνο 5!

“Στα Κέντρα Υγείας της Πελοποννήσου έχει μείνει το ¼ των γιατρών σε σχέση με το τέλος του 2013”, παρατήρησε ο κ. Κωστάκης.

Επεσήμανε μάλιστα ότι η κατάσταση επιδεινώνεται, πέρα από τις συνταξιοδοτήσεις και τις αποχωρήσεις γιατρών και από την επιλογή της μετακίνησης γιατρών από τα Κ.Υ. στα νοσοκομεία.

Χαρακτηριστικά ανέφερε ότι οι 2 παθολόγοι που αποχώρησαν από το Κ.Υ. Καλαμάτας, λόγω συνταξιοδότησης, ήταν και προσωπικοί γιατροί και 4.000 περίπου ασφαλισμένοι έχασαν τον γιατρό τους, ενώ και οι ανασφάλιστοι που δεν μπορούν να απευθυνθούν στον ιδιωτικό τομέα, δεν θα βρίσκουν γιατρούς στο Κ.Υ. για να εξυπηρετηθούν.

“Επιμηκύνεται και ο χρόνος των ραντεβού με τους λιγότερους γιατρούς και ταλαιπωρούνται οι ασφαλισμένοι”, διευκρίνισε ο κ. Κωστάκης.

Οσον αφορά τη βασική αδυναμία των Κ.Υ., σημείωσε ότι “όλοι ευαγγελίζονται ότι η πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας στηρίζει τη δευτεροβάθμια, τα νοσοκομεία και πως θα σώσει το δημόσιο σύστημα υγείας, αλλά ασθενείς δεν βρίσκουν γιατρούς και καταφεύγουν στα νοσοκομεία ακόμα και για απλή λοίμωξη του αναπνευστικού, στα Επείγοντα, ανάμεσα στους ασθενείς με τα φορεία. Αυτή είναι, δυστυχώς, η κατάσταση που βιώνουν οι πολίτες που προσέρχονται στο δημόσιο σύστημα υγείας”.

Συνεχίζοντας, επιβεβαίωσε ότι “δεν έχουν γίνει προσλήψεις γιατρών στα Κ.Υ. από το 2019, κάποιες προκηρύξεις έγιναν στο τέλος του 2018 που υλοποιήθηκαν το 2020” και τόνισε: Δεν αναπληρώνονται ούτε αυτοί που αποχωρούν. Αποτέλεσμα είναι να χάνονται ειδικότητες κρίσιμες. Για παράδειγμα στο Κ.Υ. Αργους δεν υπάρχει καρδιολόγος και παιδίατρος”.

Για την Καλαμάτα παρατήρησε πως “το Κ.Υ. είναι μέσα στον αστικό ιστό της πόλης και σε ιδιόκτητο κτήριο, έχει μεγάλες δυνατότητες, έχει οδοντιατρική περίθαλψη που είναι σπάνιο και αν απορρυθμιστεί και αυτό…”.

Εκφράζοντας την ανησυχία του ο κ. Κωστάκης επεσήμανε ότι “σε 2 - 3 χρόνια αυτά που ξέρουμε στα Κ.Υ., δεν θα υπάρχουν. Οι περισσότεροι γιατροί είναι κοντά στη σύνταξη” και πρόσθεσε: “Να πάρουν θέση για ένα ακόμα χρόνο οι γιατροί που συνταξιοδοτήθηκαν, λόγω συμπλήρωσης ορίου ηλικίας, μέχρι να προκηρυχθούν οι θέσεις και να αντικατασταθούν. Το ό,τι δουλεύουμε μέχρι τις 9 και 10 το βράδυ, δεν θεωρείται εφημερία και αυτό δημιουργεί πρόβλημα”.

Καταλήγοντας, δήλωσε πως “δεν θέλουν να υπάρχει πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας κι εμείς αγωνιζόμαστε να υπάρχει”.

 

Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΤΗ ΜΕΣΣΗΝΙΑ

Ανησυχητική και απογοητευτική είναι η κατάσταση της δημόσιας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας στη Μεσσηνία.

Τα στοιχεία που είχαν παρουσιαστεί τον περασμένο Μάρτιο δεν έχουν αλλάξει, δεν έχουν βελτιωθεί, αντίθετα χειροτερεύουν, σύμφωνα με την ενημέρωση από τον πρόεδρο του Σωματείου Ιατρών Κέντρων Υγείας Μεσσηνίας Ηλία Μανδηλάρη.

Οι ελλείψεις ιατρών στα Κ.Υ. της Μεσσηνίας κυμαίνονται στο 40% περίπου! Ενώ οι γιατροί των Κέντρων Υγείας έχουν να αντιμετωπίσουν το τεράστιο πρόβλημα των ελλείψεων στις υγειονομικές μονάδες στις οποίες υπηρετούν, τους επιβάλλεται επιπλέον να καλύψουν κενά και σε άλλες μονάδες!

Για παράδειγμα, όπως παρατήρησε ο κ. Μανδηλάρης, γιατροί των Κ.Υ. Μελιγαλά και Μεσσήνης εφημερεύουν στο Κ.Υ. Αγίου Νικολάου Μάνης.

Δύο γιατροί που είχαν μετακινηθεί το καλοκαίρι του 2022 προσωρινά από το Κ.Υ. Αγίου Νικολάου στο Νοσοκομείο Καλαμάτας, παραιτήθηκαν από το Κ.Υ. κι έμειναν μόνιμα στο νοσοκομείο, καθώς και κει είναι σοβαρά τα προβλήματα από την έλλειψη γιατρών.

Στο Κ.Υ. Αγίου Νικολάου υπάρχει και τεράστια έλλειψη νοσηλευτικού προσωπικού. Και αυτό τη στιγμή που νοσηλευτές έχουν καταθέσει το ενδιαφέρον τους και περιμένουν τον διορισμό τους, που  είναι άφαντος!

Με βάση την ενημέρωση του κ. Μανδηλάρη, παραμένουν οι ελλείψεις γιατρών στο Κ.Υ. Φιλιατρών, όπου είναι μόνο δύο ειδικευμένοι, από τους οποίους ο ένας μετακινήθηκε από το Κ.Υ. Γαργαλιάνων, με αποτέλεσμα να αποδυναμωθεί και αυτό.

“Με τις μετακινήσεις γιατρών από το ένα Κ.Υ. στο άλλο χειροτερεύει η κατάσταση”, παρατήρησε ο κ. Μανδηλάρης κι ενημέρωσε ότι “όσον αφορά το Κέντρο Εφημερίας Λογγάς, δεν εφημερεύει κάθε μέρα, γιατί δεν υπάρχουν γιατροί”.

Σημείωσε πως “σοβαρό θέμα εξακολουθεί να υπάρχει με τη ΝΑ Πυλία και την περιοχή της Κορώνης, που παραμένει ακάλυπτη υγειονομικά. Εκεί πρέπει να δημιουργηθεί Κ.Υ. ή σταθμός του ΕΚΑΒ”.

Μεγάλο πρόβλημα υπάρχει και με τα ασθενοφόρα σε Κέντρα Υγείας του νομού, όπου λόγω έλλειψης οδηγών και διασωστών, προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στρατιώτες που δεν γνωρίζουν βασικούς κανόνες μετακίνησης ασθενών.

Ο πρόεδρος του Σωματείου Ιατρών Κέντρων Υγείας Μεσσηνίας εκτίμησε ότι πρέπει να δοθούν κίνητρα για την ειδικότητα του γενικού γιατρού και για να ενταχθούν γιατροί στο δημόσιο σύστημα υγείας. “Προκηρύσσονται θέσεις και δεν τις ζητούν, προτιμούν το εξωτερικό”, δήλωσε κι εξήγησε: “Στην Κύπρο ένας γιατρός παίρνει 7.500 ευρώ και στη Ρουμανία 3.000, ενώ ένας πρωτοδιόριστος επιμελητής παίρνει 1.300 ευρώ!”.