Κυριακή, 19 Ιανουαρίου 2014 08:04

Μιχάλης Μιχαήλ: "Χτύπημα για την υγεία το πλαφόν συνταγογράφησης"

Γράφτηκε από την

Ενα ακόμη χτύπημα στην ελεύθερη πρόσβαση στην υγεία φαίνεται ότι δέχονται οι ασφαλισμένοι, καθώς το υπουργείο επέβαλε πλαφόν στη συνταγογράφηση που μπορούν να κάνουν οι ιδιώτες γιατροί μέσα στο μήνα και συνολικά για όλο το χρόνο.

Το αποτέλεσμα είναι να έχουν ξεσηκωθεί οι Ιατρικοί Σύλλογοι ανά την Ελλάδα, ενώ όπως τόνισε χθες στην "Ε" ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Μεσσηνίας Μιχάλης Μιχαήλ, οι γιατροί θα αναγκάζονται να μην συνταγογραφούν ακριβά φάρμακα και να... διώχνουν ασθενείς. Πάντως, σύμφωνα με τον κ. Μιχαήλ, ο περιορισμός αυτός δεν ισχύει για τους νοσοκομειακούς γιατρούς.

"Πρέπει υποχρεωτικά ο γιατρός να συνταγογραφεί 20% λιγότερο από τον αντίστοιχο περσινό αριθμό συνταγογραφήσεων ανά μήνα, αλλά και στο σύνολο του έτους", ανέφερε. Και πρόσθεσε ότι "αυτό θα έχει ως συνέπεια ο γιατρός να σταματήσει να συνταγογραφεί σε ασθενείς με ακριβά φάρμακα, γιατί θα του ανεβάσει το μέσο όρο των συνταγογραφήσεων". Είπε ακόμη ότι "όλοι οι Ιατρικοί Σύλλογοι έχουν στείλει επιστολές διαμαρτυρίας - και ελπίζουμε το υπουργείο να το πάρει πίσω και να βρεθεί άλλος τρόπος περιστολής στις συνταγογραφήσεις".

Εν τω μεταξύ το μέτρο -όπως είπε ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Μεσσηνίας- έχει αρχίσει να εφαρμόζεται από τις 8 Γενάρη, μαζί με την επιβολή του 1 ευρώ ανά συνταγή. Ο κ. Μιχαήλ σημείωσε πάντως πως το μέτρο "δεν ισχύει στους νοσοκομειακούς γιατρούς, δεν έχουν περιορισμό γιατί κάνουν συνταγογράφηση μεγαλύτερη από έναν ιδιώτη" - ενώ "και τα φάρμακα για καρδιοπαθείς είναι εκτός κανόνα. Το μέτρο αφορά ιδιώτες γιατρούς συμβεβλημένους με τον ΕΟΠΥΥ, δηλαδή κατά κανόνα υπάρχει περιορισμός στην συνταγογράφηση εφόσον γίνεται μέσω ασφαλιστικού φορέα".

Ν.Κ.