Δευτέρα, 21 Οκτωβρίου 2024 16:20

7 δεδομένα που πρέπει να γνωρίζουμε για την ψωρίαση

7 δεδομένα που πρέπει να γνωρίζουμε για την ψωρίαση

 

Γνωρίζετε ότι η ψωρίαση μπορεί να εμφανιστεί σε όλο το σώμα, από το τριχωτό του κεφαλιού μέχρι τα νύχια και ότι πάσχει από αυτήν περίπου το 3% του παγκόσμιου πληθυσμού;

Σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία, περίπου 125.000.000 άνθρωποι σε όλον τον κόσμο έχουν διαγνωστεί με ψωρίαση, ενώ με δεδομένο ότι η νόσος αφορά στο 2-3% του πληθυσμού υπολογίζεται ότι στη χώρα μας υπάρχουν περίπου 20.000 ασθενείς κάθε ηλικίας. Τα παραπάνω δεδομένα υπογραμμίζουν τη σημασία της έγκυρης ενημέρωσης, ώστε να μην υπάρχουν πια μύθοι, ανακρίβειες και λανθασμένες εντυπώσεις για την ψωρίαση.

Με αφορμή την 29η Οκτωβρίου, Παγκόσμια Ημέρα Ψωρίασης, μία ημέρα με στόχο την ενημέρωση και την εγρήγορση για τη νόσο, συγκεντρώσαμε πληροφορίες που καλό είναι να γνωρίζουμε όλοι για την ψωρίαση, πάσχοντες και μη.

«Η ψωρίαση είναι μία χρόνια και μη μεταδοτική αυτοάνοση πάθηση του δέρματος. Το κύριο χαρακτηριστικό της είναι η τοπική φλεγμονή, με κνησμό, ερεθισμό του δέρματος και εμφάνιση πλακών, αυτό που στην καθομιλουμένη ονομάζουμε «λέπια». Μπορεί να παρουσιαστεί σε άντρες και γυναίκες κάθε ηλικίας, ωστόσο συχνότερα ο αρχικός της εντοπισμός είναι σε δύο ηλικιακές φάσεις, από τα 20 έως τα 30 και μετά από τα 50 έως τα 60 χρόνια», εξηγεί η Δρ. Αμαλία Τσιατούρα, Δερματολόγος-Αφροδισιολόγος και Επιστημονική Διευθύντρια της Cosmetic Derma Medicine.

Σημαντικά facts για την ψωρίαση

  • Η ψωρίαση μπορεί να εμφανιστεί σε όλο το σώμα, από το δέρμα του κεφαλιού μέχρι τα νύχια. Συνήθως οι βλάβες εντοπίζονται στο τριχωτό της κεφαλής, τις κλειδώσεις (αγκώνες και γόνατα), τις παλάμες, τα πέλματα και τα νύχια. Μπορεί ωστόσο να εμφανιστεί σε οποιοδήποτε σημείο του σώματος, όπως για παράδειγμα το πρόσωπο ή τα γεννητικά όργανα.
  • Τα κύρια συμπτώματα είναι ο κνησμός, η ερυθρότητα και η φλεγμονή, η απολέπιση του δέρματος, το αίσθημα καύσου και οι εκδορές στα σημεία της βλάβης.
  • Η διάγνωση της ψωρίασης γίνεται συνήθως με την κλινική εξέταση. Σε περίπτωση που τα συμπτώματα δεν είναι σαφή, συστήνεται βιοψία δέρματος.
  • Οι ασθενείς με ψωρίαση μπορεί να παρουσιάσουν ψωριασική αρθρίτιδα, μία επώδυνη φλεγμονώδη πάθηση των αρθρώσεων. Έχουν επίσης αυξημένο κίνδυνο για καρδιαγγειακά νοσήματα, πιθανόν εξαιτίας της γενικευμένης φλεγμονής στον οργανισμό που προκαλεί η ψωρίαση.
  • Η νόσος έχει πολλά «πρόσωπα»: κατά πλάκας, σταγονοειδής, φλυκταινώδης και ερυθροδερμική είναι οι πιο συχνοί τύποι ψωρίασης.
  • Παρά την αυξημένη ενημέρωση τα τελευταία χρόνια, η ψωρίαση παραμένει ταμπού και μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την προσωπική, κοινωνική και επαγγελματική ζωή των ασθενών. Αυτός είναι ένας ακόμη λόγος που κάνει σημαντική την έγκαιρη διάγνωση από τον δερματολόγο.
  • Παρότι για την ψωρίαση δεν υπάρχει θεραπεία που να προσφέρει ίαση, υπάρχουν πολλές θεραπευτικές επιλογές που μπορούν να εξαφανίσουν εντελώς τα συμπτώματα επιτυγχάνοντας τον στόχο του «καθαρού δέρματος».

 

Υπάρχει θεραπεία για την ψωρίαση;

«Οι θεραπείες για την ψωρίαση έχουν πληθύνει και εξελιχθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια. Η ψωρίαση είναι μία νόσος που ερευνάται συστηματικά από την επιστημονική κοινότητα καθώς είναι αναγνωρισμένη η επίπτωσή της όχι μόνο στην υγεία αλλά και την ψυχοκοινωνική ζωή των ασθενών. Το πιο σημαντικό βήμα για τη θεραπεία της ψωρίασης είναι η επίσκεψη στον δερματολόγο, ο οποίος θα εκτιμήσει τις βλάβες στο δέρμα και θα συστήσει την κατάλληλη τοπική ή συστηματική θεραπεία. Σήμερα, υπάρχει μία ακόμη θεραπευτική επιλογή, οι βιολογικοί παράγοντες, που έχουν αλλάξει τα δεδομένα για τους ασθενείς. Ωστόσο δεν είναι όλες οι θεραπείες κατάλληλες για όλους και μόνο ο δερματολόγος μπορεί να σας δώσει εξατομικευμένο θεραπευτικό πλάνο», απαντά η Δρ. Τσιατούρα.