Παρασκευή, 25 Οκτωβρίου 2024 08:15

Δράση ενημέρωσης για τον καρκίνο του μαστού στην Καλαμάτα: Η πρόληψη και η έγκαιρη διάγνωση οδηγεί στη θεραπεία

Δράση ενημέρωσης για τον καρκίνο του μαστού στην Καλαμάτα: Η πρόληψη και η έγκαιρη διάγνωση οδηγεί στη θεραπεία

Με το σύνθημα “Καμία γυναίκα μόνη” και με την πεποίθηση ότι η πρόληψη και η έγκαιρη διάγνωση οδηγεί στη θεραπεία και σώζει, τιμάται και στην Καλαμάτα, ο Οκτώβριος ως μήνας ευαισθητοποίησης για τον καρκίνο του μαστού και η 25η Οκτωβρίου ως Παγκόσμια Ημέρα κατά του συγκεκριμένου τύπου καρκίνου.

Χθες και σήμερα, από τις 9 το πρωί έως τη 1 το μεσημέρι, στη κεντρική πλατεία της πόλης οργανώνεται κοινή δράση ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για τον καρκίνο του μαστού και το πρόγραμμα “Φώφη Γεννηματά”, από υγειονομικές δομές και φορείς του τόπου.

Πέρα από την ενημέρωση των γυναικών για την σπουδαιότητα της έγκαιρης διάγνωσης, πραγματοποιείται και κλινική εξέταση - ψηλάφηση και επίδειξη αυτοεξέτασης, σε αίθουσα κατάλληλα διαμορφωμένη, στο ισόγειο του Πνευματικού Κέντρου Καλαμάτας.

Οπως επισημάνθηκε, ο καρκίνος του μαστού αποτελεί μία από τις πρώτες αιτίες απώλειας ζωής στις γυναίκες παγκοσμίως. Όμως, όσο πιο έγκαιρα γίνει η διάγνωση και ξεκινήσει η θεραπεία, τόσο πιο πιθανή είναι η πλήρης ανάρρωση της γυναίκας που νοσεί.

Σε δηλώσεις τους, χθες το πρωί, στην κεντρική πλατεία Καλαμάτας, στον χώρο ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης που είχε στηθεί πίσω από το άγαλμα με τους ήρωες του 1821, σημείωσαν:

Η διοικήτρια του Νοσοκομείου Καλαμάτας Ελένη Αλειφέρη:

“Η πρόληψη σώζει, καμία γυναίκα μόνη. Δηλώνουμε τη διαρκή εγρήγορση και συμπαράσταση του νοσοκομείου σε όλες τις γυναίκες με πολύ εξειδικευμένο προσωπικό, μαίες, επισκέπτριες υγείας, γυναικολόγους που θα βοηθήσουν στον τομέα της πρόληψης με εργαστηριακές και απεικονιστικές εξετάσεις, μαστογραφίες κλπ. Να μην ξεχνούν οι γυναίκες ότι θα πρέπει να ελέγχονται κάθε χρόνο και όποτε οι γιατροί τους έχουν δώσει αυτή την οδηγία. Στο Νοσοκομείο Καλαμάτας θα βρουν οικείο και υποστηρικτικό περιβάλλον. Να μην φοβούνται και να προλαμβάνουμε”.

Η διευθύντρια Δημόσιας Υγεία της Περιφερειακής Ενότητας Μεσσηνίας Αικατερίνη Σπέντζουρα: “Η καλύτερη μέθοδος είναι η πρόληψη, γιατί με την πρόληψη, όταν διαγνωστεί ο καρκίνος σε πολύ αρχικό στάδιο, υπάρχει πλήρης ίαση. Είμαστε πάντα αρωγοί σε τέτοιες εκδηλώσεις”.

Ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Μεσσηνίας Δημήτρης Τζωρτζίνης:

“Η Πολιτεία έχει θεσπίσει και το πρόγραμμα «Δοξιάδης», όπου οι γυναίκες που είναι σε ηλικία υψηλού κινδύνου, δικαιούνται δωρεάν μαστογραφία. Ο καρκίνος του μαστού είναι συχνός, χτυπάει σε όλες τις ηλικίες, έχει κατέβει το όριο ηλικιών. Υπάρχουν και γυναίκες στη δεκαετία των 20 που έχουν καρκίνο του μαστού, ευτυχώς μεμονωμένα, σποραδικά.

Η μία στις 18 γυναίκες θα νοσήσει στην πορεία της ζωής της από καρκίνο του μαστού, αλλά προλαβαίνεται και θεραπεύεται. Το μυστικό είναι να πάμε να κάνουμε τον ετήσιο έλεγχό μας με μαστογραφία, υπερηχογράφημα, ψηλάφηση μαστών από ειδικό, μία φορά τον χρόνο για γυναίκες πάνω από 40 χρονών και πάνω από 35 ή πάνω από 30 με υπερηχογράφημα και ψηλάφηση”.

Ο αντιδήμαρχος Καλαμάτας Σαράντος Μαρινάκης:

“Ο καρκίνος του μαστού είναι ασθένεια ιάσιμη, αν την προλάβεις. Ολες οι γυναίκες πρέπει να συμβουλεύονται τους ειδικούς, οι επιστήμονες ξέρουν και μπορούν να αντιμετωπίσουν ό,τι προκύπτει. Ο δήμος πάντα θα υποστηρίζει αυτές τις εκδηλώσεις. Συγχαρητήρια στους συντελεστές”

Ο διευθυντής του Κέντρου Υγείας Καλαμάτας - γιατρός Γιώργος Λαφαζάνος:

“Το Κέντρο Υγείας Καλαμάτας εκτός από τις ιατρικές υπηρεσίες που προσφέρει σε καθημερινή βάση, μέσα από τα προγράμματα αγωγής υγείας οργανώνει δράσεις ενημέρωσης, πρόληψης και ευαισθητοποίησης για διάφορες παθήσεις.
Ο ΠΟΥ αναφέρει ότι το 2022 2,5 εκατομμύρια διαγνώστηκαν με καρκίνο του μαστού, από τους οποίους 800.000 απεβίωσαν. Οπότε καταλαβαίνετε τη σημασία της πρόληψης. Στην Ελλάδα το 2022 είχαμε 30.000 με 35.000 νέες περιπτώσεις παθήσεων με καρκίνο του μαστού”.

Ο αντιπεριφερειάρχης υγείας Πελοποννήσου Χρυσοβαλάντης Μέλλος:

“Δεν πρέπει καμία γυναίκα να ξεχνάει τη διενέργεια της μαστογραφίας και του τεστ Παπ για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας. Η Περιφέρεια Πελοποννήσου διενεργεί δράσεις σε συνεργασία με το Ελληνικό Ιδρυμα Ογκολογίας, σε κάθε νομό κάνοντας μαστογραφίες και τεστ Παπ. Να μην ξεχάσουμε και το εθνικό πρόγραμμα Φώφη Γεννηματά. το οποίο με ΑΜΚΑ, δωρεάν γίνονται όλες οι εξετάσεις και οι μαστογραφίες και ο προληπτικός έλεγχος στη γυναίκα”.

Η κοινή δράση ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης του πληθυσμού στην κεντρική πλατεία της μεσσηνιακής πρωτεύουσας οργανώνεται από το Κ.Υ. Καλαμάτας, την 1η, 2η, 3η ΤΟΜΥ Καλαμάτας, το Νοσοκομείο Καλαμάτας, τη Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας Π.Ε. Μεσσηνίας, τον Ιατρικό Σύλλογο Μεσσηνίας και τον Δήμο Καλαμάτας.