Τετάρτη, 05 Φεβρουαρίου 2014 12:59

Εξοικονόμηση 200.000 ευρώ ετησίως με φωτοβολταϊκά επιδιώκει το Νοσοκομείο Καλαμάτας

Γράφτηκε από την

Την στέγαση των 5,5 στρεμμάτων όπου εκτείνονται τα πάρκινγκ του Νοσοκομείου Καλαμάτας, με την τοποθέτηση φωτοβολταϊκών για την παραγωγή ενέργειας που θα εξασφαλίσει οικονομία από το λογαριασμό της ΔΕΗ της τάξης των 200.000 ευρώ το χρόνο, προωθεί για την τρέχουσα χρονιά το Νοσοκομείο Μεσσηνίας.

Και αυτός είναι ένας από τους 10 στόχους που θέτει ως προτεραιότητα η διοίκηση για φέτος, ενώ από τους άλλους 9 ξεχωρίζει αυτός της παραγωγής νοσοκομειακού οξυγόνου (ο διαγωνισμός θα γίνει στις 12 του μήνα) και η λειτουργία ειδικής πνευμονολογικής μονάδας. Τα παραπάνω ειπώθηκαν χθες από τον διοικητή του Νοσοκομείου Μεσσηνίας Γιώργο Μπέζο, ο οποίος έκανε τον απολογισμό δράσεων της χρονιάς που πέρασε και παρουσίασε τους στόχους για την τρέχουσα. Οπως είπε, τα έργα και οι παρεμβάσεις στα οποία προχώρησε η διοίκηση τον περασμένο χρόνο στόχο είχαν την αναβάθμιση στην ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών προς τους ασθενείς. Ετσι, τη χρονιά που πέρασε στο Νοσοκομείο Καλαμάτας εγκαταστάθηκε σύγχρονος ιατροτεχνολογικός εξοπλισμός, αξίας 3,739 εκατ. ευρώ, μέσα από την αξιοποίηση χρηματοδοτικών προγραμμάτων του ΕΣΠΑ. 

 

ΕΚΣΥΓΧΡΟΝΙΣΜΟΣ ΙΑΤΡΟΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟΥ ΚΑΙ ΗΛΕΚΤΡΟΜΗΧΑΝΟΛΟΓΙΚΟΥ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΥ

Ειδικότερα, στο πλαίσιο του εκσυγχρονισμού του ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού εγκαταστάθηκαν μαγνητικός τομογράφος, ο οποίος κόστισε 1 εκατ. ευρώ, αξονικός τομογράφος που κόστισε 450.000 ευρώ και ψηφιακός μαστογράφος, αξίας 350.000 ευρώ. Επίσης, εγκαταστάθηκε τομογράφος οπτικής συνοχής, που κόστισε 90.000 ευρώ και κλίβανος H2O2, αξίας 100.000 ευρώ. Ακόμη το Νοσοκομείο Καλαμάτας προμηθεύτηκε σύστημα ψηφιακής δερματοσκόπησης, αξίας 20.000 ευρώ και φορητό ακτινοσκοπικό C-ARM, αξίας 70.000 ευρώ. Καθώς και σύστημα καρδιολογικής υπερηχοτομογραφίας, που κόστισε 60.000 ευρώ και δύο τροχήλατα ακτινολογικά συστήματα , αξίας 40.000 ευρώ. Ακόμη έγινε αγορά πλυντηρίου ενδοσκοπίων, αξίας 26.000 ευρώ και ψηφιοποιητή ακτινολογικών, αξίας 50.000 ευρώ, καθώς και τριών συστημάτων υπερηχοτομογραφίας γενικής χρήσης, που κόστισαν 180.000 ευρώ. Επιπλέον αγοράστηκαν δύο φορητά συστήματα υπερηχοτομογραφίας, αξίας 70.000 ευρώ, ένας ενδοσκοπικός πύργος, αξίας 155.000 ευρώ, ένα green laser φωτοπηξίας, αξίας 46.000 ευρώ και ND YAG Laser, αξίας 28.000 ευρώ. Καθώς και ένα Laser λιθοτριψίας, αξίας 50.000 ευρώ, ένας αναπνευστήρας φορητού (για MRI), αξίας 10.000 ευρώ, ένα μόνιτορ ΜΕΘ με κεντρικό σταθμό παρακολούθησης, αξίας 92.000 ευρώ, ένας αναπνευστήρας ΜΕΘ/Εμφραγμάτων, αξίας 105.000 ευρώ. Ακόμη αγοράστηκε ακτινογραφικό ψηφιακό συγκρότημα τύπου Β’, αξίας 320.000 ευρώ και πλήρες αναισθησιολογικό συγκρότημα, αξίας 250.000 ευρώ, καθώς και ένα μόνιτορ εμφραγμάτων με κεντρικό σταθμό παρακολούθησης, αξίας 92.000 ευρώ και τέλος μηχανήματα τεχνητού νεφρού (κλασικής αιμοκάθαρσης), αξίας 85.000 ευρώ. 

Επιπρόσθετα το Νοσοκομείο Καλαμάτας ενισχύθηκε με σύγχρονο ηλεκτρομηχανολογικό εξοπλισμό, συνολικού προϋπολογισμού 1,089 εκατ. ευρώ. Ειδικότερα, αγοράστηκαν δύο αερόψυκτα ψυκτικά συγκροτήματα, αξίας 400.000 ευρώ, τρεις ρυθμιστές στροφών (inverter), αξίας 15.000 ευρώ και 15 κλιματιστικές μονάδες ψύξης, θέρμανσης, ατμού, αξίας 380.000 ευρώ. Ακόμη αγοράστηκε αυτόματος μηχανισμός εισόδου-εξόδου για διπλή υαλόπορτα, αξίας 24.000 ευρώ, δύο ατμογεννήτριες, αξίας 80.000 ευρώ και 3 λέβητες θέρμανσης, αξίας 90.000 ευρώ. Ακόμη εγκαταστάθηκε νέο τηλεφωνικό κέντρο, που κόστισε 100.000 ευρώ.

 

"ΠΡΑΣΙΝΟ" ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ

Μεταξύ των επιτευγμάτων της χρονιάς που πέρασε -όπως τα παρουσίασε ο Γ. Μπέζος- είναι και η ολοκλήρωση και λειτουργία του έργου εξοικονόμησης ενέργειας με τη χρήση της ηλιοθερμίας, που κατέστησε το Νοσοκομείο της Καλαμάτας ως το πρώτο "πράσινο" νοσοκομείο της χώρας. Με το έργο αυτό το Νοσοκομείο Καλαμάτας επιτυγχάνει μια οικονομία πόρων σε ετήσια βάση της τάξης των 300.000 ευρώ. Ακόμη εντάχθηκαν στο ΕΣΠΑ δύο συγκροτήματα παραγωγής οξυγόνου ιατρικής χρήσης, συνολικού προϋπολογισμού 550.000 ευρώ, ενώ η υλοποίησή του αποτελεί έναν από τους στόχους του τρέχοντος έτους καθώς ο διαγωνισμός θα γίνει στις 12 αυτού του μήνα. Στους στόχους της περασμένης χρονιάς που επιτεύχθηκαν ήταν και η ένταξη στο ΕΣΠΑ εξοπλισμού μηχανογράφησης 245.000 ευρώ και  εξοπλισμού μαγειρείων-πλυντηρίων 550.000 ευρώ για το Νοσοκομείο Καλαμάτας. Επίσης στο Νοσοκομείο Καλαμάτας λειτούργησε Ιατρείο Μαστού και μέχρι σήμερα έχουν εξεταστεί 160 γυναίκες, ενώ και το Διαβητολογικό Ιατρείο αύξησε τις μέρες που δέχεται ασθενείς από 2 σε 3 την εβδομάδα. Επιπλέον, λειτούργησε ο μαγνητικός τομογράφος και για τους εξωτερικούς ασθενείς. Αυξήθηκαν τα κρεβάτια στην Ψυχιατρική Κλινική από 7 σε 14. Εντάχθηκε στο ΕΣΠΑ η κατασκευή της αναδιαρρύθμισης του ισογείου του Νοσοκομείου Κυπαρισσίας, συνολικού προϋπολογισμού 1,250 εκατ. ευρώ. Ολοκληρώθηκε η κτηριακή, ηλεκτρομηχανολογική και ενεργειακή αναβάθμιση του Κέντρου Υγείας Πύλου, συνολικού προϋπολογισμού 234.000 ευρώ, καθώς και του Κέντρου Υγείας Μεσσήνης, συνολικού προϋπολογισμού 230.000 ευρώ. Επίσης ολοκληρώθηκε η μελέτη για την κτηριακή και ιατροτεχνολογική αναβάθμιση του ΚΥ Γαργαλιάνων και τους επόμενους μήνες εντάσσεται στο ΕΣΠΑ, όπου επίσης εντάχθηκε η κατασκευή των τριών νέων Περιφερειακών Ιατρείων σε Μεθώνη, Βλαχόπουλο και Πεταλίδι. Ακόμη τη χρονιά που πέρασε ξεκίνησαν οι εργασίες της κτηριακής ανακαίνισης του Περιφερειακού Ιατρείου Διαβολιτσίου και διασφαλίστηκε η δωρεάν μετακίνηση του προσωπικού προς και από το Νοσοκομείο Καλαμάτας με την απόκτηση λεωφορείου 50 θέσεων.

 

ΟΙ 10 ΣΤΟΧΟΙ ΓΙΑ ΤΟ 2014

Ο Γιώργος Μπέζος παρουσίασε και τους 10 στόχους του Νοσοκομείου για το τρέχον έτος, οι οποίοι είναι: Ολοκλήρωση και εγκατάσταση του συγκροτήματος παραγωγής οξυγόνου ιατρικής χρήσης για το Νοσοκομείο Καλαμάτας. Ενταξη στο ΕΣΠΑ και προμήθεια ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού συνολικού προϋπολογισμού 4 εκατ. ευρώ για τα Νοσοκομεία Καλαμάτας και Κυπαρισσίας και των Κέντρων Υγείας του νομού. Ενταξη στο ΕΠΠΕΡΡΑ και ολοκλήρωση του έργου του εξωτερικού ελαιοχρωματισμού του Νοσοκομείου Καλαμάτας. Για  το έργο υποβάλλεται τις επόμενες ημέρες η πρόταση. Ενταξη στο ΕΠΠΕΡΡΑ  και ολοκλήρωση του έργου εγκατάστασης φωτοβολταϊκού σταθμού στους χώρους πάρκινγκ του Νοσοκομείου αφού πρώτα στεγαστούν. Με το έργο αυτό το Νοσοκομείο Καλαμάτας θα έχει μια οικονομία πόρων σε ετήσια βάση της τάξης των 200.000 ευρώ από την αγορά ηλεκτρικής ενέργειας. Ενταξη στο ΕΠΠΕΡΡΑ πρότασης για την προμήθεια και τοποθέτηση 6.500 λαμπτήρων τύπου led. Ενταξη στο ΕΠΠΕΡΡΑ και εγκατάσταση ηλιοθερμικού συστήματος στο Νοσοκομείο Κυπαρισσίας, με στόχο να απεξαρτηθεί ολοκληρωτικά από την αγορά πετρελαίου. Oλοκλήρωση του έργου της αναδιαρρύθμισης του ισογείου του Νοσοκομείου Κυπαρισσίας. Ενταξη στην ψηφιακή σύγκλιση πρότασης προμήθειας του συστήματος PACS και αυτοματοποίηση των διαδικασιών με την εκμετάλλευση της τεχνολογίας των barcode. Λειτουργία ειδικής πνευμονολογικής μονάδας. Ενταξη στο ΕΣΠΑ και ολοκλήρωση της κτηριακής και ενεργειακής αναβάθμισης του ΚΥ Γαργαλιάνων.

Κλείνοντας την παρουσίαση ο Γιώργος Μπέζος επεσήμανε ότι οι νέοι στόχοι είναι μεγάλοι και αρκετά δύσκολοι, ωστόσο, αυτός και οι συνεργάτες του είναι αισιόδοξοι ότι θα τα καταφέρουν.

Ν.Κ.