Δευτέρα, 14 Δεκεμβρίου 2015 08:28

Δικαστική διεκδίκηση των δεδουλευμένων από το Σωματείο Εργαζομένων Νοσοκομείου Καλαμάτας

Με ένδικα μέσα θα διεκδικήσει το Σωματείο Εργαζομένων στο Νοσοκομείο Καλαμάτας τη διασφάλιση των δεδουλευμένων του προσωπικού του νοσηλευτικού ιδρύματος της μεσσηνιακής πρωτεύουσας.

Αυτό τονίζει το σωματείο σε ανακοίνωση που εξέδωσε χθες το βράδυ, με την οποία, παράλληλα, προειδοποιεί ότι «αν δεν επιλυθεί το ζήτημα ως το τέλος του έτους, θα καλέσει γενική συνέλευση του σωματείου, την πρώτη εβδομάδα του Ιανουαρίου, με πρόταση για επίσχεση εργασίας διαρκείας».

Στην ανακοίνωσή του, ειδικότερα, το σωματείο επισημαίνει, μεταξύ άλλων: «Στο Νοσοκομείο Καλαμάτας οι ελλείψεις προσωπικού οδηγούν σε υπερεργασία, παράνομα ωράρια εργασίας (καταπάτηση του 5ήμερου, απώλεια ρεπό μετά από νυχτερινή εργασία κ.ά.), τεράστιο φόρτο δουλειάς, ιδιαίτερα στις κλινικές και τις 2 Μονάδες (Εντατικής και Εμφραγμάτων), στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ). Η τακτική που ακολουθείται απ’ τη διοίκηση του νοσοκομείου είναι να λειτουργούν με σχετική ισορροπία μόνο τμήματα που φέρνουν κέρδη στο νοσοκομείο, ενώ παράλληλα κλινικές και τμήματα λειτουργούν μονίμως με προσωπικό ασφαλείας, αδυνατώντας να καλύπτουν τις ανάγκες των ασθενών. Χιλιάδες ημέρες άδειας και ρεπό οφείλονται στο προσωπικό, το ωράριο εργασίας παραβιάζεται συστηματικά και οφείλονται δεκάδες χιλιάδες ευρώ για δεδουλευμένα νυχτερινά και εξαιρέσιμα. Η διοίκηση του νοσοκομείου με αποφάσεις, είτε του διοικητή, είτε του Δ.Σ., έχει προχωρήσει, απ’ το Δεκέμβριο του 2014 έως σήμερα, σε περικοπές των δεδουλευμένων, για αργίες και νυχτερινά, σε ποσά που σωρευτικά πλησιάζουν τα 90.000 ευρώ. Σε κάθε εργαζόμενο οφείλονται ποσά για τα οποία έχει δουλέψει άνω των 300 ευρώ. Παρά τις δεσμεύσεις, τόσο του διοικητή του νοσοκομείου, όσο και του διοικητή της 6ης ΥΠΕ, ότι το θέμα θα είχε λυθεί ως το Σεπτέμβριο που πέρασε, καμία διευθέτηση δεν έχει γίνει και εν όψει εορτών οι περικοπές αναμένεται να γιγαντωθούν και πάλι. Και καλές είναι οι ευχαριστίες και τα "χτυπήματα στην πλάτη" στο προσωπικό κάθε φορά που παρουσιάζεται κάποια δράση του ΕΣΠΑ απ’ τη διοίκηση του νοσοκομείου, αλλά ο εργαζόμενος αυτό που απαιτεί είναι να εφαρμόζεται η εργατική νομοθεσία και να πληρωθεί για τα δεδουλευμένα».

Καταλήγοντας, η ανακοίνωση του σωματείου τονίζει: «Πρόσφατα κατατέθηκε τροπολογία του υπουργείου Υγείας για πληρωμή οφειλών μέσω των εσόδων των νοσοκομείων, από νοσήλια και χρήματα που καταβάλλουν οι ασθενείς. Προωθείται, δηλαδή, η διαδικασία τα νοσοκομεία να λειτουργούν ως επιχειρήσεις και εφόσον έχουν έσοδα να πληρώνουν τους εργαζόμενους. Το κόστος για τα δεδουλευμένα δεν μπορεί να μεταφερθεί στους ασθενείς και τους συγγενείς τους, αποτελεί υποχρέωση του κράτους να εξασφαλίσει την απαραίτητη χρηματοδότηση για την αποπληρωμή τους».