Δευτέρα, 01 Αυγούστου 2016 08:39

Ο υψηλός ΦΠΑ πλήττει την καλλιέργεια του φιστικιού 

Ο υψηλός ΦΠΑ πλήττει την καλλιέργεια του φιστικιού 

Συμπληρωματικό εισόδημα αποτελούν τα φιστίκια για τους παραγωγούς του Μπουρνιά στη Δυτική Παραλία της Καλαμάτας και της Μεσσήνης, αλλά με την ένταξή τους στον υψηλό συντελεστή ΦΠΑ (24%) τα πράγματα γίνονται δυσοίωνα. Η καλλιέργεια κινδυνεύει με εγκατάλειψη, καθώς η συνέχισή της θα είναι ασύμφορη για τους παραγωγούς. Ο κόσμος που καλλιεργεί, είναι ανάστατος, γιατί θα μειωθεί η τιμή για τους ίδιους, τη στιγμή που τα εισαγόμενα είναι ήδη φθηνότερα και ο ανταγωνισμός άνισος.

Ο αντιπρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Καλαμάτας Γιώργος Δούβας παρατήρησε ότι «προσπαθούμε να επιβιώσουμε. Στο τέλος, όταν ολοκληρωθεί η παραγωγή θα δείξει αν είναι καλή». Ωστόσο, σημείωσε ότι «με το ΦΠΑ στο 24% θα πέσει η τιμή του φιστικιού. Στον παραγωγό θα πέσει το βάρος της αύξησης του ΦΠΑ. Κι έχουμε να ανταγωνιστούμε το αιγυπτιακό και το κινέζικο με ΦΠΑ στη χώρα τους 3% και 6%. Γιατί εκεί πληρώνει το ΦΠΑ ο εισαγωγέας». Εκφράζοντας την απογοήτευση και τη δυσαρέσκειά του, αναρωτήθηκε: «Δεν ξέρω πώς σκέφτονται οι υπεύθυνοι, οι κυβερνώντες που παίρνουν αυτές τις αποφάσεις. Θέλουν να τελειώνουμε και με αυτό το προϊόν; Πώς να ανταγωνιστούμε με τόσο υψηλό ΦΠΑ;». Επεσήμανε πως «ο παραγωγός θα την πληρώσει και κει που έπαιρνε 1 ευρώ θα πάρει 89 λεπτά. Δύσκολα είναι τα πράγματα και για το φιστίκι». Εξήγησε ότι «κάθε χρόνο αυξάνεται το κόστος καλλιέργειας (ΔΕΗ, νερό, φάρμακα, σπόροι) και μόνο η τιμή του προϊόντος πέφτει. Αρα δεν καλλιεργείς καθόλου». Και καταλήγοντας, προέτρεψε: «Ας έρθουν οι ειδήμονες να καλλιεργήσουν, για να δουν πώς κονομάμε. Πώς να ζήσουμε με 200 ευρώ το μήνα;».

Ο Πέτρος Βλαχογεωργακόπουλος μέλος του Δ.Σ. του συνεταιρισμού της Καλαμάτας, είπε ότι «το φιστίκι είναι πιο εύκολη καλλιέργεια από την πατάτα», αλλά επεσήμανε: «Το έβαλαν στα είδη πολυτελείας και θα φύγει και αυτό από τα χέρια μας. Κοιτάζουν την τιμή του φιστικιού που φθάνει στον καταναλωτή, στα 7 - 8 ευρώ το κιλό και όχι στο 1 ευρώ που παίρνουμε εμείς. Τώρα ό,τι μας έμενε, αυτό το λίγο, θα μας το παίρνει η Εφορία, οπότε τελείωσε και το φιστίκι». Παρατήρησε πως «είναι πολλές οι εισαγωγές, εμείς το 5% της ελληνικής αγοράς καλύπτουμε» και διευκρίνισε ότι «είναι πιο φθηνό το εισαγόμενο αλλά αμφίβολης ποιότητας, γιατί έχει μικρό κοστολόγιο».