Τετάρτη, 18 Ιανουαρίου 2017 22:42

Προτάσεις Κανάκη για τη δακοκτονία

Γράφτηκε από την
Προτάσεις Κανάκη για τη δακοκτονία

 

Είναι γεγονός ότι η καλλιέργεια των ελαιόδεντρων που συναντάται εξ ολοκλήρου στο νομό μας και συνεπώς η αντιμετώπιση του δάκου, ο οποίος αποτελεί τον σοβαρότερο εχθρό του ελαιοκάρπου είναι οικεία και αποτελεί έναυσμα για ευρύτερο προβληματισμό.

Η πιο γνωστή διαδικασία που επί δεκαετίες εφαρμόζεται στους ελληνικούς ελαιώνες και αποτελεί τον πλέον διαδεδομένο τρόπο αντιμετώπισης του δάκου είναι οι δολωματικοί ψεκασμοί. Η δακοκτονία με δολωματικούς ψεκασμούς θεωρείται ως η πιο αποτελεσματική μέθοδος για την αντιμετώπιση του προβλήματος, υπό την προϋπόθεση ότι εφαρμόζεται συγκροτημένα και με ακρίβεια. Κλειδί στην επιτυχία αυτού του εγχειρήματος θεωρείται η παρατήρηση της εξέλιξης του φαινομένου από πλευράς των ελαιοπαραγωγών. Στην περίπτωση που θα διαπιστωθούν 5-6 δάκοι ανά παγίδα σε εβδομαδιαία βάση, η αντιμετώπιση μέσω των δολωματικών ψεκασμών καθίσταται απαραίτητη. Η σωστή και έγκαιρη αντιμετώπιση του μείζονος αυτού προβλήματος επιφέρει την αύξηση της παραγωγής και την εκτόξευση της ποιότητας μέσω των χαμηλών επιπέδων οξύτητας που τελικώς επιτυγχάνονται. Τα δύο αυτά χαρακτηριστικά αποτελούν στόχο για κάθε παραγωγό και συντελούν στην ευρύτερη ανάπτυξη που επέρχεται σε επίπεδο τοπικό. 

Οι αποφάσεις που κατά καιρούς λαμβάνονται από τα Τοπικά Συμβούλια, οι οποίες δεν προσβλέπουν στον επαρκή ψεκασμό είναι απόλυτα σεβαστές, προϋποθέτουν όμως και την ανάληψη της ευθύνης όπου χρειάζεται. Αναρωτιέμαι, πόσες από αυτές τις αποφάσεις ελήφθησαν μέσα από το δημόσιο διάλογο με τους ελαιοπαραγωγούς; Πόσοι από τους προέδρους των Τοπικών Συμβουλίων που καταψήφισαν το Πρόγραμμα της Δακοκτονίας με δολωματικούς ψεκασμούς μπήκαν στην διαδικασία να επικοινωνήσουν με τους συμπολίτες τους, να ακούσουν τα προβλήματά τους και να αναλάβουν κοινή δράση; 

Οι ζημιές που επήλθαν από την δακοκτονία κατά την τρέχουσα ελαιοκομική περίοδο είναι τεράστιες. Ο δάκος αποτελεί την μεγαλύτερη αιτία ώστε να χαθεί μεγάλο μέρος της φετινής εσοδείας επιφέροντας παράλληλα τεράστιες αρνητικές συνέπειες στην ποσότητα αλλά και στην ποιότητα του ελαιολάδου. 

Τα προβλήματα με το δάκο εντατικοποιήθηκαν, κυρίως, λόγω του ήπιου χειμώνα που διανύσαμε, γεγονός που συνέβαλε ώστε οι γενιές του δάκου να ξεκινήσουν από πολύ νωρίς. Το γεγονός αυτό δεν έγινε έγκαιρα αντιληπτό από την Διεύθυνση Γεωργίας και, αυτό λειτουργώντας συνδυαστικά με την έλλειψη χρημάτων, δημιουργήθηκαν όλες οι αρνητικές συνθήκες ώστε να κληθούμε να αντιμετωπίσουμε την φετινή πανωλεθρία σε μεγάλο μέρος της ελαιοπαραγωγής.

Στις περισσότερες περιοχές όφειλαν να κινηθούν ως έπρεπε όλες οι παραγωγικές δυνάμεις της Μεσσηνίας, η αιρετή Περιφέρεια και Αντιπεριφέρεια καθώς και οι κατά τόπους δήμαρχοι.

Για ακόμα μια φορά έλαμψε διά της απουσίας του και ο νυν δήμαρχος Πύλου-Νέστορος του οποίου η διπλή ιδιότητα και ως προέδρου της ΚΕΔΕ δεν κατέστη δυνατή ώστε να τον κινητοποιήσει επαρκώς και ως όφειλε. Δίνεται η δυνατότητα να χειριστεί ένα οργανωμένο πρόγραμμα για την διαχείριση της δακοκτονίας με ελάσσονος σημασίας κόστος τάξεως 500.000 € για την οριστική αντιμετώπιση του προβλήματος. Απεναντίας, μένοντας πιστός στην αδράνεια, κατάφερε τελικώς να είναι συνυπεύθυνος σε ζημιά εκατομμυρίων ευρώ που υπέστησαν οι ελαιοπαραγωγοί της περιοχής μας. 

Οι προτάσεις για την ουσιαστική διαχείριση ενός τέτοιου προγράμματος οδηγούν σε μια μόνο λύση. 

Πρώτον: Το Πρόγραμμα θα πρέπει να εφαρμοστεί μέσω της Διεύθυνσης Γεωργίας, η οποία αποτελεί το κατεξοχήν αρμόδιο όργανο καθώς διαθέτει όλη την απαιτούμενη τεχνογνωσία για την διαχείριση παρόμοιων καταστάσεων.

Δεύτερον: Απαιτούνται σημαντικές αλλαγές στη διαδικασία που ακολουθείται. Συγκεκριμένα 6 τρακτέρ με ένα βυτίο το καθένα που θα αντιστοιχεί σε κάθε Δ.Δ. είναι αρκετό, προκειμένου το εγχείρημα να ολοκληρωθεί επιτυχώς. Επιπλέον, η φυσική κούραση του χειριστή επιφέρει την μη αποτελεσματικότητά του. Για την σωστή εφαρμογή του Προγράμματος Δακοκτονίας στην πραγματικότητα απαιτούνται μικρές εργολαβίες κατά προτίμηση με εντοπιότητα. Συνεπώς ο κάθε εργολάβος δεν θα ξεπερνά τα 160.000 ελαιόδεντρα που του αντιστοιχούν, προκειμένου το εγχείρημα να ολοκληρωθεί επιτυχώς.

Τρίτον: Απαιτούνται περισσότεροι εποχιακοί γεωπόνοι, προκειμένου να εφαρμόσουν την δακοκτονία με τρόπο εποικοδομητικό κερδίζοντας παράλληλα το στοίχημα του πρώιμου ψεκασμού που εκτοξεύει την αποτελεσματικότητα του εγχειρήματος.

Τέταρτον: Η πίεση προς το αρμόδιο υπουργείο, προκειμένου να αποδίδει τους αναγκαίους πόρους κάθε χρόνο για το πρόγραμμα της δακοκτονίας στη Μεσσηνία είναι επιβεβλημένη. Επιτακτική, επίσης, κρίνεται η ανάγκη να στοχεύσουμε στην άσκηση πίεσης απέναντι στην αιρετή Κεντρική Εξουσία για την πληρωμή όλων των προβλεπόμενων οδικών και λοιπών εξόδων προκειμένου ακόμα και οι μόνιμοι γεωπόνοι να προσέλθουν στους ελαιώνες και να ασκήσουν τα καθήκοντά τους.

Πέμπτον: Η εφαρμογή της δακοκτονίας από τα ελαιοτριβεία θα πρέπει να εκλείψει. Η εποχή των εισπρακτόρων σε ολόκληρη την Ευρώπη έχει παρέλθει από το 1800. Πλέον, κανένας λόγος προς διαιώνισή τους δεν υπάρχει. Αρα, η διαδικασία είσπραξης της εισφοράς για τη δακοκτονία και αναχρονιστική είναι, αλλά και αναποτελεσματική. 

Εκτον: Η συμμετοχή του Δήμου Πύλου-Νέστορος στο Πρόγραμμα αποτελεί υψίστης σημασίας εγχείρημα για την ευρύτερη τοπική κοινωνία μας. Ως μοναδική λύση προτείνουμε να τεθεί ένας υπεύθυνος, από την πλευρά του δήμου, ο οποίος σε συνεργασία με τους κατά τόπους προέδρους των Τοπικών συμβουλίων θα αναλάβει το έργο του συντονισμού και της σωστής παρακολούθησης του έργου. Επιπλέον, οι δήμοι θα πρέπει να συνειδητοποιήσουν ότι για την αποτελεσματικότητα του έργου κρίνεται αναγκαία η χρηματοδότηση των Τοπικών Συμβουλίων, τρόποι υπάρχουν, προκειμένου να διαθέτουν όλα τα μέσα για την επιτήρηση του προγράμματος”. 

Ηλίας Κανάκης - επικεφαλής της παράταξης “Κοινωνία σε κίνηση” 

*Τοποθέτηση στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Πύλου – Νέστορος

 

 

 


NEWSLETTER