Τετάρτη, 08 Νοεμβρίου 2017 09:23

Μεσσηνία: Πρωτοποριακό πρόγραμμα για καλύτερο λάδι με τη συμμετοχή του “Νηλέα”

Γράφτηκε από τον
Μεσσηνία: Πρωτοποριακό πρόγραμμα για καλύτερο λάδι με τη συμμετοχή του “Νηλέα”

 

 

Στην πρωτοπορία καινοτόμων δράσεων και ερευνητικών προγραμμάτων βρίσκεται για ακόμη μια φορά η Ομάδα Παραγωγών Ελαιολάδου «Νηλέας» στη Χώρα, όσον αφορά την ελαιοκαλλιέργεια, καθώς συμμετέχει στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα IoF 2020.

Το συγκεκριμένο πρόγραμμα αφορά τη διασύνδεση αισθητήρων που μπαίνουν στο χωράφι αλλά και στο ελαιοτριβείο, στο πλαίσιο της γεωργίας ακριβείας, με στόχο την παραγωγή ποιοτικότερου και οικονομικότερου προϊόντος, και μάλιστα με ελεγχόμενο περιβαλλοντικό αποτύπωμα. 

Το πρόγραμμα χρηματοδοτείται από την ΕΕ με έρευνα σε 19 διαφορετικές καλλιέργειες. Σε ό,τι αφορά την καλλιέργεια της ελιάς η εφαρμογή του γίνεται στην περιοχή της Χώρας μέσω του «Νηλέα» και στην Αλμερία της Ισπανίας. Στην Ελλάδα επιστημονικά υπεύθυνοι είναι το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών και ο Μεσσήνιος καθηγητής Σπύρος Φουντάς που ασχολείται ειδικά με την γεωργία ακριβείας, με πολυάριθμες έρευνες και στην περιοχή της Μεσσηνίας και της Τριφυλίας ειδικά.

Χθες στη Χώρα βρέθηκαν συμμετέχοντες στο πρόγραμμα παρακολουθώντας από κοντά την ελαιοσυγκομιδή, ενώ επισκέφθηκαν τις εγκαταστάσεις του «Νηλέα», ελαιοπερίβολα όπου θα γίνει η εφαρμογή των αισθητήρων, όπως και ελαιοτριβείο της περιοχής.

Οι νέες τεχνολογίες και η αξιοποίησή τους μπορούν να προσφέρουν πολλά και στον αγροτικό τομέα, όπως επισημάνθηκε από τους συμμετέχοντες στο πρόγραμμα - καθώς μπορούν να βοηθήσουν στην βελτίωση της ποιότητας με την παράλληλη μείωση τον οικονομικών εκροών των παραγωγών. Οι αισθητήρες -και στη συνέχεια μια εφαρμογή- όχι μόνο μπορούν να ρυθμίζουν την άρδευση με τις απαραίτητες ποσότητες νερού, αλλά και να προειδοποιούν για την προστασία από ασθένειες.

Μιλώντας για το συγκεκριμένο πρόγραμμα ο κ. Φουντάς επισήμανε:  

«Είναι το μεγαλύτερο πρόγραμμα που έχει χρηματοδοτήσει η ΕΕ στη γεωργία για νέες τεχνολογίες. Συμμετέχουν συνολικά 70 εταίροι και αφορά 19 διαφορετικές καλλιέργειες, μια από τις οποίες είναι η ελιά. Στην ελιά υπάρχουν δύο μέρη που κάνουμε αυτό το πείραμα, ένα στην Αλμερία της Ισπανίας και ένα εδώ με το "Νηλέα" στη Χώρα Μεσσηνίας. Σκοπός μας είναι να βάλουμε αισθητήρες στο χωράφι και το ελαιοτριβείο, να παρακολουθήσουμε όλη τη διαδικασία μέχρι την παραγωγή, ενώ στη συνέχεια έχουμε και άλλους εταίρους που θα κοιτάξουν τα λάδι από την παραγωγή μέχρι την κατανάλωση. 

Το έργο έχει διάρκεια 4 χρόνια, ξεκίνησε το 2017 και ολοκληρώνεται το 2020. 

Βάζουμε αισθητήρες στο έδαφος, μετράμε δηλαδή την υγρασία του εδάφους και θα γίνεται αυτόματα η άρδευση, με βάση ένα έξυπνο σύστημα που έχει εγκατασταθεί. Επίσης θα φτιάξουμε και ένα σύστημα για πρόληψη των ασθενειών. Σε ένα δεύτερο επίπεδο θα βάλουμε αισθητήρες στο ελαιοτριβείο, ώστε να παρακολουθούμε θερμοκρασία, υγρασία, χρόνο μάλαξης. Φυσικά όλα αυτά θα παρακολουθούνται με πολλές εξετάσεις για να δούμε την τελική ποιότητα του παραγόμενου λαδιού».

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΝΗΛΕΑ

Ο Γιώργος Κόκκινος, πρόεδρος του "Νηλέα", σημείωσε:

«Από την πλευρά μας ενδιαφερθήκαμε γιατί είναι ένα πρόγραμμα πρωτοπόρο, εισάγει στην καλλιέργεια της ελιάς κάποιες καινοτομίες που έχουν σχέση με την γεωργία της ακριβείας. Θεωρήσαμε ότι είναι μια μεγάλη ευκαιρία να το δοκιμάσουμε πιλοτικά και στην συνέχεια να αξιολογήσουμε τα δεδομένα γιατί η τεχνολογία έχει μπει για τα καλά στην γεωργία και πρέπει να αρχίσουμε να τρέχουμε. Τα οφέλη είναι η τεχνογνωσία που θα αποκτηθεί και οι εμπειρίες. Στόχος για εμάς παραμένει η βελτίωση της ποιότητας και  η αύξηση της ποσότητας ανά στρέμμα ώστε να είναι η ελαιοκαλλιέργεια βιώσιμη».

Την τεχνολογική υποστήριξη έχει η εταιρεία Synelixis από την οποία ο Κώστας Πραματάρης σημείωσε πως με το τεχνολογικό υλικό οι παραγωγοί μπορούν να αυτοματοποιήσουν το πότισμα και να βελτιστοποιήσουν την κατανάλωση νερού, αλλά και να προχωρήσουν σε πρόβλεψη των ασθενειών με βάση τις κλιματολογικές συνθήκες. Δίνουν, όπως είπε, ένα επιπλέον εργαλείο στα χέρια των αγροτών που είναι και βασικό.

Ο υπεύθυνος του προγράμματος από την εταιρεία Hispatec της Ισπανίας Ραφαέλ Ατζελ Φερέρ Μαρτίνεθ σημείωσε πως με το σύστημα αυτό θα γίνεται αυτοματοποίηση όλης της παραγωγής του ελαιόλαδου και προσπαθεί να παρακολουθήσει όλη την ιχνηλασιμότητα από το χωράφι μέχρι την παραγωγή του ελαιολάδου. «Εγκαθιστούμε πολλούς αισθητήρες και χρησιμοποιούμε αγρονομικά μοντέλα για να βελτιστοποιήσουμε τις καλλιεργητικές τεχνικές, την πληροφορία που έχουμε από το χωράφι να τη συνδυάσουμε με αυτή του ελαιοτριβείου για να έχουμε την καλύτερη ποιότητα. Μετά θα κατασκευάσουμε ένα πληροφοριακό σύστημα που θα βλέπει όλη τη διαδικασία, για ένα οικονομικότερο προϊόν και το περιβαλλοντικό αποτύπωμά του».

Από την πλευρά του αντίστοιχου εταίρου της Ισπανίας όπου θα εφαρμοστεί το πρόγραμμα του δευτεροβάθμιου συνεταιρισμού DCOOP o Χαβιέρ Λόπεζ Νεβάντο σημείωσε ότι ο συνεταιρισμός τους καλύπτει 400.000 εκτάρια, δηλαδή 4 εκ. στρέμματα, με 75.000 αγρότες. Για το συνεταιρισμό είναι η πρώτη φορά που εγκαθιστούν αισθητήρες στο χωράφι και αυτό είναι πολύ σημαντικό. Μέχρι  τώρα, είπε, το μόνο που χρησιμοποιούσαν είναι εικόνες από δορυφόρους. Χαρακτήρισε σημαντικό το να καταφέρουν να κάνουν πιο ακριβείς επεμβάσεις για καλύτερο τελικό προϊόν. Επίσης θα μπουν και αισθητήρες στα μηχανήματα συγκομιδής - καθώς εκεί γίνεται μηχανική συγκομιδή. Τόνισε ακόμη πως, επειδή η τεχνολογία είναι τόσο ανεπτυγμένη, μπορούν να πάρουν δεδομένα για το τι ακριβώς συμβαίνει στο χωράφι και όχι απλά να βασίζονται στην εμπειρία. Από εκεί και πέρα υπογράμμισε ότι η ιχνηλασιμότητα είναι το πιο σημαντικό για αυτούς.

Η Καρολίνα Μαρτίνεθ Γκατάν από το Τεχνολογικό Κέντρο Tecnova της Αλμερίας, που είναι ο ερευνητικός φορέας ο οποίος βοηθά να αναλύσουν καλύτερα τα δεδομένα,  σημείωσε: «Το θέμα εδώ είναι να μπορέσουν οι παραγωγοί να υιοθετήσουν την τεχνολογία, δεν είναι πολύ ακριβή πια και μπορεί να χρησιμοποιηθεί». Ανέφερε επίσης ότι στην ελιά είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει κάτι τέτοιο, και προσπαθούν να το προωθήσουν σε όσο το δυνατόν περισσότερους ελαιοπαραγωγούς, καθώς για τις καλλιέργειες θερμοκηπίων χρησιμοποιούνται πιο πολύ οι νέες τεχνολογίες.  Εχουν μάλιστα ήδη φτιάξει μια εφαρμογή για κινητό, που οι καλλιεργητές θερμοκηπίων τη χρησιμοποιούν και μπορούν να παρακολουθούν από εκεί τις καλλιέργειές τους.

Τη σημασία που έχει η υλοποίηση ενός τέτοιου προγράμματος στην περιοχή επισήμανε ο διευθυντής Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Τριφυλίας Αντώνης Παρασκευόπουλος σημειώνοντας ότι τα οφέλη αφορούν την καλύτερη διαχείριση της άρδευσης, ενώ το σύστημα θα δώσει επίσης δεδομένα για την καλύτερη φυτοπροστασία και ταυτόχρονα θα εξασφαλίζει την ιχνηλασιμότητα του προϊόντος.

Κ.Μπ.


NEWSLETTER