Τρίτη, 18 Σεπτεμβρίου 2018 17:27

Μεγάλη ζημιά στην παραγωγή σταφίδας στη Μεσσηνία (βίντεο)

Γράφτηκε από τον

Μεγάλη ζημιά έχει προκληθεί στη φετινή παραγωγή της σταφίδας και υπάρχει κίνδυνος να χαθούν αγορές.

Αυτό σημειώνει στην “Ε” ο πρόεδρος του συνεταιρισμού της Ενωσης Μεσσηνίας Γιώργος Λαζόγιαννης, επισημαίνοντας ότι η ζημιά επιβεβαιώνεται στις μειωμένες ποσότητες που παραδίδουν οι παραγωγοί.

“Πάνω από 300 τόνοι έχουν παραληφθεί μέχρι τώρα στις αποθήκες της Ενωσης”, μας ενημέρωσε ο κ. Λαζόγιαννης και παρατήρησε πως “φέτος είναι πολύ άσχημη χρονιά, όλοι οι παραγωγοί έχουν πάθει ζημιά. Οι περισσότεροι πάνω από 50%. Η παραγωγή που παραδίδουν είναι μικρή”.

Πληροφόρησε ότι έχει κάνει εκτιμήσεις ο ΕΛΓΑ κι επεσήμανε: “Ο παραγωγός είναι σε πολύ δύσκολη κατάσταση και πρέπει να στηριχθεί, να δοθούν γρήγορα οι αποζημιώσεις”. Εκτίμησε ότι οι καιρικές συνθήκες κατέστρεψαν τη σταφίδα και παρατήρησε πως “δημιουργούνται και άλλες συνέπειες. Υπάρχει κίνδυνος να χαθούν αγορές, γιατί η ζήτηση δεν μπορεί να καλυφθεί”.

Οσον αφορά την τιμή, υπενθύμισε ότι είναι στο 1,40 ευρώ και πως οι παραγωγοί παίρνουν 1 με 1,20 ευρώ τώρα, με την παράδοση και τα υπόλοιπα 20 λεπτά (ίσως και παραπάνω ανάλογα με την εκκαθάριση) μέσα στο Δεκέμβριο.

Τέλος, ο πρόεδρος της Ενωσης σημείωσε ότι η οργάνωση συνεργάζεται άριστα με την Παναιγιάλειο Ενωση, που είναι ο μεγάλος παίκτης της σταφίδας.

Γ.Σ.