Παρασκευή, 12 Οκτωβρίου 2018 09:28

Μεσσηνία: Ξεκινά από τη Χώρα η διημερίδα για την ελιά και το ελαιόλαδο

Γράφτηκε από την

 

Ξεκινά σήμερα στη Χώρα και ολοκληρώνεται αύριο στην Costa Navarino η διημερίδα με θέμα "Παγκόσμια Ημέρα Ελιάς και Ελαιολάδου", που διοργανώνει το Ιδρυμα Καπετάν Βασίλη και Κάρμεν Κωνσταντακόπουλου.

Η διημερίδα γίνεται στο πλαίσιο του εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Ελιάς και Ελαιολάδου, που έχει καθιερώσει το Διεθνές Συμβούλιο Ελαιοκομίας. Θα ξεκινήσει στις 5.30 το απόγευμα σήμερα στην αίθουσα του κινηματογράφου “Rex” στη Χώρα και αύριο θα ολοκληρωθεί σε συνεδριακή αίθουσα του Navarino Dunes, Costa Navarino, με ώρα έναρξης στις 9.30 το πρωί.

Οι εισηγήσεις θα αναφέρονται στα εξής θέματα: α) Ελαιοτουρισμός και η σύνδεση του ελαιολάδου με άλλες μορφές τουρισμού. β) Ανάδειξη του εξαιρετικού παρθένου ελαιολάδου στη γαστρονομία και η σύνδεσή του με τον γαστρονομικό τουρισμό. γ) Περιβαλλοντική διαχείριση ελαιώνων. δ) Αξιοποίηση νέων τεχνολογιών στην ελαιοκαλλιέργεια. ε) Χρήση υποπροϊόντων ελιάς. στ) Δημοτικές δράσεις για την προβολή και προώθηση των προϊόντων της ελιάς.

Η διημερίδα τελεί υπό την αιγίδα του Διεθνούς Συμβουλίου Ελαιοκομίας και διοργανώνεται από το Iδρυμα Καπετάν Βασίλη και Κάρμεν Κωνσταντακόπουλου σε συνεργασία με το Δήμο Πύλου-Νέστορος και την υποστήριξη του Δικτύου Δήμων «Βιώσιμη Πόλη», του Δικτύου Δήμων των «Εκλεκτών Ελληνικών Γεύσεων», καθώς και της Ομάδας Παραγωγών Ελαιολάδου Ολοκληρωμένης Διαχείρισης «Νηλέας».

ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Παρασκευή 12 Οκτωβρίου – Χώρα Μεσσηνίας – Κινηματογράφος “Rex”

Συντονιστής: Ιωάννης Κυριακόπουλος διευθυντής της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Μεσσηνίας.

5.30 - 6 μ.μ.: Καλωσόρισμα και εξαγγελία διαγγέλματος του Διεθνούς Συμβουλίου Ελαιοκομίας.

6 - 6.20 μ.μ.: «Διαδημοτικές δράσεις για προβολή και διάθεση ελαιολάδου: Η περίπτωση του ΣΕΔΗΚ», Γιώργης Χ. Μαρινάκης δήμαρχος Ρεθύμνης - πρόεδρος του Συνδέσμου Ελαιοκομικών Δήμων Κρήτης.

6.20 - 6.40 μ.μ.: «Περιβαλλοντική διαχείριση ελαιώνων: Μια ευκαιρία για το φυσικό περιβάλλον, τον άνθρωπο και την οικονομία», Γιώργος Κόκκινος πρόεδρος της Ομάδας Παραγωγών “Νηλέας”.

6.40 – 7 μ.μ.: «Δίκτυο Δήμων των Εκλεκτών Ελληνικών Γεύσεων: Μια πρόταση για τον ελληνικό γαστρονομικό πολιτισμό», Σωτήρης Μπόλης διευθυντής Εργου του Δικτύου Δήμων των Εκλεκτών Ελληνικών Γεύσεων, συνεργάτης της Αναπτυξιακής Εταιρείας Πάρνωνα.

7 - 7.15 μ.μ.: Διάλειμμα.

7.15 - 7.35 μ.μ.: «Ο πολιτισμός της μεσογειακής διατροφής και η σύνδεσή της με τη μεσσηνιακή γαστρονομία», Βίκυ Ιγγλέζου διευθύντρια του Μανιατακείου Ιδρύματος.

7.35 - 7.55 μ.μ.: «Αξιοποίηση νέων τεχνολογιών στην ελαιοκαλλιέργεια στην περιοχή της Τριφυλίας», Αντώνης Παρασκευόπουλος διευθυντής της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Τριφυλίας.

7.55 - 8.15 μ.μ.: «Βότανα - Συνεργασίες – Εκχυλίσεις - Ερευνα: Η περίπτωση του ελαιολάδου», Γιώργος Σταυρόπουλος γεωπόνος Ερευνας και Ανάπτυξης στην εταιρεία Κορρές-Φυσικά Προϊόντα.

8.15 - 9 μ.μ.: Συζήτηση και συμπεράσματα.

 

Σάββατο 13 Οκτωβρίου – Navarino Dunes, Costa Navarino

Συντονιστής: Ιωάννης Καπόλος πρύτανης ΤΕΙ Πελοποννήσου.

9.30 - 9.50 π.μ.: «Η συναισθηματική πλευρά του αργού ταξιδιού: Το ιστορικό των δρόμων του ελαιολάδου στην περιφέρεια της Ούμπρια», Paolo Morbidoni πρόεδρος της Ενωσης Δρόμοι του Εξαιρετικού Παρθένου Ελαιολάδου ΠΟΠ Umbria.

9.50 - 10.10 π.μ.: «Το ελαιόλαδο και η προώθηση τουριστικών προορισμών: Προεκτάσεις από τη διαμόρφωση βιωματικών εμπειριών», Πανταζής Πάστρας επικεφαλής της Ερευνας στην εταιρεία TOPOSOPHY.

10.10 - 10.30 π.μ.: «Ο ελαιοτουρισμός ως εργαλείο ανάπτυξης των ελαιοπαραγωγικών περιοχών: Επιτυχημένες εμπειρίες από την Ισπανία», José María Penco Valenzuela τεχνικός διευθυντής της Ισπανικής Ενωσης Δήμων Ελαιολάδου.

10.30 - 10.45 π.μ.: Διάλειμμα.

10.45 - 11.05 π.μ.: «Ελαιοτουρισμός: Εργαλείο τουριστικής ανάπτυξης, η περίπτωση της Ελλάδας», Κωνσταντίνος Ανδριανόπουλος συνιδρυτής του Σχολείου Τουρισμού Καλαμάτας.

11.05 - 11.25 π.μ.: «Διεθνές εμπόριο ελαιολάδου των μεσογειακών χωρών και προκλήσεις για τις ελληνικές επιχειρήσεις», Παναγιώτης Κώτσιος οικονομολόγος - ερευνητής στο Γραφείο Διαχείρισης Στρατηγικών Projects της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής.

11.25 - 11.45 π.μ.: «Beyond Olive (πέρα από την ελιά)», Φραγκίσκος Καρέλας πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος Ομοιοδυναμική Ανάπτυξη Α.Ε.- Ευμέλεια Επισκέψιμο Βιολογικό Αγρόκτημα και Ξενώνας.

11.45 π.μ. - 12.30 μ.μ.: Συζήτηση και συμπεράσματα.