Τρίτη, 30 Οκτωβρίου 2018 08:43

Δεν προβλέπεται άνοδος της τιμής του ελαιολάδου

Γράφτηκε από τον
Δεν προβλέπεται άνοδος της τιμής του ελαιολάδου

 

 

“Οι τιμές του ελαιολάδου θα κινηθούν ομαλά, στο επίπεδο που είναι τώρα. Ισως ελαφρά πτωτικά και με σκαμπανεβάσματα”.

Αυτό εκτίμησε για τη φετινή ελαιοκομική περίοδο ο γεωργοοικονομολόγος Βασίλης Ζαμπούνης, μιλώντας χθες το βράδυ στο Εργατικό Κέντρο Καλαμάτας, στην εκδήλωση με θέμα “Η νέα ελαιοκομική περίοδος 2018/19”.

Στην εκδήλωση που οργάνωσαν ο Δήμος Καλαμάτας και η Επιστημονική Εταιρεία Εγκυκλοπαιδιστών Ελαιοκομίας (4Ε), ο κ. Ζαμπούνης είπε ότι “μας έμειναν 60.000 τόνοι απόθεμα από πέρυσι, που πιέζουν τα φετινά λάδια”. Χαρακτήρισε έγκλημα που με 3,50 και 3,80 ευρώ δεν πουλήθηκαν τα λάδια και ακολουθήθηκε η προτροπή να κρατηθούν το Φεβρουάριο για να πουληθούν το καλοκαίρι. Εκανε λόγο για απόλυτο τρελοκομείο και ανέφερε πως “αυτά που δεν πούλησαν στα 3,80, τα πούλησαν στα 2,80 ευρώ”. Διευκρίνισε ότι “δεν φταίνε οι σκοτεινές δυνάμεις” και αναφέρθηκε στην ανθρώπινη πλεονεξία, σε μέσα ενημέρωσης που χαϊδεύουν αυτιά και σε κάποιους που κάνουν πολιτική.

Για τη φετινή χρονιά ενημέρωσε ότι “η Ισπανία έχει άνοδο και ίσως πιάσει τους 1,6 εκ. τόνους, καθώς τα πρώτα λάδια έχουν απόδοση. Η Ιταλία έχει 190.000 τόνους και με το ζόρι. Είχαν καταστροφικό παγετό στις περιοχές της Πούλιας. Με τον “Ξενοφώντα” και τον “Ζορμπά” στον τόπο μας και ιδιαίτερα εδώ στη Μεσσηνία έπεσαν οι δακοχτυπημένες ελιές. Θα έχουμε μείωση της ποσότητας, αλλά βελτίωση της ποιότητας. Υπολογίζουμε 210.000 με 220.000 τόνους σε όλη την Ελλάδα”.

Ο κ. Ζαμπούνης παρατήρησε ότι “δεν έχει σημασία η τιμή, αλλά τι σου μένει στην τσέπη στο τέλος” και ως παράδειγμα ανέφερε πως “ένας παραγωγός με παρθένο ελαιόλαδο μπορεί να βγάλει περισσότερα από έναν άλλο που έχει έξτρα παρθένο και αγουρέλαια”. Συμβούλευσε χαρακτηριστικά ότι “μόλις ανεβαίνει η τιμή πουλάς και αν είσαι μεγαλοπαραγωγός, έμπορος και ελαιοτριβέας το δίνεις λίγο - λίγο και στο τέλος έχεις έναν καλό μέσο όρο”.

Γ.Σ.


NEWSLETTER