Δευτέρα, 15 Απριλίου 2019 09:20

Τα βραβεία του διαγωνισμού “Kalamata Olive Oil Awards”

Γράφτηκε από τον
Τα βραβεία του διαγωνισμού “Kalamata Olive Oil Awards”

Η περσινή κακή ελαιοκομική χρονιά αποτυπώθηκε στον πανελλήνιο διαγωνισμό ποιότητας εξαιρετικά παρθένου ελαιολάδου “Kalamata Olive Oil Awards”, που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή και το Σάββατο στις εγκαταστάσεις του ΕΛΓΟ “Δήμητρα” στην Καλαμάτα. Ηταν ο διαγωνισμός που διεξήχθη στα πλαίσια του 5ου Πανελλήνιου Φεστιβάλ Ελαιολάδου και Ελιάς.

Οπως επεσήμανε η Εφη Χριστοπούλου, επικεφαλής του πάνελ γευσιγνωστών στην εκδήλωση απονομής των βραβείων στο “Ελίτ”, το απόγευμα του Σαββάτου, η κακή χρονιά είχε αρνητική επίδραση στην ποιότητα των συμμετεχόντων δειγμάτων του διαγωνισμού, καθώς τα μισά δείγματα (συνολικά 29, τα 20 από τη Μεσσηνία) ήταν κάτω από 70 βαθμούς.

Αναλυτικά: Το χρυσό βραβείο πήρε η εταιρεία Αργύρης Κελίδης Α.Ε., Κύκλωπας Κτήματα, με αγουρέλαιο, από τη Μάκρη Αλεξανδρούπολης, ποικιλία Μαρωνείας, με 87 βαθμούς. Το αργυρό βραβείο η εταιρεία Enkardia (0,2 οξύτητα), από το Γεράκι Λακωνίας, Αιμιλία - Μαρία Δημητροπούλου, κορωνέικη, με 84,3 βαθμούς. Το χάλκινο μοιράστηκαν: Η εταιρεία Μαριολάκος Malva από τη Μονεμβασιά, ποικιλία τσουνάτη και η εταιρεία E- la - won Ι. Καμπούρης Ε.Ε., από την Παλλήνη Αττικής, ποικιλία κορωνέικη κουτσουρελιά από την Αργολίδα με 83,9 βαθμούς.

Επαίνους πήραν: α) Η Enkardia (0,17 οξύτητα), από το Γεράκι Λακωνίας, Αιμιλία – Μαρία Δημητροπούλου, ποικιλία κορωνέικη με 83,8 βαθμούς. β) Η Olivi Νικολόπουλος, από την περιοχή της Καλαμάτας, ποικιλία κορωνέικη με 82,4 βαθμούς. γ) Το Ελαιώνιον έξτρα παρθένο ΠΟΠ Καλαμάτα της Agrovim, με 80,3 βαθμούς. δ) Το Ελαιώνιον έξτρα παρθένο βιολογικό ΠΟΠ Καλαμάτα της Agrovim 79,7 βαθμούς. ε) Η Enkardia, από το Γεράκι Λακωνίας με 79,6 βαθμούς. στ) Το ελαιόλαδο Ποίημα, της Ευαγγελίας Μοσχοπούλου από την Πρέβεζα, ποικιλία κορωνέικη Bio, με 79,3 βαθμούς.

Στην κατηγορία του βιολογικού ελαιολάδου πρώτο βραβείο πήρε η Agrovim με το Ελαιώνιον Βιολογικό ΠΟΠ, ενώ βραβεύτηκε και η εταιρεία Kotrotsis Bio, από το Κορυφάσιο.

Στην κατηγορία του ΠΟΠ Καλαμάτα τα δύο πρώτα βραβεία πήρε η Agrovim με το Ελαιώνιον και το τρίτο το ελαιόλαδο Faris Καλαμάτα της Agrexpo.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Καλαμάτας βράβευσε για την προσφορά τους: Τον διευθυντή Αγροτικής Οικονομίας Τριφυλίας Αντώνη Παρασκευόπουλο, τον πρόεδρο του Μανιατακείου Ιδρύματος Δημήτρη Μανιατάκη και τη νέα επιχειρηματία Ματούλα Κουβάτσου.

Ο πρόεδρος του Α.Σ. Καλαμάτας Μιχάλης Αντωνόπουλος είπε ότι ο διαγωνισμός έχει ευαισθητοποιήσει παραγωγούς και τυποποιητές στην κατεύθυνση του ποιοτικού ελαιολάδου, για να στέκεται στις διεθνείς αγορές.

Η Εφη Χριστοπούλου, χημικός, γευσιγνώστρια, εμπειρογνώμονας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Διεθνούς Συμβουλίου Ελαιολάδου, σημείωσε ότι το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο πρέπει να προστατευτεί από την υποβάθμιση της ποιότητας και κυρίως από τη νόθευσή του με άλλα λάδια και τους επιμολυντές, με βασικότερα τα υπολείμματα γεωργικών φαρμάκων. Παρατήρησε ότι την προηγούμενη κακή χρονιά για το ελαιόλαδο μεγάλο πρόβλημα ήταν τα υπολείμματα των φυτοφαρμάκων, λόγω του δάκου και των επιπλέον ψεκασμών που έγιναν σε όχι κατάλληλο χρόνο. Επεσήμανε τη σημασία των ορθών πρακτικών καλλιέργειας, τάχθηκε υπέρ του φιλτραρίσματος του ελαιολάδου κι επέκρινε την ακατάλληλη αποθήκευση κι εμπορία του, διευκρινίζοντας πως το ελαιόλαδο έχει διάρκεια 12 μέχρι 18 μήνες το πολύ.

Ο διευθυντής Αγροτικής Οικονομίας Τριφυλίας Αντώνης Παρασκευόπουλος εξέφρασε τη διαμαρτυρία του, γιατί όπως είπε, δεν ακούει προτάσεις της Ελλάδας στο Διεθνές Συμβούλιο Ελαιολάδου. Ζήτησε να προτείνουμε ως νέα, την κατηγορία εξτρίσιμο μέχρι 0,3 οξύτητα και αναρωτήθηκε γιατί το Διεθνές Συμβούλιο Ελαιολάδου δεν θεσπίζει όρια για τους επιμολυντές. Είπε πως πρέπει να τροποποιηθούν οι προδιαγραφές και να αξιοποιήσουμε τα πλεονεκτήματα του ελαιολάδου μας. Παρατήρησε ότι η συνολική παραγωγή στη χώρα μας δεν ήταν ούτε 190.000 τόνοι, συμφωνώντας πως τα νέα ήταν κακά για την ποιότητα, όχι όμως και για την ποσότητα, αναφέροντας ότι η Τριφυλία με το 2% των εκτάσεων είχε το 11% της παραγωγής. Εκτίμησε πως στην περιοχή υπάρχει καλή τεχνογνωσία του δάκου και του γλοιοσπορίου. Προέτρεψε, ακόμα, να οργανωθούν οι παραγωγοί και να συγκεντρώνουν το ελαιόλαδο με συγκεκριμένα ποιοτικά στοιχεία, να αλλάξουμε νοοτροπία και να προχωρήσουμε σε συνέργειες.

Κάποιες από τις αναφορές - διαμαρτυρίες του Αντ. Παρασκευόπουλου προκάλεσαν την αντίδραση της Εφης Χριστοπούλου, η οποία θεώρησε ότι αφορούσαν το πρόσωπό της. Και απάντησε πως δίνει μάχη με προτάσεις στο Διεθνές Συμβούλιο Ελαιολάδου για τα ελληνικά συμφέροντα. Ωστόσο, ο κ. Παρασκευόπουλος δήλωσε ότι οι αναφορές του δεν είχαν προσωπικές αιχμές, ξεκαθάρισε πως δεν στρεφόταν κατά της κ. Χριστοπούλου και αναφέρθηκε στην απαξίωση που έζησε σε συνεδρίαση του Διεθνούς Συμβουλίου Ελαιολάδου, όταν οι επικεφαλής του δεν τον άφησαν να μιλήσει, παρότι εκπροσωπούσε την Ελλάδα, την 3η χώρα σε παραγωγή ελαιολάδου.

Γ.Σ.


NEWSLETTER