Πέμπτη, 31 Οκτωβρίου 2019 16:06

Καμπανάκι σε ελαιοπαραγωγούς της Τριφυλίας για δάκο και γλοιοσπόριο

Γράφτηκε από τον
Καμπανάκι σε ελαιοπαραγωγούς της Τριφυλίας για δάκο και γλοιοσπόριο

 

Την προσοχή στους ελαιοπαραγωγούς της Τριφυλίας συστήνει η Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Τριφυλίας για τυχόν προσβολές από δάκο και από μυκητολογικές ασθένειες, όπως το γλοιοσπόριο και η κερκόσπορα.

Οπως σημειώνεται, οι καιρικές συνθήκες είναι ευνοϊκές για τις παραπάνω προσβολές, γι’ αυτό οι παραγωγοί πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να προχωρούν σε ψεκασμούς όπου χρειάζεται, υπογραμμίζοντας παράλληλα ότι το πρόγραμμα δολωματικών ψεκασμών ολοκληρώθηκε.

Χαρακτηριστικά στη σχετική ανακοίνωση της ΔΑΟΚ Τριφυλίας τονίζεται: «Ολοκληρώθηκε για την περιοχή ευθύνης της διεύθυνσής μας το πρόγραμμα εκτέλεσης δολωματικών ψεκασμών δακοκτονίας. Σημειώνουμε ότι οι συνθήκες που επικρατούν αυτή την περίοδο είναι ιδιαίτερα ευνοϊκές για την ανάπτυξη και την εξέλιξη του δάκου. Κατόπιν αυτού οι ελαιοπαραγωγοί, ιδιαιτέρως αυτοί που θα καθυστερήσουν τη συγκομιδή, αναλαμβάνουν αποκλειστικά τη μέριμνα αντιμετώπισης του δάκου για τα ελαιοπερίβολά τους. Σε ελαιώνες όπου το μικροκλίμα ευνοεί την εμφάνιση υψηλής υγρασίας, η περίοδος που διανύουμε είναι ευνοϊκή για προσβολή του ελαιοκάρπου από τις μυκητολογικές ασθένειες, όπως το γλοιοσπόριο και η κερκόσπορα. Κατόπιν αυτών οι ελαιοπαραγωγοί πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να προχωρούν σε ψεκασμούς με τα κατάλληλα μυκητοκτόνα όταν αυτό κρίνεται απαραίτητο (περιοχές με υψηλή ατμοσφαιρική υγρασία, παραποτάμιες, παρόχθιες περιοχές και ελαιώνες που μετά από έλεγχο εμφανίζονται στον ελαιόκαρπο αρχόμενα συμπτώματα προσβολών), σύμφωνα και με τις συμβουλές των τοπικών γεωπόνων. Κατά τους ψεκασμούς θα πρέπει να τηρούνται οι οδηγίες των σκευασμάτων με ιδιαίτερη έμφαση στο προβλεπόμενο χρονικό διάστημα τελευταίας επέμβασης και ψεκασμού».

Κ.Μπ.


NEWSLETTER