Παρασκευή, 31 Ιανουαρίου 2020 08:09

Κινητοποίηση αγροτών στην Καλαμάτα: Εχυσαν λάδι στα σκαλιά του Διοικητηρίου (βίντεο)

Γράφτηκε από τον

 

Με αιτήματα επιβίωσης, όπως είπαν οι ίδιοι, με κυριότερο την κατώτερη εγγυημένη τιμή για το ελαιόλαδο και τα άλλα προϊόντα, κινητοποιήθηκαν χθες αγρότες της Μεσσηνίας.

 

Ρεπορτάζ: Γιάννης Σινάπης

 

Με τρακτέρ και αγροτικά μηχανήματα έφτασαν στην Καλαμάτα και περνώντας από την Αριστομένους (όχι όλοι) κατέληξαν στο Διοικητήριο, στην Περιφερειακή Ενότητα, όπου έχυσαν μικρά πλαστικά δοχεία με λάδι και συναντήθηκαν με τον αντιπεριφερειάρχη Μεσσηνίας Στάθη Αναστασόπουλο, στον οποίο παρουσίασαν τα αιτήματά τους και συζήτησαν γι’ αυτά.

Από τον αντιπεριφερειάρχη ζήτησαν να μπει θέμα στο Περιφερειακό Συμβούλιο Πελοποννήσου ή να γίνει ειδική συνεδρίαση με θέμα το ελαιόλαδο.

Οι αγρότες ήταν από τη Μεσσήνη, το Χανδρινού και άλλα χωριά της περιοχής, τους Γαργαλιάνους, τη Χώρα, τα Φιλιατρά κ.α. Μπροστά από το Διοικητήριο, όπου έκλεισε η κυκλοφορία στην Ψαρών από τη Δημοσθένους έως και τη Μακεδονίας, ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Χανδρινού Κώστας Αποστολόπουλος, μιλώντας στους συγκεντρωμένους συναδέλφους του, παρατήρησε μεταξύ άλλων ότι “είναι τραγικά τα προβλήματα της ελαιοπαραγωγής για 2η χρονιά. Η κατάσταση δεν πάει άλλο, ζητάμε από την Πολιτεία να πάρει άμεσα μέτρα στήριξης των ελαιοπαραγωγών. Σχέδιο για το ελαιόλαδο ακούμε εδώ και 20 χρόνια, αλλά εμείς θέλουμε να συνεχίσουμε να παράγουμε. Είμαστε ελαιοπαραγωγικός νομός και η σοβαρότητα της κατάστασης φαίνεται στην κίνηση της Καλαμάτας που έχει πέσει”.

Αντιδρώντας στα αστυνομικά μέτρα που είχαν ληφθεί, ανέφερε ότι “η κυβέρνηση προσπαθεί να τρομοκρατήσει τους αγρότες” και διαμαρτυρήθηκε: “Αστυνομικοί ήρθαν στο Χανδρινού και κατέγραφαν τις πινακίδες των τρακτέρ που είχαμε στο δρόμο. Αυτό που συναντήσαμε από την Αστυνομία ήταν πρωτόγνωρο, μας έκοβαν την πορεία και μας έστελναν από άλλους δρόμους, δεν πρόκειται να μας τρομοκρατήσουν”.

Στη συγκέντρωση μπροστά από το Διοικητήριο η εκπρόσωπος των εργαζομένων στον τουρισμό - επισιτισμό Ντίνα Στραβάκου χαιρέτισε την κινητοποίηση των  αγροτών και εξέφρασε την αλληλεγγύη του σωματείου της.

Στη συνάντηση αντιπροσωπείας των αγροτών με τον αντιπεριφερειάρχη Μεσσηνίας Στάθη Αναστασόπουλο, στο γραφείο του στον 4ο όροφο, ο κ. Αναστασόπουλος είπε ότι “για τα αιτήματα που άπτονται της κυβέρνησης είμαστε συμπαραστάτες και αρωγοί σας για να πετύχουμε περισσότερα και καλύτερες τιμές”. Αναγνώρισε πως “η φετινή είναι η χειρότερη τιμή του ελαιόλαδου όλων των εποχών” και ενημέρωσε ότι “σε ελέγχους για ελληνοποίηση ισπανικού ελαιολάδου δεν έχει βρεθεί κάτι αρνητικό στο νομό μας”.

Ο κ. Αναστασόπουλος δήλωσε πως “θα πιέσουμε να υπάρξει κεντρικός σχεδιασμός για οργανωμένη προσπάθεια προώθησης του ελληνικού και του πελοποννησιακού ελαιόλαδου”, ενώ για τη δακοκτονία ανέφερε ότι “το χρονοδιάγραμμα τηρείται, έγκαιρα θα γίνει η έναρξη και η υλοποίηση”. Προέτρεψε “να ξεφύγουμε από τη μονοκαλλιέργεια, να καλλιεργήσουμε και άλλα προϊόντα”, κάνοντας λόγο για αναδιάρθρωση συκεώνων. Μίλησε για έργα υποδομών που θα ενταχθούν στο ΕΣΠΑ, κάνοντας λόγο για κατασκευή λιμνοδεξαμενών.

Ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Μεσσήνης και της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Περιφέρειας Χρήστος Θεοδωρακόπουλος επεσήμανε ότι “έχουμε αιτήματα επιβίωσης της μικρομεσαίας αγροτιάς”, παρατήρησε, εμμέσως πλην σαφώς, ότι στη μονοκαλλιέργεια οδήγησαν οι κυβερνητικές πολιτικές, ενώ για το λάδι σημείωσε: “Οι φετινές τιμές είναι εξευτελιστικές. Πουλάμε πάμφθηνα και ο καταναλωτής το τρώει πανάκριβα, κάποιοι κερδίζουν στις πλάτες των αγροτών. Ζητάμε κατώτερε εγγυημένες τιμές, δεν μπορούμε να επιβιώσουμε”.

Ο πρόεδρος του Α.Σ. Χανδρινού Κ. Αποστολόπουλος παρατήρησε ότι “εδώ και 20 χρόνια ακούμε για καλάθια αγροτικών προϊόντων, για αρδευτικά έργα. Εχει γίνει το Φιλιατρινό και δεν δουλεύει. Με τους αγροτικούς δρόμους που έχουμε, δεν μπορούμε να πάμε στα κτήματά μας. Οι Ομάδες Παραγωγών δεν δούλεψαν και δεν θα δουλέψουν, αν δεν στηρίξει το κράτος”.

Ο εκπρόσωπος του Αγροτικού Συλλόγου Γαργαλιάνων Σπύρος Πετρόπουλος ζήτησε να είναι ασφαλισμένοι οι ξένοι εργάτες γης και να κόψουν ένα εργόσημο, επισημαίνοντας ότι “αν ρίξουν ένα πρόστιμο 20.000 - 30.000 ευρώ σ’ έναν αγρότη, δεν θα μπορεί να δουλέψει”. Παρατήρησε ότι “μας πήραν τις περιουσίες με τα δασικά. Τα καταπατημένα μπορούν να τα βρουν, αλλά δεν μπορούμε να πάμε με αεροφωτογραφίες του 1945”.

Ο αγρότης και κτηνοτρόφος Παναγιώτης Θλιμμένος ζήτησε “αφού έχει εξευτελιστική τιμή το λάδι, να μας φθηνύνουν και τα εφόδια” και σημείωσε: “Είμαστε όλοι χρεωμένοι, δεν μας μένει τίποτα από την ελαιοπαραγωγή, μόνο τα λιόκλαρα. Πουλάμε 3 κιλά λάδι για να πάρουμε ένα λίτρο πετρέλαιο. Γεωτρήσεις στην περιοχή του Μελιγαλά είναι κλειστές και χρεωμένες”.

Ο εκπρόσωπος του Συλλόγου Κτηνοτρόφων Κοντοβουνίων Δήμος Ρέμπελος διαμαρτυρήθηκε ότι “πουλάμε 60 λεπτά γάλα και η φέτα έχει 7 ευρώ το κιλό κι η μυζήθρα 10. Μας πληρώνουν το 40% και το 60% για το γάλα που δίνουμε και τα υπόλοιπα σ’ ένα χρόνο. Τελειώσαμε”.

Με την ολοκλήρωση της συζήτησης ο κ. Αναστασόπουλος δεσμεύτηκε ότι “θα πιέσουμε την Πολιτεία να ξανακάνει αναδιάρθρωση συκεώνων, και με τα αρδευτικά που θα κάνουμε θα ποτίζετε φθηνά”. Ζήτησε να βρεθεί φόρμουλα για να νομιμοποιηθούν οι ιδιοκτησίες υπέρ των παραγωγών που έχουν εμπλοκή με τα δασικά, έκανε λόγο για απαράδεκτες τιμές γάλακτος και ελαιόλαδου, και συμφώνησε πως υπήρξε “εσφαλμένη πολιτική, έπρεπε να δοθούν κίνητρα με την κρίση να γυρίσει ο κόσμος στην περιφέρεια”.