Κυριακή, 12 Απριλίου 2020 09:47

Στην τελική ευθεία η παραγωγή καρπουζιού στην Τριφυλία - Προβληματίζει η φάση της συγκομιδής

Γράφτηκε από την

Σε πλήρη εξέλιξη είναι αυτή την περίοδο οι εργασίες για την καλλιέργεια του καρπουζιού στην περιοχή της Τριφυλίας, καθώς αφαιρούνται τα πλαστικά κάλυψης και πλέον οι παραγωγοί μπαίνουν στην τελική ευθεία.

Ωστόσο αυτό που κυριαρχεί είναι η αβεβαιότητα και η ανησυχία για την φετινή χρονιά, λόγω των καταστάσεων που έχουν δημιουργηθεί από τον κορονοϊό και των μέτρων που έχουν ληφθεί. Αυτό γιατί το καρπούζι είναι ένα καθαρά εξαγώγιμο προϊόν και κανείς δεν ξέρει ποια προοπτική θα υπάρξει φέτος και ποια θα είναι η ζήτηση από χώρες του εξωτερικού που η πανδημία τις έχει χτυπήσει έντονα.

Η συγκομιδή αναμένεται να ξεκινήσει σε ένα μήνα περίπου, στα μέσα Μαΐου, και μέχρι τότε όλοι ευελπιστούν να έχει αλλάξει η σημερινή κατάσταση.

Στην περιοχή όμως έχει δημιουργηθεί και ένα άλλο σημαντικό πρόβλημα που είναι η διαχείριση των πλαστικών κάλυψης, μιας και το ενδιαφέρον από εταιρείες ανακύκλωσης είναι μηδαμινό. Το πρόβλημα έχει διαφανεί ήδη τα τελευταία 3 χρόνια αλλά φέτος φαίνεται να έγινε πιο έντονο, καθώς κάποιες εταιρείες λόγω κορονοϊού έχουν αναστείλει τη δραστηριότητά τους. Αυτό που τονίστηκε πάντως από παραγωγούς είναι ότι πρέπει το ζήτημα να αντιμετωπιστεί σε κεντρικό επίπεδο με την παρέμβαση της τοπικής αυτοδιοίκησης πρώτου και δεύτερου βαθμού.

Σε ό,τι αφορά την εξέλιξη της καλλιέργειας ο διευθυντής της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Τριφυλίας Αντώνης Παρασκευόπουλος ανέφερε πως βρισκόμαστε στην περίοδο που τα καρπούζια ξεσκεπάζονται καθώς οι καιρικές συνθήκες πλέον είναι ευνοϊκές. Αυτόν όμως που κυριαρχεί είναι η αγωνία, η ανησυχία και ο προβληματισμός για την πορεία της καλλιέργειας, καθώς σε 35 ημέρες περίπου,15-20 Μαΐου θα ξεκινήσει η συγκομιδή, εν μέσω των μέτρων που έχουν παρθεί από πολλές χώρες για τον κορονοϊό. Το καρπούζι είναι ένα καθαρά εξαγωγικό προϊόν, περίπου το 80-90% πάει στην εξαγωγή και όπως είναι φυσικό υπάρχει ανησυχία για την προοπτική του.

Η καλλιέργεια κυμαίνεται στα σταθερά επίπεδα των τελευταίων χρόνων περίπου στα 6.000 στρέμματα και η παραγωγή αναμένεται να φτάσει του 40-45.000 τόνους. Μέχρι τώρα οι καιρικές συνθήκες ειδικά του τελευταίου διαστήματος δεν βοήθησαν αρκετά, καθώς υπήρχαν χαμηλές θερμοκρασίες αλλά και αρκετές ημέρες χωρίς ηλιοφάνεια. Πλέον όμως, οι συνθήκες άλλαξαν, καθώς και ηλιοφάνεια υπάρχει και η θερμοκρασία ανέβηκε.

Από εκεί και πέρα θέμα δημιουργείται με τη διαχείριση των πλαστικών, για την ανακύκλωση των οποίων φαίνεται ότι δεν υπάρχει ενδιαφέρον και γίνεται σαφές πως το θέμα πρέπει να εξεταστεί σε νέα βάση και να ληφθούν μέτρα για κεντρική διαχείριση. Χαρακτηριστικά για το ζήτημα αυτό ο παραγωγός Κώστας Μαλάμος τόνισε πως φέτος το πρόβλημα είναι πολύ μεγάλο, λόγω και του κορονοϊού όπως τους ενημερώνουν, καθώς έχουν κλείσει τα εργοστάσια. Πλέον σχεδόν κανείς δεν παίρνει τα πλαστικά και το θέμα αυτό έχει ξεκινήσει να δημιουργείται τα τελευταία 2-3 χρόνια. Αρχικά ήταν τα μαύρα πλαστικά εδαφοκάλυψης που δεν έπαιρναν, όμως φέτος δεν παίρνουν ούτε το άσπρο πλαστικό κάλυψης. Χρειάζεται να βρεθεί μια λύση σε κεντρικό επίπεδο, πρέπει να ασχοληθεί η Περιφέρεια και ο δήμος με το ζήτημα για να βρεθεί λύση. Αν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση όλη η περιοχή θα γεμίσει πλαστικά, δεν θα μπορούμε να κυκλοφορούμε από τα πλαστικά.