Παρασκευή, 29 Μαϊος 2020 22:11

Καταγραφή ζημιών από ΕΛΓΑ ζητεί ο Αγροτικός Σύλλογος Φιλιατρών

Γράφτηκε από την
Καταγραφή ζημιών από ΕΛΓΑ ζητεί ο Αγροτικός Σύλλογος Φιλιατρών

Κλιμάκιο του ΕΛΓΑ ζητεί ο Αγροτικός Σύλλογος Φιλιατρών προκειμένου να καταγράψει τα προβλήματα από τον καύσωνα στην καρπόδεση των ελιών, αλλά και στην καλλιέργεια της ντομάτας από τον ιό της καστανής ρυτίδωσης.


Σε σχετική τους επιστολή προς το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, την οποία κοινοποιούν στους βουλευτές του νομού, ζητούν τη λήψη μιας σειράς μέτρων από το υπουργείο, προκειμένου να στηριχθεί ο αγροτικός τομέας.
Στη σχετική τους επιστολή αναφέρουν: «Η περιοχή της Τριφυλίας είναι υψηλής παραγωγικότητας και παραγωγής αγροτικών προϊόντων. Η παραγωγή σε ελαιόλαδο φέτος ήταν 29.000 τόνοι, η υψηλότερη ανά περιοχή πανελλαδικά. Είναι γνωστό ότι οι τιμές του ελαιολάδου τα τελευταία χρόνια είναι πολύ χαμηλές και με δυσκολία καλύπτουν το κόστος παραγωγής.
Τη φετινή χρονιά αντιμετωπίζουμε και επιπλέον σοβαρά προβλήματα τόσο με τις μειωμένες βροχοπτώσεις αλλά κυρίως με τον πρώιμο καύσωνα του Μαΐου που από τις 15 έως τις 19 του μήνα οι θερμοκρασίες ξεπέρασαν τους 40 βαθμούς Κελσίου (πράγμα ασυνήθιστο και μη φυσιολογικό), με αποτέλεσμα τα ελαιόδεντρα τα οποία βρίσκονται στο στάδιο της ανθοφορίας να πάθουν σοβαρή ζημιά στην καρπόδεση.
Αυτό σημαίνει μειωμένη παραγωγή, ακόμη πιο συρρικνωμένο εισόδημα και συνακόλουθα αδυναμία των παραγωγών να καλλιεργήσουν, να παράγουν και να εφοδιάσουν την αγορά με ελαιόλαδο.
Επίσης, όπως έχετε ήδη ενημερωθεί, στην καλλιέργεια της ντομάτας σε πολλά θερμοκήπια της περιοχής μας και όχι μόνο, έχει εμφανιστεί και προσβάλλει τα φυτά ο ιός της καστανής ρυτίδωσης (TOBRV), με αποτέλεσμα την πρόκληση μεγάλης ζημιάς στο εισόδημα των παραγωγών.
Για το συγκεκριμένο θέμα πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψη ότι το κόστος παραγωγής στα θερμοκήπια είναι πολύ μεγάλο και η ζημιά που θα υποστούν οι παραγωγοί θα είναι μακροπρόθεσμη και μακροχρόνια, αφού η αδυναμία εξόφλησης των προμηθευτών θα είναι κάτι που θα τους ακολουθεί για χρόνια (λόγω του μεγέθους του κόστους) και θα τους αφαιρέσει τη δυνατότητα να ξανακαλλιεργήσουν και να παράγουν και μην θεωρηθεί καθόλου υπερβολικό ότι αρκετοί θα κινδυνεύσουν και με απώλεια της ιδιοκτησίας τους.
Σας γνωρίζουμε ότι το έτος 2007 που είχε εμφανιστεί ένας άλλος ιός (του κίτρινου καρουλιάσματος των φύλλων) TYLCV, οι παραγωγοί είχαν αποζημιωθεί από τον ΕΛΓΑ και είχαν βοηθηθεί να συνεχίσουν τη δουλειά τους.
Για τα παραπάνω θέματα που έχουν προκύψει, παρακαλούμε να μεταβεί κλιμάκιο του ΕΛΓΑ στην περιοχή και να κάνει εκτιμήσεις και το υπουργείο από την πλευρά του να λάβει σοβαρά υπόψη όλες τις παραμέτρους οι οποίες είναι αλυσιδωτές και αλληλένδετες επηρεάζοντας: α) τους παραγωγούς, β) τους καταναλωτές, γ) την ομαλή τροφοδοσία της αγοράς με τρόφιμα, δ) την εθνική οικονομία.
Τέλος επειδή ο πρωτογενής τομέας είναι σημαντικός πυλώνας ανάπτυξης και συμμετοχής στο ΑΕΠ της χώρας και ανεξάρτητα από τα θέματα που προαναφέραμε και χρήζουν ειδικής μέριμνας, πρέπει να τονισθεί με χρηματοδοτικά εργαλεία έτσι ώστε να υπάρξει ρευστότητα στους παραγωγούς προκειμένου να είναι σε θέση να συνεχίσουν τη δουλειά τους αξιοπρεπώς και να συμμετέχουν βοηθώντας στην εθνική οικονομία».


NEWSLETTER