Δευτέρα, 24 Δεκεμβρίου 2012 04:57

Με θετική προοπτική: Φυτεύουν πρώιμη πατάτα σε Μεσσήνη και Μπουρνιά

Γράφτηκε από την
Με θετική προοπτική: Φυτεύουν πρώιμη πατάτα σε Μεσσήνη και Μπουρνιά

Σε εξέλιξη βρίσκεται στη Μεσσήνη και στον Μπουρνιά της Καλαμάτας η φύτευση της πρώιμης πατάτας για το 2013. Και φαίνεται ότι παρά τις αρνητικές προβλέψεις με βάση την περσινή κακή χρονιά, θα καλλιεργηθούν οι ίδιες ποσότητες. Οι παραγωγοί κάνουν λόγο για θετικές προοπτικές, αλλά τονίζουν ότι τον κυρίαρχο ρόλο θα τον παίξουν και φέτος οι εισαγωγές: Αν είναι ελεγχόμενες και με μέτρο, η ερχόμενη χρονιά θα είναι καλή για τους Μεσσήνιους παραγωγούς.
Ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Μεσσήνης Γιάννης Μπλάνας μας ενημέρωσε ότι μέχρι τώρα έχει φυτευτεί το 60% της παραγωγής και πως λόγω του καιρού, των βροχών, δεν μπορούσαν να φυτέψουν με τους ρυθμούς που θα ήθελαν. Ανέφερε ότι έχουν ξεκινήσει από τις 25 Νοεμβρίου κι εκτίμησε πως θα φυτεύουν μέχρι και τις αρχές Γενάρη. Παρατήρησε ότι δε βλέπει μείωση στις καλλιεργούμενες εκτάσεις και πρόσθεσε: "Να είναι 10% η μείωση, ζήτημα είναι. Οι έμποροι μιλούν για μείωση 20%, αλλά στην περιοχή μας φυτεύονται όλα τα κτήματα".
Ο κ. Μπλάνας εξήγησε πως "έχουν καλή τιμή οι πατάτες οπότε παρακινήθηκε ο κόσμος και φυτεύει, ενώ έχουν πέσει και οι εισαγωγές". Ανέφερε ωστόσο ότι "από τις 10 Γενάρη θα μπουν οι αιγυπτιακές" και σημείωσε: "Το θέμα είναι πόσες θα μπουν και πόσες θα είναι οι εισαγόμενες, όταν θα βγάλουμε εμείς". Επεσήμανε ότι "οι πατάτες που βγαίνουν αυτή την εποχή κι έχουν καλή τιμή, έχουν μικρή απόδοση, 1,5 τόνο το στρέμμα και τα έξοδα παραγωγής είναι το ίδιο μεγάλα". Επιβεβαίωσε πως η εικόνα της παραγωγής θα εξαρτηθεί, όπως κάθε χρόνο, "και από τον καιρό, πως θα πάμε από πάγους και χαλάζι. Πληροφόρησε ότι "αρχές Απριλίου θα βγουν οι πρώτες πατάτες. Μέχρι το Πάσχα (είναι αργά το 2013 - αρχές Μαΐου) θα έχουν βγει οι πιο πολλές" και συμπλήρωσε: "Θα έχει διάρκεια, ευρύ φάσμα η διάθεση της πρώιμης πατάτας το 2013, αφού οι πρώτες φυτεύτηκαν το Νοέμβρη και οι τελευταίες θα φυτευτούν το Γενάρη". Ο πρόεδρος του Α.Σ. Μεσσήνης ζήτησε "έλεγχο, με μέτρο οι εισαγωγές. Να μη φάει ο κόσμος ακριβή πατάτα, αλλά να μη ζημιωθούμε κι εμείς από τις εισαγόμενες".
Ο αντιπρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Καλαμάτας Πέτρος Βλαχογεωργακόπουλος παρατήρησε ότι ίδιες ποσότητες θα φυτευτούν και φέτος στην περιοχή. Σημείωσε πως "οι προοπτικές φαίνονται καλές. Είναι καλές οι τιμές και δεν υπάρχουν αποθέματα. Οι εισαγωγές, όμως, και πάλι θα παίξουν τον πιο σημαντικό ρόλο. Πρέπει -και αυτό είναι σημαντικό- να προκαταβάλουν τα λεφτά στην τράπεζα για να κάνουν εισαγωγές. Και αυτό μπορεί να είναι θετικό".
Ωστόσο, ο κ. Βλαχογεωργακόπουλος εξέφρασε την ανησυχία του ότι "με την παγκοσμιοποίηση πάνε να μας πετάξουν έξω και από την πατάτα. Απ’ όπου θέλεις θα μπορούν να φέρουν πατάτα". Κι επεσήμανε την σκληρή πραγματικότητα, λέγοντας πως "είναι μεγάλο το κοστολόγιο της καλλιέργειας, 1.100 ευρώ το στρέμμα. Και είναι όλοι οι παραγωγοί χρεωμένοι. Είναι δύσκολα τα πράγματα".
Τέλος, μας ενημέρωσε ότι στην περιοχή της Καλαμάτας η φύτευση θα διαρκέσει από αρχές Δεκέμβρη μέχρι και Γενάρη και η συγκομιδή της πατάτας υπολογίζεται "από μέσα Απρίλη έως και μέσα Μάη".



NEWSLETTER