Δευτέρα, 17 Αυγούστου 2020 09:29

Αρχισε ο τρύγος της σταφίδας: Μειωμένη παραγωγή αλλά καλή ποιότητα

Γράφτηκε από τον


Ξεκίνησε ο τρύγος στην κορινθιακή σταφίδα της Μεσσηνίας και η παραγωγή είναι μειωμένη σε σχέση με πέρυσι, που ήταν η καλύτερη χρονιά των τελευταίων χρόνων για το προϊόν.

Η ποιότητα είναι καλή και οι παραγωγοί σημειώνουν πως πρέπει να παραμείνει η περσινή τιμή του 1,60 ευρώ.
Επισημαίνουν ότι δεν πρέπει να υπάρχει η μονοκαλλιέργεια της ελιάς και πως για να σταθεί η σταφίδα θα πρέπει να εφαρμοστεί πρόγραμμα αναδιάρθρωσης, ανάλογο μ’ αυτό που εφαρμόζεται για τα αμπέλια. Ακόμα, σε περιοχές του νομού υπήρξαν και φέτος σοβαρές ζημιές σε σταφίδες από τα αγριογούρουνα.
Αναλυτικά, ο πρόεδρος της Ενωσης Μεσσηνίας Γιώργος Λαζόγιαννης, σταφιδοπαραγωγός από το Κυνηγού Πυλίας, μας ενημέρωσε ότι άρχισε δειλά - δειλά ο τρύγος της σταφίδας και το άπλωμα στα αλώνια, στις πρώιμες περιοχές. Παρατήρησε πως μετά της Παναγίας θα βγει όλος ο κόσμος να τρυγήσει. Μας πληροφόρησε ότι “η παραγωγή είναι μειωμένη από 10% έως 30% ανάλογα την περιοχή” και διευκρίνισε: “Αυτό οφείλεται και στο ότι πέρυσι ήταν υπερπαραγωγή. Από πλευράς ποιότητας τα σταφύλια είναι καλά”.
Ο κ. Λαζόγιαννης ανέφερε ότι “υπάρχει σοβαρό πρόβλημα με τα αγριογούρουνα. Συναντάς κοπάδια με 20 και 30 ζώα και υπάρχει κίνδυνος για πρόκληση ατυχήματος” και πρόσθεσε: “Σπάνε εύκολα τα σύρματα, καταστρέφουν τις περιφράξεις και κάνουν μεγάλες ζημιές. Μόνο τα ηλεκτροφόρα σύρματα αντέχουν, αλλά έχουν μεγάλο κοστολόγιο και πρέπει να ξοδέψεις τα χρήματα που θα πάρεις από τον καρπό”. Ακόμα, θύμισε πως “σε κάποιες περιοχές έπεσε πάγος τον Απρίλιο, έχουν γίνει ενστάσεις σε Καλλιθέα και Κυνηγού και ο κόσμος περιμένει αποζημιώσεις”.
Για την τιμή επεσήμανε ότι “πρέπει να κρατηθεί στα περσινά επίπεδα, στο 1,60 ευρώ με την εκκαθάριση που δόθηκε. Θα φανεί σε 10 - 15 ημέρες πού θα είναι η τιμή”.
Για την προοπτική της σταφίδας και την ανάγκη για πρόγραμμα αναδιάρθρωσης ο πρόεδρος της Ενωσης σημείωσε: “Το προϊόν φθείρει, είναι γερασμένος ο πληθυσμός που ασχολείται με τη σταφίδα. Είναι μεγάλο έγκλημα η μονοκαλλιέργεια της ελιάς, του ελαιολάδου. Πρέπει να γίνει πρόγραμμα αναδιάρθρωσης και να δώσει η Πολιτεία ό,τι μας δίνει στα αμπέλια. Παρότι έχουμε κάνει προσπάθειες και με την προηγούμενη κυβέρνηση και με τη σημερινή, δεν έχουμε βρει ανταπόκριση. Το κράτος πρέπει να δείξει ενδιαφέρον για να κρατηθεί το προϊόν”.
Ο παραγωγός Γιώργος Νικολόπουλος, από το Αβραμιού, μας ενημέρωσε ότι ξεκίνησαν τον τρύγο στην περιοχή και παρατήρησε: “Καλή είναι η σταφίδα, όχι όπως πέρυσι σε παραγωγή, αλλά με καλή ποιότητα”. Για την τιμή επεσήμανε ότι “αν πετύχουμε φέτος την ίδια τιμή με πέρυσι, θα είναι καλά. Και ακόμα καλύτερα να παίρναμε κάτι παραπάνω”.
Οσον αφορά την ανανέωση της παραγωγής και το μέλλον της σταφίδας, σημείωσε: “Στην περιοχή μας το 70% - 80% της σταφίδας είναι νέα κτήματα, γραμμικά, έχουν ανανεωθεί. Αξίζει να ασχοληθείς με τη σταφίδα όταν έχεις και κάποια στρέμματα, γιατί σου δίνει συμπληρωματικό εισόδημα. Οπως είναι τώρα η κατάσταση, μόνο με το λάδι δεν παλεύεται. Για να κρατηθεί η καλλιέργεια, πρέπει να γίνει αναδιάρθρωση. Είναι παραδοσιακό προϊόν η σταφίδα, εξαγώγιμο, φέρνει συνάλλαγμα. Δεν πρέπει να χαθεί. Ηταν το μόνο προϊόν που στο παρελθόν κράτησε τους αγρότες κι έγιναν περιουσίες με τη σταφίδα, όπως τα κτήρια του ΑΣΟ”.
Γ.Σ.