Τρίτη, 06 Οκτωβρίου 2020 10:33

Πονοκέφαλος για ελαιοπαραγωγούς η έλλειψη εργατικών χεριών

Πονοκέφαλος για ελαιοπαραγωγούς η έλλειψη εργατικών χεριών

Για το έλλειμμα εργατών γης και τις συνέπειες που ενδεχομένως έχει στην ελαιοσυγκομιδή, μίλησαν στην εφημερίδα "Υπαιθρος Χώρα" ο διευθυντής του Αγροτικού Συνεταιρισμού "Ενωση Μεσσηνίας" Γιάννης Πάζιος και ο πρόεδρος της Ομάδας Παραγωγών "Νηλέας" Γιώργος Κόκκινος.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ: "Ο κ. Πάζιος εντόπισε τις ανάγκες βελτίωσης της υφιστάμενης κατάστασης σε δύο άξονες: Στην ανάγκη δημιουργίας βάσης δεδομένων, στην οποία θα καταγράφονται οι ανάγκες και το εργατικό δυναμικό που απασχολείται στα χωράφια και στη δημιουργία ενός πιο ευέλικτου πλαισίου διαμονής και απασχόλησης των εργατών.
Ο κ. Πάζιος αναφέρθηκε και στην καινούργια ηλεκτρονική πλατφόρμα του συνεταιρισμού, που δημιουργήθηκε με στόχο να διασυνδέσει αγρότες-εργοδότες με εργάτες που αναζητούν εργασία στα χωράφια: «Η πλατφόρμα λειτουργεί μόλις δύο μήνες, επομένως ακόμη δεν μπορούμε να μιλήσουμε με αριθμητικά στοιχεία. Αυτό που προσπαθούμε να ξεπεράσουμε είναι η επιφυλακτικότητα παραγωγών και ενδιαφερομένων. Αμφότεροι διστάζουν να καταχωρίσουν τα στοιχεία τους υπό τον φόβο επιβολής κυρώσεων και ιδιαίτερα όσοι δεν διαθέτουν παραστατικά νόμιμης διαμονής».
Αναφορικά με τις αναγκαίες παρεμβάσεις στο εργατικό, μας είπε: «Υπολογίζουμε ότι στη Μεσσηνία απασχολούνται περίπου 9.000 εργάτες. Επειδή δεν υπάρχει σύστημα οργανωμένης καταγραφής αναγκών και διαθέσιμων εργατικών χεριών στη χώρα, θα μπορούσε το κράτος έστω και πιλοτικά στην αρχή να δημιουργήσει μια τέτοια υποδομή. Η διαδικασία πρόσληψης εργάτη αυτήν τη στιγμή είναι γραφειοκρατική, δεν προσφέρει ευελιξία. Μια απλή πλατφόρμα, όπου ο αγρότης θα δήλωνε τον αριθμό εργατών και το διάστημα που επιθυμεί να τους απασχολήσει πιθανόν να ήταν μια ρεαλιστική λύση. Επιπλέον πρόβλημα αποτελεί ο κορονοϊός, καθώς έχει δημιουργήσει αβεβαιότητα και δυσκολεύει το έργο των παραγωγών. Μπορείς να πεις σε έναν αγρότη που έχει τέσσερις εργάτες, κάνε ισάριθμα δρομολόγια για να είναι ασφαλείς; Και αν μιλάμε για συνεργεία 15, 20 εργατών, πώς θα πρέπει να χειριστεί την κατάσταση ο αγρότης;».
Για ολοένα και μεγαλύτερη έλλειψη εργατικών χεριών, που τείνει να καταστεί μη αναστρέψιμη, έκανε λόγο στην «ΥΧ» ο Γιώργος Κόκκινος, πρόεδρος της Ομάδας Παραγωγών «Νηλέας» από τη Μεσσηνία. «Υπολογίζουμε ότι μέσα στην τελευταία διετία η μείωση στα εργατικά χέρια φθάνει το 15% και μάλιστα εντείνεται με ταχείς ρυθμούς. Ενας παράγοντας που συντελεί σε αυτό είναι ότι πλέον εργάτες από τα Βαλκάνια βρίσκουν καλύτερες αμοιβές σε άλλες χώρες. Παράλληλα, θα πρέπει και εμείς να οργανωθούμε. Πρόσφατα καταθέσαμε τις προτάσεις μας στην ΠΕ Μεσσηνίας, προτείνοντας να αξιοποιήσουμε την πρόσφατη φόρμουλα που έδωσε λύση σε Πέλλα και Ημαθία».
Ο ίδιος πρόσθεσε στη συνέχεια: «Ενα πλεονέκτημα της διαδικασίας αυτής είναι ότι είναι γρήγορη. Ιδιαίτερα σημαντικό είναι ότι πρέπει να μειωθεί το όριο των 40 στρεμμάτων για την απασχόληση ενός εργαζόμενου τουλάχιστον στο μισό, διότι αφενός δεν αναφέρεται σε πραγματικές ανάγκες, αφετέρου στερεί από μικρούς καλλιεργητές που αποτελούν και την πλειοψηφία, να απασχολήσουν εργαζόμενο με νόμιμο τρόπο. Επίσης, για την απασχόληση εργαζομένων, να λαμβάνονται υπόψη και τα ιδιωτικά συμφωνητικά επίμορτης αγροληψίας (μισιακή σχέση ιδιοκτήτη-καλλιεργητή)»".