Πέμπτη, 29 Οκτωβρίου 2020 12:20

Μεσσηνία: Ο καιρός σύμμαχος στην επιτυχημένη φετινή δακοκτονία

Μεσσηνία: Ο καιρός σύμμαχος στην επιτυχημένη φετινή δακοκτονία

Καλά πήγε το φετινό πρόγραμμα δακοκτονίας στη Μεσσηνία, καθώς βοήθησαν και οι καιρικές συνθήκες.

Ομως, τώρα οι παραγωγοί πρέπει να βρίσκονται σε επιφυλακή και να παρακολουθούν τους ελαιώνες τους και την εικόνα του δάκου μέχρι να μαζέψουν τον καρπό. Το δε πρόγραμμα δακοκτονίας χρειάζεται περισσότερα χρήματα και ευελιξία στις επιλογές.
Αυτά μας σημείωσε η γεωπόνος Δήμητρα Δημητρούλια, από το Γραφείο Δακοκτονίας της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας Μεσσηνίας.
“Το πρόγραμμα ολοκληρώθηκε χωρίς σοβαρά προβλήματα. Υπάρχουν κάποιες προσβολές στα επίπεδα που περιμέναμε”, μας είπε η Δ. Δημητρούλια.
Για το επόμενο διάστημα παρατήρησε ότι “ο καιρός τώρα είναι ευνοϊκός για το δάκο και οι παραγωγοί πρέπει να είναι σε επιφυλακή. Να επισκέπτονται τους ελαιώνες τους, ακόμα και αν δεν έχουν σκοπό να μαζέψουν άμεσα, για να προγραμματίσουν επίκαιρα τη συλλογή”.
Ξεκαθάρισε πως “αν χρειαστεί, θα πρέπει να επέμβουν με δικά τους μέσα. Δεν υπάρχει δυνατότητα για επιπλέον ψεκασμούς, είναι συγκεκριμένος ο προϋπολογισμός”.
Για τους ψεκασμούς που έγιναν, μας ενημέρωσε ότι “βάσει προϋπολογισμού και συντελεστή ψεκασμών που είναι καθορισμένοι εξαρχής, σε περιοχές με μεγαλύτερο πρόβλημα ιστορικά, πρώιμες, παραλιακές, έγιναν 4 ψεκασμοί και στις υπόλοιπες 3” και πρόσθεσε: “Στο φετινό πρόγραμμα βοήθησαν οι καιρικές συνθήκες, ο καύσωνας ήταν θετικός για το πρόγραμμα. Τώρα οι συνθήκες ευνοούν το δάκο και θέλει προσοχή. Δεν είχαμε σημαντικά απρόοπτα”.
Στην ερώτησή μας αν μπορούν να βεβαιώσουν ότι θα είναι μια καλή χρονιά, απάντησε με ειλικρίνεια πως “δεν μπορούμε να βεβαιώσουμε τίποτα. Εξαρτάται από το πότε οι παραγωγοί θα μαζέψουν τον καρπό τους, είναι μια εξελισσόμενη διαδικασία. Ο δάκος υπάρχει, αναπαράγεται και κάνει τα τσιμπήματα. Και αν ο παραγωγός δεν μαζέψει έγκαιρα, τα τσιμπήματα θα εξελιχθούν σε σήψεις”.
Ωστόσο, δήλωσε κατηγορηματικά ότι “σίγουρα, φέτος δεν ήταν όπως το 2016 και το 2018, σε καμία περίπτωση”.
Για τις βελτιώσεις που πρέπει να γίνουν στο πρόγραμμα, ανέφερε ότι “ένα πρόγραμμα δακοκτονίας, επειδή αφορά ζωντανό οργανισμό, είναι διαφορετικό χρονιά με χρονιά” και επεσήμανε: “Χρειάζεται ευελιξία και στα φάρμακα και στον αριθμό ψεκασμών. Οπότε σίγουρα χρειάζεται περισσότερα χρήματα και μια ευελιξία στις επιλογές, που όπως είναι η νομοθεσία, αυτή τη στιγμή δεν την επιτρέπει”.
Γ.Σ.