Τρίτη, 24 Νοεμβρίου 2020 08:30

Πρόεδρος Ελαιοτριβέων Μεσσηνίας: Μπορεί να υπάρξει πρόβλημα με λειτουργία πυρηνελαιουργείων

Γράφτηκε από τον
Πρόεδρος Ελαιοτριβέων Μεσσηνίας: Μπορεί να υπάρξει πρόβλημα  με λειτουργία πυρηνελαιουργείων

 

Σοβαρό ζήτημα με την υποδοχή και την επεξεργασία του πυρήνα από τα πυρηνελαιουργεία της Μεσσηνίας, αναμένεται να προκύψει το επόμενο διάστημα.

Η σοβαρότητα του ζητήματος πηγάζει από το γεγονός ότι θα δημιουργήσει μεγαλύτερα προβλήματα στη λειτουργία των ελαιοτριβείων και κατ’ επέκταση θα φρενάρει την ελαιοπαραγωγή του νομού και τη συγκομιδή του ελαιοκάρπου από τους παραγωγούς, την περίοδο που θα βρίσκεται στην κορύφωσή της.

Το πρόβλημα φέρεται να προκαλείται από την απόφαση της Περιφέρειας Πελοποννήσου να μη λειτουργούν τα πυρηνελαιουργεία 6 με 12 το πρωί, για λόγους μείωσης της επιβάρυνσης του περιβάλλοντος και της όχλησης των πολιτών από τις οσμές και τα σύννεφα των μονάδων.

“Εχουμε ενοχλήσεις από πυρηνελαιουργεία ότι σιγά - σιγά θα έχουμε πρόβλημα”, είπε στην “Ε” ο πρόεδρος του Παμμεσσηνιακού Συνδέσμου Ελαιοτριβέων Γιάννης Ηλιάδης και παρατήρησε: “Πιθανόν να φθάσουν σε θέση να μην μπορούν να πάρουν όλο τον πυρήνα. Τώρα σε αρκετές περιοχές του νομού είμαστε στην αρχή, στο 10% της παραγωγής. Το πρώτο 10ήμερο του Δεκεμβρίου που θα είμαστε στο φουλ, θα έχουμε πρόβλημα. Δεν θα μπορούμε να δουλέψουμε και κάποιος θα πρέπει να πει στον κόσμο να μην μαζεύει”.

Ο πρόεδρος των ελαιοτριβέων της Μεσσηνίας εξήγησε ότι “εμείς πρέπει να δουλέψουμε, δεν μπορεί να μένει ο καρπός στα σακιά, υποβαθμίζεται το ελαιόλαδο. Η έκθλιψη του καρπού πρέπει να γίνεται γρήγορα”. Επεσήμανε πως “είναι σοβαρό ζήτημα. Πρέπει να δούμε πώς θα εξελιχθεί, πώς θα προχωρήσουμε” και πρόσθεσε: “Θα επικοινωνήσουμε με την Περιφέρεια, για να δούμε τι λύση θα δώσουμε. Σε μας θα πέσει το μπαλάκι. Να δουλέψουμε τη μισή μέρα δεν γίνεται. Είναι θέματα που έπρεπε να τα λύσουμε έγκαιρα και τώρα πρέπει να βρούμε λύση. Αν υπήρχαν χέρια και οι παραγωγοί μάζευαν με τον ρυθμό των προηγούμενων χρόνων, θα είχαμε μεγάλο πρόβλημα”.

Οσον αφορά την εικόνα της ελαιοπαραγωγής στο νομό ο κ. Ηλιάδης σημείωσε: “Λόγω έλλειψης εργατών, το ελαιομάζεμα γίνεται με μειωμένο ρυθμό. Σε κάποιες περιοχές υπάρχει πρόβλημα με το γλοιοσπόριο. Η τιμή είναι στα 2,50 με 2,60 ευρώ και η ποιότητα αρκετά καλή. Υπάρχουν και κάποια βαριά λάδια, λόγω του γλοιοσπόριου. Ο κόσμος έχει ξεκινήσει και μαζεύει, παρά το γεγονός ότι είναι όψιμη η χρονιά, λόγω της έλλειψης εργατικών χεριών και του κορονοϊού, γιατί δεν ξέρουμε τι θα γίνει την επόμενη μέρα. Για μας υπάρχει ζήτημα και με τη χαμηλή τιμή του πυρήνα. Ελαιοτριβεία του νομού μας που βρίσκονται σε απόσταση, βάζουν και από την τσέπη τους για τον πυρήνα”.

Γ.Σ.


NEWSLETTER