Τετάρτη, 20 Ιανουαρίου 2021 17:29

Δεν θέλουν δακοκτονία τα ορεινά χωρία της Καλαμάτας

Γράφτηκε από τον

Να μην εφαρμοστεί πρόγραμμα δακοκτονίας στις περιοχές τους από τη Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας Μεσσηνίας και τη φετινή χρονιά, ζητούν 12 ορεινές κοινότητες του Δήμου Καλαμάτας.

Το αίτημά τους, που είναι απάντηση σε σχετικό έγγραφο της Διεύθυνσης, αναμένεται να γίνει δεκτό στο Δημοτικό Συμβούλιο, το οποίο συνεδριάζει σήμερα στις 7 το απόγευμα με τηλεδιάσκεψη, με θέμα και το πρόγραμμα δακοκτονίας του 2021.
Οι κοινότητες αυτές, στις οποίες δεν εφαρμόστηκε πρόγραμμα δακοκτονίας και το 2020, όπως είχαν ζητήσει, είναι: Αγριλος, Βελανιδιά, Βρομόβρυση, Σταματινού, Πολιανή, Αλαγονία, Αρτεμισία, Καρβέλι, Λαδά, Νέδουσα, Πηγές και Ελαιοχώρι.
Αντίθετα, όλες οι άλλες κοινότητες του δήμου ζητούν να υλοποιηθεί και φέτος πρόγραμμα δακοκτονίας στις περιοχές τους από τη Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας Μεσσηνίας.
Μεταξύ των απαντήσεων προέδρων και Συμβουλίων κοινοτήτων, εντύπωση προκαλούν οι αποφάσεις κοινοτήτων, όπως Αλωνίων, Ανεμόμυλου, Αμμου, Αριος, Αριοχωρίου και Ασπροπουλιάς, που υπενθυμίζουν και καταγγέλλουν ότι: “1. Το πρόγραμμα δακοκτονίας που εκτελέσθηκε κατά τα προηγούμενα έτη είχε τραγικές συνέπειες για τους παραγωγούς, διότι χάθηκε σε μερικές περιπτώσεις και το 100% της παραγωγής από δάκο. 2. Η ποιότητα του ελαιολάδου σε όλη την περιφέρεια της κοινότητας ήταν με οξύτητα πάνω ένα βαθμό”. Και παρακαλούν “το πρόγραμμα δακοκτονίας 2021 να εκτελεστεί πλήρως να μην έχουμε την καταστροφή των προηγούμενων χρόνων”.
Στην απόφαση, ωστόσο, δεν διευκρινίζεται αν η καταγγελία αφορά και το περσινό πρόγραμμα δακοκτονίας.
Να υπενθυμίσουμε ότι στην περσινή αντίστοιχη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Καλαμάτας σύμβουλοι των μειοψηφιών είχαν εκφράσει επιφυλάξεις και αντιρρήσεις για τη μη συμμετοχή στο πρόγραμμα δακοκτονίας χωριών που γειτνιάζουν με περιοχές που υλοποιούν, όπως είναι το Ελαιοχώρι που βρίσκεται δίπλα στην Καλαμάτα. Αλλοι είχαν σταθεί στα προβλήματα υλοποίησης της δακοκτονίας, με την αδυναμία επίβλεψης και το φάρμακο που χύνεται στους φράχτες και στα ρέματα, και είχαν ζητήσει ουσιαστική παρέμβαση.
Γ.Σ.