Κυριακή, 31 Ιανουαρίου 2021 19:02

Τα “Ανυπότακτα Φιλιατρά” για δακοκτονία

Γράφτηκε από την
Τα “Ανυπότακτα Φιλιατρά” για δακοκτονία

Στο θέμα του δολωματικού ψεκασμού για το δάκο της ελιάς αναφέρεται με ανακοίνωσή του ο κοινοτικός σύμβουλος Φιλιατρών με τα “Ανυπότακτα Φιλιατρά” Βασίλης Σπυρόπουλος.

Σημειώνει από τη μια το εκπρόθεσμο της απόφασης, καθώς το τοπικό συμβούλιο συνεδρίασε μετά την καταληκτική ημερομηνία κατάθεσης της πρότασης του προς τη ΔΑΟΚ Τριφυλίας, και από την άλλη τις συνέπειες του καθολικού ψεκασμού για τον κάθε παραγωγό ξεχωριστά. Αναφέρει χαρακτηριστικά:
«Τα “Ανυπότακτα Φιλιατρά” στα πλαίσια αμεσοδημοκρατικών πρακτικών, ενημερώνουν τους/τις Φιλιατρινούς/νές ότι στις 25 Γενάρη 2021 μετά από αδράνεια πολλών μηνών, πραγματοποιήθηκε Κοινοτικό Συμβούλιο προκειμένου να αποφασίσουμε για το ζήτημα της καταπολέμησης του δάκου της ελιάς: δολωματικοί ψεκασμοί από εδάφους από τη ΔΑΟΚ ή καθολικοί ψεκασμοί από τον κάθε παραγωγό μεμονωμένα;
Στο έγγραφο της ΔΑΟΚ Τριφυλίας προς το Δήμο Τριφυλίας, υπήρχε συγκεκριμένη χρονική προθεσμία στην απάντηση από το Δήμο. Αυτή καθοριζόταν ως η 22η Ιανουαρίου 2021, διότι εκπρόθεσμη απάντηση προς τη ΔΑΟΚ θα δημιουργούσε “…σοβαρό πρόβλημα για την ένταξη στο πρόγραμμα δακοκτονίας των Δημοτικών και Τοπικών Κοινοτήτων”.
Το Κοινοτικό Συμβούλιο Φιλιατρών έγινε στις 25/1/2021. Ποιος ήταν ο λόγος που ορίστηκε εκπρόθεσμα; Δεν θα πούμε πιο πολλά πάνω σε αυτό το ζήτημα διότι ο καθένας έχει τη δυνατότητα να κρίνει. Δεν ξεχνάμε επίσης τις διοικητικές τραγικότητες που είχαν συμβεί για τι ίδιο ζήτημα την περσινή περίοδο αν δε χρειαστεί, μπορούμε να επανέλθουμε ευχαρίστως.
Επανερχόμενοι στο σήμερα, του “εκπρόθεσμου” από απόψεως χρονικού περιορισμού της ΔΑΟΚ Τριφυλίας Κοινοτικού Συμβουλίου Φιλιατρών στις 25/1/2021, πάρθηκε απόφαση ενάντια στο δολωματικό ψεκασμό από την ΔΑΟΚ Τριφυλίας και υπέρ του ψεκασμού καλύψεως από τον καθένα παραγωγό ξεχωριστά με ψήφους 4 προς 3. Εδώ συμπολίτες/σες, τα “Ανυπότακτα Φιλιατρά” θα κάνουν μια αναφορά - κριτική στην ψήφο του εκπροσώπου της “Λαϊκής Συσπείρωσης” (ΛΑ.ΣΥ.) στο Κοινοτικό Συμβούλιο Φιλιατρών, κριτική εκπορευόμενη από το δικαίωμα του δημοκρατικού ελέγχου. Ο κοινοτικός αυτός σύμβουλος ψήφισε υπέρ του καθολικού ψεκασμού από κάθε μεμονωμένο παραγωγό και κατά συνέπεια ενάντια σε δύο βασικές ιδεολογικές θέσεις του χώρου που εκπροσωπεί: του κεντρικού σχεδιασμού, δηλαδή στην περίπτωσή μας ενάντια στον σχεδιασμό που οργανώνει το ελληνικό κράτος διαμέσου των υπηρεσιών ΔΑΟΚ, και υπέρ της αναρχοπαρέμβασης που πραγματώνεται μέσα από την ατομική πρακτική του κάθε παραγωγού. Ενάντια στην προώθηση - ανάδειξη της επιστημονικής άποψης που υπηρετεί τα συμφέροντα του κόσμου της παραγωγής και όχι τα συμφέροντα των πολυεθνικών των φυτοφαρμάκων.
Τα φυτοφάρμακα εκείνα που χθες ήταν επιτρεπόμενα, σήμερα είναι απαγορευμένα. Τα δε φυτοφάρμακα που σήμερα είναι επιτρεπόμενα, αύριο θα είναι απαγορευμένα. Και λειτουργούν εν δυνάμει ως μια ατομική βόμβα στο περιβάλλον και σε όλους τους οργανισμούς που διαβιούν σε αυτό.
Στο σημείο αυτό τα “Ανυπότακτα Φιλιατρά” επαναφέρουν στη μνήμες μας, μέσω μιας ιστορικής αναδρομής τις πρακτικές καταπολέμησης του δάκου της ελιάς στο πέρασμα των χρόνων:
Ψεκασμοί από αέρος με αεροπλάνα, με αποτέλεσμα να ψεκάζονται τα πάντα: χλωρίδα, πανίδα και ανθρωπογενές περιβάλλον.
Δολωματικοί ψεκασμοί από εδάφους, με στόχο την αποφυγή των προβλημάτων που δημιουργούσε ο αεροψεκασμός.
Διακοπή των δολωματικών ψεκασμών από εδάφους και εφαρμογή καθολικών ψεκασμών από κάθε μεμονωμένο παραγωγό, ύστερα από συλλογή 300 περίπου υπογραφών από τον τότε δημοάρχοντα Φιλιατρών. Σημειώνουμε ότι οι δολωματικοί ψεκασμοί δεν σταμάτησαν ποτέ ως σήμερα στην Κοινότητα Χαλαζωνίου, με ό,τι σημαίνει αυτό. Στα Φιλιατρά, οι καθολικοί ψεκασμοί απ΄ τον κάθε παραγωγό χωριστά συνεχίζονται, χωρίς κανένα προβληματισμό για τις αρνητικές συνέπειές τους για τις ζωές μας, μέχρι που κατατέθηκε πέρσι η άποψη - πρόταση των “Ανυπότακτων Φιλιατρών” για επαναφορά του δολωματικού ψεκασμού στα Φιλιατρά.
Όπως προείπαμε, η πρόταση των “Ανυπότακτων Φιλιατρών” φέτος πήρε 3 ψήφους στο Κοινοτικό Συμβούλιο της 25/1/2021, θετικό σημάδι, σημάδι ωρίμανσης, ευαισθητοποίησης, που στοχεύει τα Φιλιατρά να είναι μια πόλη μη υποβαθμισμένη περιβαλλοντικά κι αυτό να γίνει αφετηρία ανάπτυξης.
Κλείνοντας, συντοπίτες/σες, σας λέμε για άλλη μια φορά ότι τα “Ανυπότακτα Φιλιατρά” δεν είναι αντίθετα με οποιαδήποτε πρόταση θα συζητηθεί στο Κοινοτικό Συμβούλιο και θ’ αναβαθμίζει την πόλη. Η απόλυτη αναβάθμισή της όμως περνάει μέσα από την επαναφορά του αυτοδιοίκητου Δήμου Φιλιατρών».


NEWSLETTER