Παρασκευή, 05 Μαρτίου 2021 09:15

Οι ελπίδες στο ΣτΕ για την “ελιά Καλαμάτας” (βίντεο)

Γράφτηκε από τον
Οι ελπίδες στο ΣτΕ για την “ελιά Καλαμάτας” (βίντεο)

 

Η "ελιά Καλαμάτας" είναι Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης (ΠΟΠ), εθνικό προϊόν ή διεθνής ποικιλία; Απάντηση ανάλογα με τα συμφέροντά τους έδωσαν στο παραπάνω ερώτημα όσοι συμμετείχαν στην προχθεσινή τηλεδιάσκεψη που διοργάνωσε η Περιφερειακή Ενότητα Μεσσηνίας για την επέκταση της ΠΟΠ "ελιά Καλαμάτας" σε Λακωνία, Κυνουρία και Ολυμπία.

Την ουσιαστική απάντηση καλείται πλέον να τη δώσει το Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) που θα εκδικάσει την προσφυγή κατά της απόφασης Αποστόλου, με την οποία χαρακτηρίστηκε συνώνυμη της ΠΟΠ "ελιά Καλαμάτας" η διεθνής "ποικιλία Καλαμών".

Οπως αποκάλυψε μάλιστα στην παρέμβασή του ο περιφερειάρχης Παναγιώτης Νίκας και το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης περιμένει την απόφαση του ΣτΕ και για αυτό δεν θα αναλάβει καμία πρωτοβουλία πριν την έκδοσή της.

Στην προχθεσινή σύσκεψη πάντως οι περισσότεροι Μεσσήνιοι, Λάκωνες, Αρκάδες και Ηλείοι εκπρόσωποι των παραγωγικών τάξεων τάχθηκαν υπέρ της επέκτασης στους όμορους νομούς, τονίζοντας την αναγκαιότητα αφενός να προστατευτεί η ΠΟΠ και αφετέρου να βρεθεί λύση για τους παραγωγούς και τους τυποποιητές από την υπόλοιπη Ελλάδα. Επιχειρηματίες από την υπόλοιπη Ελλάδα υποστήριξαν ότι η ελιά Καλαμάτας είναι εθνικό προϊόν, τονίζοντας ότι οι μεγαλύτεροι παραγωγοί είναι οι Νομοί Αιτωλοακαρνανίας, Φθιώτιδος και Χαλκιδικής. Ανταπαντώντας οι Μεσσήνιοι υποστήριξαν ότι η ταύτιση της ΠΟΠ Καλαμάτας με τη διεθνή ποικιλία Καλαμών ανοίγει απλώς την πόρτα της διεθνούς αγοράς στην Αίγυπτο και την Τουρκία οδηγώντας στην καταστροφή την ελληνική παραγωγή και τυποποίηση.

Αξίζει να σημειωθεί ότι διχασμένη εμφανίστηκε και η μεσσηνιακή επιχειρηματική κοινότητα, αφού τόσο ο Γιώργος Κωνσταντόπουλος (που συνεργάζεται με την Ενωση Μεσσηνίας) όσο και ο Μενέλαος Γερονικολός αμφισβήτησαν ανοιχτά το σχέδιο επέκτασης της ΠΟΠ Καλαμάτας σε Λακωνία, Αρκαδία και Ηλεία κάνοντας λόγο για εθνικό προϊόν. Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι ο κ. Γερονικολός κατηγόρησε τη διοίκηση του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας λέγοντας ότι συζητά την επέκταση χωρίς απόφαση των μελών του. 

Στην αρχή της προχθεσινής τηλεδιάσκεψης, ο οικοδεσπότης αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας Στάθης Αναστασόπουλος, αφού καλωσόρισε τους προσκεκλημένους τόνισε ότι η επέκταση της ΠΟΠ πρέπει να γίνει με προσεκτικά επιστημονικά βήματα. Υπενθύμισε ότι η επέκτασή της προωθείται με απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Πελοποννήσου και κάλεσε τους παραγωγικούς φορείς να την στηρίξουν.

Ο δήμαρχος Καλαμάτας Θανάσης Βασιλόπουλος δηλώνοντας ότι «θα προασπίσουμε το όνομα και τη φήμη του brand name "Καλαμάτα"» ανακοίνωσε την συνεργασία με νομικούς, προκειμένου να επιτευχθεί η προστασία της ΠΟΠ στην ελληνική και ευρωπαϊκή αγορά.

Ο αντιπεριφερειάρχης Ανάπτυξης Νίκων Τζινιέρης είπε ότι ενδεχομένως η επέκταση να σκοντάψει, επειδή οι ελιές της Λακωνίας έχουν διαφορετικά ποιοτικά χαρακτηριστικά από αυτές της Μεσσηνίας και της Ηλείας.

Ο διευθυντής της ΔΑΟΚ Τριφυλίας Αντώνης Παρασκευόπουλος είπε ότι μετά την ολοκλήρωση του αρδευτικού δικτύου του Φιλιατρινού φράγματος θα υπάρχει δυνατότητα να προστεθούν 40.000 στρέμματα με ελιές Καλαμάτας.

Ο διευθυντής της ΔΑΟΚ Μεσσηνίας Κυριάκος Σκούλικας σημείωσε ότι σε οργανωμένους ελαιώνες της Μεσσηνίας καλλιεργούνται 120.000 δέντρα ελιάς Καλαμάτας και άλλα 100.000 δέντρα ανάμεσα σε κορονέικες και μαυρολιές. "Σήμερα παράγονται 7.500 εμπορεύσιμοι τόνοι που μετά την ένταξη της Τριφυλίας στην παραγωγή θα αγγίξει τους 10.000 τόνους" τόνισε χαρακτηριστικά.

Ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας Βαγγέλης Ξυγκώρος τάχθηκε ανεπιφύλακτα υπέρ της επέκτασης της ΠΟΠ "ελιά Καλαμάτας" σε Λακωνία, Κυνουρία και Ολυμπία.

Ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Λακωνίας Ιωάννης Παναρίτης αν και χαρακτήρισε την ελιά Καλαμάτας εθνικό προϊόν, δεν τάχθηκε κατά της επέκτασης. Είπε ότι θα διοργανώσει σύσκεψη με τους Λάκωνες τυποποιητές, προκειμένου να αποφασιστεί αν το Επιμελητήριο θα στηρίξει το σχέδιο επέκτασης της ΠΟΠ. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο κ. Παναρίτης χαρακτήρισε την απόφαση Αποστόλου ως μια λύση για το προϊόν. 

Ο αντιπρόεδρος του Επιμελητηρίου Ηλείας και τυποποιητής Αντώνης Παρασκευόπουλος είπε ότι δεν είναι κατά της επέκτασης, αλλά επεσήμανε τις δυσκολίες του εγχειρήματος εξαιτίας των διαφορετικών χαρακτηριστικών του προϊόντος σε κάθε περιοχή. Για την τυποποίηση σε βάζο, είπε ότι οι ιδανικές ελιές παράγονται στη Λακωνία και στη Βόρεια Αιτωλοακαρνανία. Τόνισε ότι θα υπάρξουν ενστάσεις κατά της επέκτασης, καθώς η Αιτωλοακαρνανία παράγει το 47% της ποικιλίας Καλαμών. Ανέφερε ότι πολλές αγορές χάθηκαν όταν η τιμή παραγωγού είχε αγγίξει τα 6,10 ευρώ το κιλό και οι τυποποιητές δεν είχαν προϊόντα για να πωλήσουν. «Μπορεί να έχει το όνομα "Καλαμάτα" αλλά είναι εθνικό προϊόν και για αυτό ας γίνει ΠΓΕ σε όλη την Ελλάδα» είπε κλείνοντας την παρέμβασή του ο κ. Παρασκευόπουλος.

Ο πρόεδρος της μεσσηνιακής Ομάδας Παραγωγών "Νηλέας" Γιώργος Κόκκινος είπε ότι η επέκταση πρέπει να γίνει με επιστημονικούς όρους και σύμφωνα με τους ευρωπαϊκούς κανονισμούς.

Ο εκπρόσωπος του ΣΥΜΕΠΟΠ Γιάννης Σταθόπουλος σημείωσε ότι η Ελλάδα είναι τυχερή που κατοχυρώθηκε η ΠΟΠ "ελιά Καλαμάτας". "Αν καταργηθεί το ΠΟΠ θα χαθεί η διεθνής αγορά" τόνισε ο κ. Σταθόπουλος.

Ο επιχειρηματίας Γιώργος Κωνσταντόπουλος είπε ότι η ελιά Καλαμάτας ήταν ένα τοπικό προϊόν που έγινε εθνικό με παραγωγή που αγγίζει τους 100.000 τόνους. Πρόσθεσε ότι δεν έχει αντίρρηση για την επέκταση της ΠΟΠ, ενώ για τη μείωση της τιμής του προϊόντος είπε ότι δεν ευθύνεται η απόφαση Αποστόλου. "Κουράσαμε την αγορά εξαιτίας των ελλείψεων επειδή δεν πωλούσαν οι παραγωγοί" είπε ο κ. Κωνσταντόπουλος. Λίγο αργότερα απαντώντας σε ερώτηση παραγωγού τόνισε ότι έχει επιχειρήσει να κάνει μακροχρόνια συμβόλαια, αλλά δεν υπάρχουν ομάδες παραγωγών και οι μεμονωμένοι παραγωγοί αρνούνται να δεσμευτούν. Χαρακτήρισε σολομώντεια λύση την απόφαση Αποστόλου και είπε ότι για την ΠΟΠ "ελιά Καλαμάτας" θα πρέπει να οριστούν αυστηρές προδιαγραφές, ώστε να διαφέρει από το τυπικό προϊόν της ποικιλίας "ελιά Καλαμών".

Ο επιχειρηματίας Αλέξανδρος Δραγώνας είπε ότι χρειάζεται τροποποίηση των ποιοτικών χαρακτηριστικών της ΠΟΠ "ελιά Καλαμάτας".

Ο επιχειρηματίας Μενέλαος Γερονικολός είπε ότι η περιφερειακή αρχή κάλεσε στην τηλεδιάσκεψη μόνο τις επιχειρήσεις που είναι εγγεγραμμένες στον ΕΛΓΟ "Δήμητρα", με συνέπεια να αποκλειστούν πολλές μεσσηνιακές επιχειρήσεις. Απαντώντας ο αντιπεριφερειάρχης Στάθης Αναστασόπουλος είπε ότι οι υπόλοιπες επιχειρήσεις εκπροσωπούνται από το Επιμελητήριο Μεσσηνίας. Τότε ο κ. Γερονικολός είπε ότι το Επιμελητήριο δεν έχει συνεδριάσει ποτέ για την ΠΟΠ, προσθέτοντας ότι στην τηλεδιάσκεψη υπάρχουν άνθρωποι με εμμονές που ενώ δεν είναι ούτε τυποποιητές, ούτε παραγωγοί, εμφανίζονται ως ιδιοκτήτες του φακέλου του ονόματος.

Ο Λάκωνας παραγωγός Μιχάλης Φαρλέκας είπε ότι ευθύνονται όλοι για τη μείωση της τιμής και ότι μέσα από τερτίπια η ελιά Καλαμάτας έγινε τελικά διεθνές προϊόν.

Ο πρόεδρος του συνεταιρισμού Βρονταμά είπε ότι στην περιοχή παράγονται 3.000 τόνοι και στο Γεράκι 10.000 τόνοι.

Ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Παναγιώτης Νίκας γνωστοποίησε ότι ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Σπήλιος Λιβανός του είπε ότι είναι καλό να συζητηθεί το θέμα μετά την απόφαση του ΣτΕ. Τόνισε ότι η Μεσσηνία με πρωτοβουλία του τέως Πρόεδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου έστελνε ΠΟΠ ελιές Καλαμάτας στον Πρόεδρο της Αιγύπτου Αμπντέλ αλ-Σίσι. "Σήμερα βρίσκουμε ελιές Καλαμών από την Αίγυπτο σε όλες τις μεγάλες ελληνικές πόλεις" είπε ο κ. Νίκας μιλώντας για την εσφαλμένη απόφαση Αποστόλου. Ιδιοκτήτης της  ΠΟΠ "ελιά Καλαμάτας" είναι η Ενωση Μεσσηνίας, τόνισε.

Ο εκπρόσωπος της Ομάδας Παραγωγών Κυνουρίας Χρήστος Βλάχος εξέφρασε θετική άποψη για την επέκταση της ΠΟΠ "ελιά Καλαμάτας" στους όμορους νομούς της Μεσσηνίας.

Ο εκπρόσωπος της ΑΓΡΟΒΙΜ είπε ότι η μεσσηνιακή επιχείρηση είναι υπέρ των πιστοποιημένων τοπικών προϊόντων.

Ο εκπρόσωπος του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας Παύλος Γκραίκης είπε ότι οι ελιές πρωτοονομάστηκαν "Kalamata olives" στο τελωνείο της Νέας Υόρκης τη δεκαετία του 1870.

Ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Καλαμάτας Μιχάλης Αντωνόπουλος είπε ότι η κατάργηση της ΠΟΠ "ελιά Καλαμάτας" θα οδηγήσει σε κατάργηση και του ΠΟΠ ελαιόλαδο Καλαμάτας.

Ο πρόεδρος της ΔΑΟΚ Λακωνίας Γιώργος Μπουραζάνης σημείωσε ότι η τιμή του προϊόντος μειώνεται επειδή διεθνοποιήθηκε. "Για να διαφοροποιηθεί ένα προϊόν στη διεθνή αγορά θα πρέπει είτε να είναι μοναδικό (όπως ο κρόκος Κοζάνης και η μαστίχα Χίου), είτε ΠΟΠ, είτε πατενταρισμένο" τόνισε ο κ. Μπουραζάνης προσθέτοντας ότι θα πρέπει να αναζητηθεί μια λύση win - win.

ΕΠΙΤΡΟΠΕΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Περιφερειακής Ενότητας Μεσσηνίας στην προχθεσινή τηλεδιάσκεψη "αποφασίστηκε η συγκρότηση δύο επιτροπών εργασίας. Η πρώτη, η οποία θα αποτελείται από στελέχη των Διευθύνσεων Αγροτικής Ανάπτυξης των τεσσάρων Περιφερειακών Ενοτήτων, θα έχει ως αντικείμενο την τεκμηρίωση των κοινών παραγωγικών προδιαγραφών και των ομοιοτήτων και διαφορών, κυρίως ως προς τα κλιματικά και εδαφολογικά δεδομένα, καθώς και της παραγωγικής διαδικασίας, όπως προδιαγράφουν οι κοινοτικοί κανονισμοί. Αυτό αποτελεί προαπαιτούμενο στοιχείο για την εκπόνηση άρτιας τεχνικής μελέτης επέκτασης του ΠΟΠ στους όμορους νομούς. Η δεύτερη επιτροπή, ειδικά για τη Μεσσηνία, θα έχει ως αντικείμενο την επανυποβολή αιτήματος τροποποίησης των προδιαγραφών, ήσσονος σημασίας του ΠΟΠ Καλαμάτας, η οποία θα έχει ως μέλη στελέχη των  ΔΑΟΚ Μεσσηνίας και Τριφυλίας, εκπρόσωπο του ΕΦΕΤ και εκπρόσωπο του φορέα πιστοποίησης. Η επιτροπή θα λειτουργεί σε συνεργασία με την αρμόδια υπηρεσία του ΥΠΑΑΤ".


NEWSLETTER