Παρασκευή, 05 Μαρτίου 2021 15:35

ΔΑΟΚ Τριφυλίας: Προειδοποίηση για ιό σε θερμοκηπιακές μελιτζάνες

Γράφτηκε από την
ΔΑΟΚ Τριφυλίας: Προειδοποίηση για ιό σε θερμοκηπιακές μελιτζάνες

Την προσοχή των παραγωγών ζητεί η ΔΑΟΚ Τριφυλίας μετά την παρουσία σε θερμοκηπιακές καλλιέργειες του ιού της ποικιλοχλώρωσης με ρυτίδωση της μελιτζάνας (Eggplant mottled crinkle virus - EMCV) στην περιοχή Τυμπάκι Ηρακλείου Κρήτης.

Όπως τονίζεται προς τους παραγωγούς της Τριφυλίας υποχρεούνται να γνωστοποιούν αμέσως στη ΔΑΟΚ οποιαδήποτε ύποπτη εμφάνιση επιβλαβών οργανισμών ή συμπτωμάτων.

Σε ενημέρωσή της σημειώνεται χαρακτηριστικά: 

      «1. Ο ιός έχει αναφερθεί ότι προκαλεί σοβαρά προβλήματα στην καλλιέργεια της μελιτζάνας.

 1. Ο ιός εμφανίστηκε το 1978 στη Βηρυτό, το 1989 στην Ινδία, το 2008 στο Ιράκ και το 2009 στο Ισραήλ.
 2. Ο ιός μπορεί να αποτελέσει σοβαρή απειλή για καλλιέργειες, όπως η μελιτζάνα, η πιπεριά, η τομάτα, το πελαργόνιο κ.ά. δεδομένου ότι μεταδίδεται εύκολα με μηχανικό τρόπο και πιθανόν και με τον σπόρο.
 3. Τα συμπτώματα της ίωσης περιλαμβάνουν νανισμό, χλωρώσεις των φύλλων, κηλιδώσεις στα φύλλα και τους καρπούς, καθώς και παραμορφώσεις των καρπών.

Προκειμένου να περιοριστούν οι απώλειες στις προσβεβλημένες καλλιέργειες και να εκριζωθεί ο ιός και δεδομένου ότι για την αντιμετώπιση του εν λόγω ιού δεν υπάρχουν θεραπευτικά μέτρα, προτείνονται στους καλλιεργητές οι ακόλουθες ενέργειες:

 1. Έλεγχος κατά διαστήματα των φυτών, μετά τη μεταφύτευσή τους στον αγρό ή το θερμοκήπιο και απομάκρυνση / καταστροφή όσων εμφανίζουν συμπτώματα ίωσης.
 2. Συχνή απολύμανση εργαλείων με εμβάπτιση σε διάλυμα χλωρίνης περιεκτικότητας 0,5% NaOCl ή Virkon S.
 3. Καλό πλύσιμο των χεριών με σαπούνι και ξέπλυμα με άφθονο νερό πριν από κάθε χειρισμό των φυτών.
 4. Κάλυψη παπουτσιών και χρησιμοποίηση φόρμας και γαντιών μιας χρήσης από τους εργαζόμενους που εκτελούν τις διάφορες καλλιεργητικές εργασίες και αλλαγή αυτών μεταξύ διαφορετικών εγκαταστάσεων. Αποφυγή επαφής των υγιών φυτών με τα χέρια που έχουν έρθει σε επαφή με ασθενή φυτά (εκρίζωση, δέσιμο, κλάδεμα, κ.λπ.), εκτός αν τα χέρια έχουν προηγουμένως πλυθεί καλά.
 5. Καλό πλύσιμο όλων των επιφανειών, δίσκων, κ.λπ. εντός των θερμοκηπίων μεταξύ των μεταφυτεύσεων / φυτεύσεων.
 6. Μείωση κατά το δυνατόν της μετακίνησης των εργατών μεταξύ των διαφόρων τομέων της επιχείρησης.
 7. Αφαίρεση ζιζανίων στους χώρους πέριξ των θερμοκηπίων.
 8. Μέριμνα για απομάκρυνση και καταστροφή των υπολειμμάτων της καλλιέργειας, καθώς και απολύμανσης των χώρων του θερμοκηπίου.
 9. Ύπαρξη ταπέτων με απολυμαντικό στην είσοδο των θερμοκηπίων».


NEWSLETTER