Παρασκευή, 12 Μαρτίου 2021 09:15

Μεσσηνία: Φθίνει η καλλιέργεια της αγκινάρας στη Μικρομάνη (βίντεο)

Γράφτηκε από τον

 

Φθίνει η παραδοσιακή και δυναμική καλλιέργεια της αγκινάρας στη Μικρομάνη και κινδυνεύει τα επόμενα χρόνια να τελειώσει, όπως επισημαίνουν με πόνο οι άνθρωποι που την καλλιεργούν.

Τα τελευταία χρόνια καλλιεργούνται όλο και λιγότερα στρέμματα, και φέτος που ήταν πρώιμη η παραγωγή έγινε σοβαρή ζημιά από τον πάγο.

Στη λαϊκή αγορά της Τετάρτης, στην Κεντρική Αγορά Καλαμάτας, η τιμή της αγκινάρας ήταν 5 ευρώ τα 12-13 κομμάτια.

Το κλίμα αυτό μας μετέφεραν παραγωγοί από την περιοχή της Μικρομάνης που συναντήσαμε στη λαϊκή.

Ο Παναγιώτης Μπούχαλης μας είπε ότι φέτος είναι είναι μία από τις χειρότερες χρονιές για την αγκινάρα. Παρατήρησε πως “έχουμε πάθει αρκετή ζημιά από τον πάγο. Η τιμή δεν στηρίζεται. Ο κόσμος δεν έχει την αγοραστική δύναμη που είχε τα προηγούμενα χρόνια”. Και με απογοήτευση δήλωσε πως “είναι μια καλλιέργεια που νομίζω ότι στο μέλλον δεν θα υπάρξει. Πιστεύω ότι θα είναι η τελευταία φορά που καλλιεργώ αγκινάρα, δεν θα την ξαναβάλω”.

Ο Γιάννης Αναζίκος ανέφερε ότι “η παραγωγή εξελισσόταν καλά και είχαμε μια ανέλπιστη πρωιμότητα, λόγω του γλυκού καιρού το Νοέμβριο και το Δεκέμβριο”. Όσο για τη ζημιά, σημείωσε: “Είχαμε την ατυχία να ρίξει πάγο, είχαμε απώλεια εισοδήματος. Προσπαθούν να στρώσουν οι αγκινάρες, μέχρι τις 25 Μάρτη θα έχουν καθαρίσει. Η ζημιά, όμως, έχει γίνει, πέρασαν οι γεωπόνοι και είδαν τη ζημιά και ευελπιστούμε να είναι μια καλή αποζημίωση. Γιατί και την περσινή χρονιά λόγω Covid υπήρξε πρόβλημα και δεν αποζημιώθηκε, δεν είχε κάποια ενίσχυση”. Για τη μείωση της παραγωγής και το μέλλον παρατήρησε: “Η αγκινάρα έχει μειωθεί κατά πολύ στη Μικρομάνη. Είμαι χρόνια στην παραγωγή της αγκινάρας, τη γνωρίζω από παιδάκι. Από 1.000 και βάλε στρέμματα που ήταν, τώρα είναι γύρω στα 200 και απ’ αυτά ασφαλίζονται τα 110 - 120 στρέμματα. Είναι ένα προϊόν που πρέπει να μείνει. Είναι σήμα κατατεθέν για τη Μικρομάνη. Λες «αγκινάρα» και το μυαλό σου πηγαίνει στη Μικρομάνη”.

Ο Ηλίας Κορωνιός βεβαίωσε ότι “η παραγωγή έχει ζημιά από τον πάγο και είναι μειωμένη” – και ανέφερε: “Ως προϊόν αξίζει η αγκινάρα, αλλά οι Ελληνες δεν το προτιμάνε γιατί έχει τα αγκάθια. Εχει 80% ζημιά. Αξίζει να παραμείνει, γιατί διατροφικά έχει αξία η αγκινάρα, αλλά για τα αγκάθια και λόγω του ότι πέφτει σε άσχημα χέρια, σιγά σιγά θα τελειώσει”.

Γ.Σ.