Σάββατο, 17 Απριλίου 2021 09:09

Στα 2,95 ευρώ το λάδι στη Μεσσηνία

Γράφτηκε από τον

 

Το φράγμα των 3 ευρώ το κιλό έσπασε η τιμή του έξτρα παρθένου ελαιόλαδου στην Κρήτη, ενώ στη Μεσσηνία ανέβηκε στα 2,95 ευρώ.

Ανοδικά κινείται η τιμή και στην Ισπανία, καθώς το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο έφτασε τα 3,03 ευρώ το κιλό, και το παρθένο ελαιόλαδο (με οξύτητα μεταξύ 0,8 και 2) τα 2,88 ευρώ το κιλό.

Στην Τυνησία, όπου έχει πουληθεί σχεδόν όλη η φετινή παραγωγή, η μέση τιμή του έξτρα παρθένου ελαιόλαδου αγγίζει πλέον τα 3,13 ευρώ το κιλό. Στην Ιταλία η μέση τιμή παραμένει σε υψηλά επίπεδα και δεν πέφτει από τα 4,64 ευρώ το κιλό.

Οι εκτιμήσεις για τα αίτια της ανοδικής πορείας του έξτρα παρθένου ελαιόλαδου διαφέρουν, καθώς άλλοι παράγοντες της αγοράς την αποδίδουν στην άρση του εμπάργκο που είχαν επιβάλει οι ΗΠΑ στα ευρωπαϊκά ελαιόλαδα (πλην των ελληνικών) και άλλοι στην αύξηση της κατανάλωσης κατά την περίοδο της καραντίνας. Σε κάθε περίπτωση, αξιοσημείωτη είναι η υψηλή τιμή του ισπανικού παρθένου ελαιόλαδου που δίνει ώθηση στις πωλήσεις προηγούμενων σοδειών. Έτσι θα μειωθούν τα μεγάλα αποθέματα και η υπερπροσφορά που συμπίεζε την τιμή του έξτρα παρθένου ελαιόλαδου στη διεθνή αγορά.

Αναλυτικά στον πίνακα οι τιμές στην Ελλάδα, σύμφωνα με το παρατηρητήριο τιμών του Συνδέσμου Ελαιοκομικών Δήμων Κρήτης (ΣΕΔΗΚ).